Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Omeragić o izmjeni Poslovnika: Korak unazad, pojedine manjinske partije se upecale

Omeragić navodi da je to kršenje svih dogovora iz prethodnog perioda

U skupštinskoj proceduri našao se Prijedlog odluke o izmjeni Poslovnika, kojim se nanovo reguliše izbor potpredsjednika parlamenta iz reda poslanika manjinskih partija. Prijedlog su potpisali Vasilije Čarapić, Slaven Radunović, Boris Bogdanović, Milan Knežević, Bogdan Božović i Nikola Camaj.

Upravo je Nikola Camaj osoba zbog koje se sprema promjena Poslovnika, saznaje Antena M, i kojeg je parlamentarna većina planirala da instalira na mjesto potpredsjednika Skupštine.

Članom 19. stav 2. Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore propisano je da potpredsjednika iz reda manjinskih partija “predlažu svi poslanici manjinskih partija.”

Novim rješenjem dovoljno će biti da jedna manjinska stranka predloži kandidata za potpredsjednika i on može biti izabran mimo volje većine poslanika partija manje brojnih naroda.

Ovaj prijedlog parlamentarne većine komentarisao je za Antenu M portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić.

Omeragić navodi da je to kršenje svih dogovora iz prethodnog perioda.

“Ovo što imamo danas, ovaj novi prijedlog parlamentarne većine, uopšte nije u duhu demokratije i ovo će samo biti, ukoliko se usvoji, a vjerujem da neće, korak unazad u pravcu ostvarivanja manjinskih prava za koja se svi zajedno zalažemo poslednjih 30 i više godina.

Ono što je važno radi javnosti plastično objasniti jeste da od ukupno 11 poslanika koji dolaze iz reda manjinskih partija, devet poslanika je potpisalo inicijativu da potpredsjednik Skupštine iz reda manjinskih partija bude predstavnik Bošnjačke stranke.

Dva poslanika iz reda albanskih partija to nijesu učinila i mi u ovom trenutku predlažemo da ukoliko nema dogovora unutar samih partija manjinskih naroda možemo da idemo na rješenje da dođe do glasanja i koji kandidat bude imao više da taj prijedlog ide ka Skupštini”, kaže Omeragić i dodaje:

“Sve drugo i ovo što se danas pokušava bilo bi nešto što nije dobro ni za manjinske narode u Crnoj Gori, nije dobro za procese političke u Crnoj Gori i zaista nije dobra poruka parlamentarne većine, jer ovo bi bila zaista jedna poruka pokazivanja sile da parlamentarna većina u svakom trenutku može da donese onu odluku koja njima u tom trenutku odgovara”.

Omeragić je pozvao partije koje ne dolaze iz reda manjinskih lista, da ne arbitriraju u ovom konkretnom slučaju, već da budu partneri i da zajednički dođu do rješenja.

“Žao nam je što su se određene manjinske partije na neki način upecale na svu ovu priču i da su prije svega lične interese stavile prije onih koji su u kolektivni interesi. Možda ste vi danas u prilici da vam je određeni kratkoročni interes da budete potpredsjednik Skupštine, ali ako se borimo za manjinska prava, moramo se boriti za manjinska prava svih naroda.

Ovo što danas pokušava parlamentarna većina je jedan nonsens, jer ukoliko bi se vodili tom logikom, ne bi me začudilo da sjutra prosto imamo neki prijedlog da možda parlamentarna većina želi da izabere i potpredsjednika Skupštine koji dolazi iz reda opozicije, što pripada opoziciji, da se ona sama odredi o tom kandidatu”, rekao je Omeragić.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve