Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović: Crna Gora uspješno sprovodi reforme, posvećena razvoju i napretku na EU putu

Ivanović je, kako su dodali, naglasio posvećenost cjelokupne adminstracije ispunjavanju obaveza i privremenih mjerila, sa ciljem da Crna Gora u junu uđe u završnu fazu pregovora

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović učestvuje na 9. Delfi ekonomskom forumu, gdje se sastao sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, ministarkom za Evropu u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova, Komonvelta i međunarodnog razvoja Nus Gani i specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom, te generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijasom Kormanom, kao i potpredsjednikom Minhenske bezbjednosne konferencije ambasadorom Rainerom Rudolfom.

“U razgovoru sa komesarom za susjedstvo i proširenje Varheljijem ocijenjeno je da je Crna Gora, kao zemlja koja bilježi najveći napredak u pregovaračkom procesu, spremna da napravi odlučujući korak na evropskom putu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ivanović je, kako su dodali, naglasio posvećenost cjelokupne adminstracije ispunjavanju obaveza i privremenih mjerila, sa ciljem da Crna Gora u junu uđe u završnu fazu pregovora.

“Evropski komesar Varhelji je ocijenio da je u postojećem geopolitičkom kontekstu proširenje Evropske unije relevantije nego ikada, naglasivši da su vrata Unije otvorena za nove članice i da Crna Gora ima priliku za značajan iskorak ka punopravnom članstvu”, ističe se.

Sastanak sa ministarkom za Evropu u britanskom MVP-u Nus Gani u i specijalnim izaslanikom Pičom bio je prilika za potvrdu snažnog partnerstva i savezništva između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.Sagovornici su ocijenili snaženje bilateralne saradnje veoma značajnom u kontekstu aktuelnih globalnih izazova, a naglašena je konstruktivna uloga Crne Gore u jačanju stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana.

Bilo je riječi i o evropskoj integraciji Crne Gore i ostvarenim rezultatima u proteklih nekoliko mjeseci, te reformama koje doprinose sveukupnom razvoju i napretku društva.

Tokom susreta sa Matijasom Kormanom istaknuta je veoma dobra saradnja između Crne Gore i OECD-a, a u fokusu razgovora bile su ekonomske reforme i proces evropske integracije.“Naglašena je važnost unaprjeđenja uslova za privlačenje stranih direktnih investicija, te jačanja sistema vladavini prava kao preduslova za dalji razvoj”, dodaje se u saopštenju.

Sa potpredsjednikom Minhenske bezbjednosne konferencije Rainerom Rudolfom ministar Ivanović je razgovarao o rastućim izazovma sa kojima se svijet suočava, te potrebi jačanja partnerstava i saradnje u cilju pružanja odgovora na aktuelne krize.

“Naglašen je značaj procesa proširenja EU i evropske perspektive Zapadnog Balkana i potvrđena podrška Crnoj Gori, kao predvodnici u pregovaračkom procesu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve