Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Vidi li se Varhelji iz svemira?

Je li nam važnije što taj kaže, ili su nam preči interesi, dostojanstvo i opstanak naše države?

Piše: B. Grinevski

Vidi li se Varhelji iz svemira?

Odluka srpskog predsjednika da uključi vremensku mašinu, skrivenu u podrumu zgrade dje sjedi srpski predsjednik je izazvala pometnju u Briselu.

Uzalud su stroga diolomatska pravila i forme – na što su nas podsjetili ovi što ponešto znaju o toj materiji u koju se svi razumiju – država Srbija jeste/nije protjerala našeg ambasadora legendarnog imena iz Srbije. (“Ne, ne smeta mi ime, nisam ja od tih Miloševića!”)

Predsjednik Vučić je vratio vrijeme unazad i poništio odluku o proglašenju crnogorskog ambasadora za “persona non grata”. Prvi put u poznatom svemiru!

Zapravo: jesu li Srbi poslali ili nisu poslali notu sa tom porukom o “persona non grata” ostaje trajna misterija. Naši je još traže, i u Beogradu i u Podgorici. Da je sačuvaju za uspomenu, valjaće.

Il je djavo, ili su madjije, il’ je nešto gore od oboje!

(“Sotheby's, 21. maj 2036: Prodaje se zagubljeni original srpske diplomatske note iz 2020, kojom je srpska vlada protjerala ambasadora Momtenegra. Ogromno inteesovanje istoričara!)

Situacija je, dakle, slična onoj iz dječje poezije, s kojom smo porasli: “a da li ga je progutala / il’ ga nije progutala / to ni ona nije znala / jer je bio mrak, jer je bio mrak”!

Moguće je, dragi strpljivi čitaoče, da ovaj madjarski EU husar, bez brkova, Oliver Varhelji, misli da je totalni mrak i tmuša i da niko ništa ne vidi i da neće primijetiti njegove usluge srpskome režimu. (Ada nije ni ta Srbija mačji kašalj, imaju i oni režim!)

Tako da se komesar Varhelji (komesar je zaista brutalna riječ, malo gora od onog milicionera iz filma, s brkovima, koji naredi: “Razvaljuj!), kako se to poetično kaže, nadovezao na još jednu demonstraciju sile u pokušaju, koju nam naši prijatelji/braća&sestre šalju iz Beograda: mi smo proglasili, ali nismo proglasili, jer ne želimo da proglasimo, a mogli bismo, jer ne želimo da demonstritamo silu, koju demonstriramo, “a Božović je sve lepo rekao, celokupna srpska vlada se slaže” …

Silne li sile, a sve u dogovoru sa “predstavnicima Srba iz Crne Gore”! Tako da je g. Tarzan Milošević persona non-grata, opet! Nepotrebno precrtati, po volji.

I tu se onda, u balkanski zaplet upliće Mr Varhelyi i, tako upetljan, daje jednu smotanu izjavu, što bi rekli stari Podgoričani. (Da ne bude zabune kod jezičkih čistunaca & eksperata iz nove vlasti: Izjava je smotana, a g. Varhelji je upetljan u … srpske poslove! Razlika je bitna, ali je povezano. Ima ko će o tome, mi samo uzgred, neobavezno.)

Tako smo došli do “savršene oluje”: srpski predsjednik mijenja stav (nije bio obaviješten – eh, da je on znao, naš bi Tarzan mirno spavao!), pa onda Srbija nije otjerala našeg diplomatu sa spaljenom zastavom, jer vole Crnu Goru, jer su se konsultovali sa Srbima “dole”, jer ne žele da koriste silu (a ne, dje oni!), pa se onda javlja Prijatelj iz Madjarske, pa onda pišu mediji sa EU pohvalama, NVO sa EU donacijama, pa se onda komentarišu komentari, pa se onda na guranje i na čvrsto gorivo uključi crnogorski ministar za zunanje zadeve, ima još dva dana zaustavnog vremena, pa onda neće biti revanšizma … jer to ne da EU!

Pred Crnom Gorom su teški dani. Malo rukah, malena i snaga, jedna slamka medju vihorove!

Nadjite nekog da to prevede na madjarski, da ohrabrimo EU viteza u njegovom pohodu na aždaju “crnogorskog nacionalizma”., u pohod za odbranu vrijednosti Evrope, praćen “Europejcima” sa crnim zastavama četničkog pokreta!

Zaista: vidi li se taj Varhelji iz svemira?

Je li nam važnije što taj kaže, ili su nam preči interesi, dostojanstvo i opstanak naše države?

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve