Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Vukčević: Nakon proglašenja konačnih rezultata izbora možemo govoriti o rokovima za izbor novog rukovodstva

Prema njegovim riječima, ukoliko Ustavni sud jednu ili više žalbi usvoji u tom slučaju bi na tim biračkim mjestima imali ponavljanje izbornog procesa

Proglašenje konačnih rezultata izbora u Podgorici zavisi od dinamike i prioriteta koje će postaviti Ustavni sud, a realno je očekivati da mu odlučivanje o žalbama bude visoko na listi prioriteta. Tek nakon proglašenja konačnih rezultata može se govoriti o rokovima za izbor nove uprave Glavnog grada, ocijenio je predsjednik Izborne komisije Podgorice Veselin Vukčević u emisiji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV.

”Nakon što su izabrana trojica sudija Ustavnog suda, on je postao funkcionalan i može odlučivati o izbornim sporovima. To je posljedna faza izbornog procesa koja podrazumijeva zaštitu izbornog prava kod Ustavnog suda. Onda kad Izborna komisija Glavnog grada dobije odluke Ustavnog suda sazvaću sjednicu Izborne komisije radi utvđivanja konačnih rezultata. Normalno za to je neophodno da Ustavni sud te žalbe odbije i ako ih odbije slijedi utvrđivanje konačnih rezultata izbora “, ističe Vukčević.

Prema njegovim riječima, ukoliko Ustavni sud jednu ili više žalbi usvoji u tom slučaju bi na tim biračkim mjestima imali ponavljanje izbornog procesa.

”Od DIK smo obaviješteni da je podnijeto ukupno 12 žalbe, u zakonom propisanom roku. Po Zakonu o izboru odbornika i poslanika u roku od 12 sati od dana dobijanja odluka Ustavnog suda po kojima su žalbe odbijene, dužan sam da sazovem sjednicu Izborne komisije na kojoj će se utvrditi konačni rezultati izbora i nakon toga i objaviti “, navodi Vukčević.

Kako kaže, Ustavni sud ima rok za odlučivanje po tim žalbama koji počinje da teče od dana dobijanja odgovora na žalbu.

” Taj rok je 48 sati od momenta dobijanja odgovora na žalbu i dokumentacije od Državne izborne komisije. Proglašenje konačnih izbora u Podgorici zavisi od dinamike i prioriteta koje će postaviti Ustavni sud, ono što je realno očekivati da odlučivanje o žalbama bude visoko na listi prioriteta Ustavnog suda “, kaže Vukčević.

Na pitanje da li je realan scenario da se promjena vlasti u Podgorici desi tokom aprila, on kaže da je zakon po tom pitanju jasan i da se o tome može govoriri tek kada se proglase konačni rezultati izbora.

”On propisuje obavezu predsjednika Skupštine da sazove konstitutivnu sjednicu, odnosno prvu sjednicu u roku od 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultat izbora. I ta sjednica se mora održati u roku od 15 dana od dana sazivanja. Ono što mogu da kažem da će se ti rokovi ispoštovati i da će predsjednik Skupštine Glavnog grada sazvati u navedenim rokovima“, kaže Vukčević.

Na pitanje da li Vlada ima ingerencije da se umiješa u formiranje konstitutivne sjednice, on kaže da ako se u roku od 15 dana to ne izvšti, to je to moguće.

”Skuština će sazvati sjednicu. Gradonačelnik mora bit izabran u roku do 30 dana o sazivanja Skupštine. Predsjednik Skupština i Skupštine se morjau izabrati u roku od 60 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora”, navodi Vukčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve