Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Uljarević: Odluka Ustavnog suda očekivana, ali je morala stići ranije

Uljarević smatra da bi mnoge stvari bille riješene usvajanjem Zakona o Vladi i Zakona o Skupštini, jer bi se, kako navodi, na taj način postavile granice određenih djelovanje i zakonodavne i izvršne vlasti

Odluka Ustavnog suda o ukidanju i proglašenju neustavnim izmjena Zakona o predsjedniku je očekivana, kaže izvršna direktorica CGO- a Daliborka Uljarević i naglašava da je ona morala stići ranije.

“Problematično je što je razmatranje tog pitanja toliko dugo odgađano, a sud je odavno stavljen u funkciju i mogao je i morao o tome odlučivati”, navodi Uljarević, za Antenu M, komentarišući ukidanje spornih izmjena Zakona o predsjedniku države, usvojenih krajem prošle godine.

Ona, međutim, ukazuje da je dobro što se ovog puta izbjegla podjela u Ustavnom sudu.

“U ovom slučaju sudije su, ipak, zauzele stav da odlučuju na način koji uključuje striktno poštovanje Ustava”, navodi ona.

Prema riječima Uljarević, ono što je naša realnost, je to što smo došli u fazu kada se pokušava normalizovati usvajanje neustavnih zakona.

“Ta situacija iziskuje znatno brže i posvećenije djelovanje Ustavnog suda u zaštiti, kako funkcionisanja institucija, tako i ustavnosti i poretka”, kaže Uljarević.

Potrebni Zakon o Vladi i Zakon o Skupštini

Uljarević smatra da bi mnoge stvari bille riješene usvajanjem Zakona o Vladi i Zakona o Skupštini, jer bi se, kako navodi, na taj način postavile granice određenih djelovanje i zakonodavne i izvršne vlasti.

“Bili bi spriječeni razni pokušaji inženjeringa i samovolje, interpretacije ovlašćenja onako kako to odgovara određenoj politilčkoj strukturi u određenom trenutku. Jedini način da se stane na put toj samovolji je da se to zakonski uredi”, kaže Uljarević.

Ona smatra da činjenica da je skupštinska većina, i uovom sazivu, propustila to da uradi ukazuje da političkim strukturama kada dođu na pozicije moći odgovara da te pozicije budu u, kako kaže, domenu neregulisanog.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve