Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković: Nepoznanice nakon Milatovićeve pobjede, urušava se konsenzus o vrijednostima crnogorskog društva

Vuković je u izjavi za Al Jazeeru rekao da za sada ostaje još uvijek dosta nepoznanica u kom će se konkretnom pravcu kretati Crna Gora.

Profesor Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Siniša Vuković ocijenio je da će pobjeda Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima mnogo uticati na ishode parlamentarnih izbora u junu, te da se mogu očekivati mnogo veća pomjeranja kada je u pitanju vanjska politika Crne Gore ako se ponovi rezultat koji je ostvario 2. aprila.

Vuković je u izjavi za Al Jazeeru rekao da za sada ostaje još uvijek dosta nepoznanica u kom će se konkretnom pravcu kretati Crna Gora.

“Nepoznanica je više. Sigurno je da će Milatović željeti da bude prijemčiviji različitim stranim partnerima kako regionalno tako i globalno. Već je poslao konkretnije poruke kada je u pitanju odnos Crne Gore prema vlastima u Srbiji. On očekuje mnogo kooperativniji odnos, a u tako asimetričnim odnosima znamo da neka vrsta saradnje zahtijeva i prilagođavanje uslovima”, kazao je Vuković.

Kada su u pitanju vanjsko-politički prioriteti Crne Gore makar kratkoročno, s obzirom na to da je Milatović preuzeo funkciju koja je više simbolička nego izvršna, Vuković kaže da ne očekuje velike promjene u dosadašnjem ponašanju Crne Gore.

“Ono što se može očekivati je da će ova pobjeda mnogo uticati na ishode izbora u junu i da se tu mogu očekivati mnogo ozbiljnija pomjeranja kada je u pitanju vanjska politika Crne Gore. Ako se ponovi rezultat koji sada vidimo, možemo vidjeti mnogo aktivniji pristup Crne Gore regionalnim inicijativama koji polazi iz Beograda. Možemo vidjeti mnogo tolerantniju i fleksibilniju poziciju Crne Gore kada je u pitanju uticaj Srbije na region i na Crnu Goru. Tako da su otvorena mnoga pitanja sa Milatovićevom pobjedom. Njegova pobjeda nije pobjeda najtvrđih strana koje su imale podršku Vučića, u konkretnom slučaju DF-a, ali je ona mnogo zavisila od podrške tog političkog saveza”, istakao je Vuković.

Prema riječima Vukovića, ikonografija na slavlju povodom Milatovićeve pobjede upućuje na to da su velika očekivanja od onih koji su mu pružili podršku.

“Ovo je ipak pokret koji je u začetku. Treba da se vidi kakvu će imati ideološku i programsku orijentaciju, koga će vidjeti za partnera koga ne, jer je ovo i te kako rezultat izuzetno polarizovanog političkog momenta kada je došlo do prožimanja nečega što u normalnim poliičkim okolnostima bi bile dijametrano suprotne ocjene. Sada ćemo vidjeti kakav će biti rezultat svega toga”, ocijenio je Vuković.

Takva ikonografija je, kako je kazao, neki vid deža vua iz avgusta 2020. godine.

Vuković smatra da populizam, koji je baziran na retorici anti-podjela, je jedna vrsta načina na koji se govori o toj istoj polarizaciji.

“U crnogorskom društvu postaje vidljiv problem da se urušava konsenzus o tome na kojim vrijednostima društvo treba biti bazirano. Krenite od elementarnog – uloge crkve, preko načina na koji se manjine i etničke zajednice trebaju integrisati u institucije sistema i šta to znači, koja vrsta decentralizacije ili centralizacije. To su pitanja koja nadilaze identitet, to su pitanja koja se tiču ustavno-pravnog poretka. Vidite da među tim partijama i pokretima ne postoji jasan konsenzus čemu Crna Gora kao društvo treba da teži i šta treba da predstavlja. Mnogi ne razumiju šta znači da je Crna Gora multietničko, multivjersko i multinacionalno društvo, jer oni to i dalje koriste u političke svrhe, manipulišući određenim sloganima koji zapravo urušavaju multietnički karakter države”, poručio je Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve