Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Varhelji: CG neće zatvoriti nijedno poglavlje bez ispunjavanja mjerila iz oblasti vladavine prava

Da bi se to ostvarilo mora se ostvariti dalji napredak u slobodi izražavanja i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala- naveo je Varhelji

Evropska komisija posvećena je procesu proširenja na Zapadni Balkan i taj region je strateški bitan za Brisel, kazao je evropski komesar Oliver Varhelji.

-Evropska komisija je ubijeđena da Zapadni Balkan treba da bude dio EU. Dijelimo istoriju, vrijednosti i isti kontinent. EU nije kompletna bez Balkana i taj region je strateški bitan za Brisel. Pokazali smo da posvećeni regionu i procesu proširenja- kazao je Varhelji na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) gdje predstavlja Paket proširenja za 2021. godinu kao i izvještaje o napretku EK o zemljama kandidatima.

Dodao je da će Paket proširenja bliže pratiti ključne reforme u oblasti vladavine prava i funkcionisanja javne administracije.

-Moramo obezbijediti novi život procesu proširenja kako bi dali veći kredibilitet procesa proširenja. Moraju se riješiti bilateralna pitanja kako bi se nastavio proces proširenja u Sjevernoj Makedoniji- kazao je Varhelji.

Dodao je da su Crna Gora i Srbija prihvatile da nastave pregovore po novoj metodologiji.

-Crna Gora je otvorila sva poglavlja. Prioritet ostaje primjena privremenih mjerila iz poglavlja koje se odnosi na vladavinu prava. Nijedno poglavlje se  ne može zatvoriti dok se to ne primijeni. Da bi se to ostvarilo mora se ostvariti dalji napredak u slobodi izražavanja i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala- naveo je Varhelji.

Varhelji je podsjetio da je EU opredijeila oko 3,3 milijarde eura za ekonomski oporavak regiona usljed pandemije, dodajući da će u narednom periodu kroz EU fondove biti uloženo 30 milijardi eura.

Člana Odbora Mihaela Galera zanimalo je kako evropski komesar vidi inicijativu Otvoreni Balkan, koju podržavaju eksplicitno samo Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

-Neke stvari se moraju jasno reći i pozicije jasno zauzeti. Šta da radimo ako Milorad Dodik unilateralno proglasi nezavisnost? Moramo imati jasan stav o tim pitanjima i jasno kritikovati- kazao je Galer.

Izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da prošla godina nije bila uspješna kada je riječ o politici proširenja što je notirano i u izvještajima.

Paket proširenja, koji EK usvaja svake godine, obuhvata procjenu stanja u pristupnom procesu i sprovođenju reformi u sedam zemalja koje žele da se pridruže EU.

Nakon ocjene Komisije o reformama u svakoj zemlji koja je u procesu eurointegracija, izvjestioci AFET-a će izraditi nacrte rezolucija za te države sa zaključcima i preporukama Evropskog parlamenta.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve