Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

ISPUNJEN VUČIĆEV NALOG: ”Oslobodioci” izglasali neustavne izmjene Zakona o predsjedniku i uništili evropski put Crne Gore!

''Oslobodioci'' su ovim uništili na evropski put Crne Gore i maltene ga zatvorili, jer je Venecijanska komisija dala eksplicitnu preporuku da se ne glasa za neustavne izmjene Zakona o predsjedniku

Poslanici trenutne parlamentarne većine, koji su nakon 30. avgusta 2020. postali poznati kao ”oslobodioci”, brutalno su danas pljunuli na državu Crnu Goru i njen najviši pravni akt usvojivši neustavne izmjene Zakona o predsjedniku. Za ponovo usvajanje glasalo je 41 poslanik DF, Demokrata i URA, dok je troje poslanika bilo protiv.

Uz izmjene zakona usvojena i Odluka o hitnosti koja podrazumijeva da se primjenjuje dan nakon što propis proglasi Predsjednik Crne Gore.

”Oslobodioci” su ovim zaustavili evropski put Crne Gore i maltene ga zatvorili, jer je Venecijanska komisija dala eksplicitnu preporuku da se ne glasa za neustavne izmjene Zakona o predsjedniku.

Kao po ustaljenom običaju, tas na vagi bila je velizdajnička URA, koja je uz dokazane destruktivce iz Demokratskog fronta i Demokrate koji ne kriju da se bore za ukidanje državnosti Crne Gore, glasala za neustavne izmjene.

Ovim je po svemu sudeći, zadovoljen nalog srpskog autokrate Aleksandra Vučića, nalogodavca trenutne parlamentarne većine. Ostaje još samo da kotroverzni veleizdajnik na čelu tehničke Vlade Dritan Abazović tajno ugura Crnu Goru u velikodržavni projekat ”Otvoreni Balkan” da bi i formalno poništavnje državnosti Crne Gore bilo kompletirano.

Ranije danas Skupština na ponovljenom glasanju nije izabrala četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, jer za izbor nije bilo dovoljno glasova.

Predstavnici poslaničkih klubova nijesu se juče dogovorili u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda, i današnjem glasanju nijesu prisustvovali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS).

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje izmjene Zakona o predsjedniku, koji je usvojen 2. novembra.

Izmjenama Zakona, za koje je glasao 41 poslanik, je predviđeno da će se, ukoliko predsjednik države na predloži mandatara za sastav vlade, mandatarom smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika.

Venecijanska komisija, preporučila je da se ne usvoje amandmani putem običnog zakona, i da se zato ne usvaja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, i pozvala je na odgovornost državne institucije i svakog pojedinačnog poslanika, kao i sve političke partije da konstruktivno učestvuju u rješavanju aktuelnog ćorsokaka.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zatražio je od Venecijanske komisije, 9. novembra, hitno mišljenje o ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, na koji je stavio veto i vratio ga u parlament.

Evropska unija pozvala je političke lidere u Crnoj Gori da u potpunosti primjene preporuke koje je dala Venecijanska komisija u mišljenju na izmjene Zakona o predsjedniku.

EU uzima u obzir zabrinutost koju je izrazila Venecijanska komisija povodom predloženih izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku i poziva političke lidere Crne Gore da u potpunosti slijede preporuke Venecijanske komisije”, kazala je ranije portparolka Evropske komisije Ana Pisonero komentarišući analizu Venecijanske komisija na izmjene zakona o predsjedniku.

Ovo je, kako kaže Pisonero, ključno za promovisanje stabilnosti i pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija Crne Gore.

Dnevni red je dopunjen sa 19 tačaka

Dnevni red današnjeg zasjedanja je dopunjen sa 19 tačaka. U dnevni red su uvršteni Vladini predlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama, o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, o porezu na dohodak fizičkih lica, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, sprečavanju nelegalnog poslovanja, o računovodstvu.

Dnevni red je dopunjen i sa izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti, kao i izvještajem sa kontrolnog saslušanja sa predlogom zaključaka na temu ”Nehumano i šikanozno zadržavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohijama u prostorijama CB Podgorica”.

U dnevni red uvrštene su izmjene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kao i o državnim i drugim praznicima kojim se propisuje da se Njegošev dan slavi dva dana, umjesto jedan dan.

Dnevni red je dopunjen i sa predlogom izmjena zakona o registru prebivališta i boravišta, u cilju sprečavanja prijavljivanja fiktivnog prebivališta, zatim izmjene zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, izmjene Zakona o energetici, izmjene Zakona o MUP-u, kao i lokalnoj samoupravi.

Nije prihvaćeno da se u dnevni red uvrsti odluka o formiranju anketnog odbora o preispitivanju postupaka MUP-a, ANB-a i policije tokom događaja na Cetinju u septembru prošle godine.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda Danijela Đurović je dala pauzu od pola sata.

Venecijanska komisija protiv izmjena Zakona o predsjedniku

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje izmjene Zakona o predsjedniku, koji je usvojen 2. novembra.

Đukanović je zatražio od Venecijanske komisije, 9. novembra, hitno mišljenje o ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, na koji je stavio veto i vratio ga u parlament.

Venecijanska komisija, preporučila je da se ne usvoje amandmani putem običnog zakona, i da se zato ne usvaja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, i pozvala je na odgovornost državne institucije i svakog pojedinačnog poslanika, kao i sve političke partije da konstruktivno učestvuju u rješavanju aktuelnog ćorsokaka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
@@@@
12.12.2022-18:13 18:13

to su Vucicevi prezervativi(kurtoni)

Merlin
13.12.2022-03:14 03:14
Reply to  @@@@

Bliži su nam Srbi i Vučić nego neke Cicule Picule koji nemaju nikakve veze sa Crnom Gorom.

Neko tamo
12.12.2022-19:38 19:38

Četničku gamad protjerati
A hvala suadi zoronjic i bozeni jelusic

Merlin
13.12.2022-03:16 03:16
Reply to  Neko tamo

Probaj lepi, pa nam javi kako si prošao…Nije ti CG 23% BejHa….

Milos
13.12.2022-00:58 00:58

URA je takvozvana subdzara partija tu se ne zna ko kome viri

Merlin
13.12.2022-03:16 03:16
Reply to  Milos

Tako je Srpski sine Miloše Obiliću !