Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

Zeković: SPC ključni faktor opstanka Vlade premijera Krivokapića

Privileguje se svetosavlje kao srpska verzija pravoslavlja, kako ističe, a Srpska pravoslavna crkva ima primarni i odlučujući politički uticaj, i faktor opstanka i stabilnosti aktuelne crnogorske Vlade

Srpska pravoslavna crkva ključni je faktor opstanka Vlade premijera Zdravka Krivokspića, kazao je za Gradski portal aktivista za ljudska prava i bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković. 

“Obraćanje predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, i integralno prenošenje njegovog izlaganja od strane vodećih medija, potvrdilo je u potpunosti da su u našem društvu na snazi antisekularni trendovi i da zvanična državna politika počiva na religiji.”, rekao je Zeković.

Privileguje se svetosavlje kao srpska verzija pravoslavlja, kako ističe, a Srpska pravoslavna crkva ima primarni i odlučujući politički uticaj, i faktor opstanka i stabilnosti aktuelne crnogorske Vlade.

“Kada smo na to ukazivali, prije više mjeseci, mnogi u društvu, uključujući medije, građanske i reformističke snage, su ćutali ili nas ismijavali. Državni zvaničnici se bore za naklonost Srpske pravoslavne crkve, dokazuju svoju bezuslovnu privrženost  Srpskoj pravslavnoj crkvi, umjesto da se bore za povjerenje građana”, ističe bivši državni sekretar.

Zeković napominje da iako Evropska unija nije zabrinuta i ne reaguje na činjenicu što se u Crnoj Gori sekularizam odbacuje kao ključni politički identitet, naša borba i naš otpor ne smije i ne može prestati.

“Društvu se treba što prije ponuditi odgovor i usmjerenje za prevazilaženje ovih okolnosti. Ne bih ulazio u to da li je Njegovo Preosveštenstvo episkop Joanikije  politički kompromitovan i pristrasan kod dobrog dijela vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori,  ali se legitiman i konstruktivan uticaj Vlade Crne Gore može ostvariti bez premijerovog glupiranja i ponižavanja a posebno bez degradiranja izvršne i sekularne vlasti”, kazao je on.

“Ako je posjetom Patrijaršiji navodno štitio interese Crne Gore, dovoljno je bilo da odredbu o konsultovanju zvanične Crne Gore pri izboru episkopa SPC predvidi u ugovoru o definisanju međusobnih odnosa koji politička većina voli da zove tzv. Temeljni ugovor”, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve