Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Tužilački savjet: Uočljivi problemi u funkcionisanju unutar tužilačke organizacije

''Na sjednici je konstatovano da su uočljivi određeni problemi u funkcionisanju unutar tužilačke organizacije, te je potrebno da svi nadležni u tužilačkoj organizaciji preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se postiglo: dosljedno i unifikovano poštovanje principa nezavisnosti tužilaca u postupanju, adekvatna primjena obaveznih uputstava za rad, dosljedno i unifikovano poštovanje pravila o dodjeljivanju predmeta u rad''

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavala v.d. Vrhovna državna tužiteljka Tatjana Begović, između ostalog, analizirana je situacija povodom međusobne komunikacije državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u vezi sa postupanjem u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici bezbjednosno interesantnih lica (Veljko Belivuk i Marko Miljković).

“Na sjednici je konstatovano da su uočljivi određeni problemi u funkcionisanju unutar tužilačke organizacije, te je potrebno da svi nadležni u tužilačkoj organizaciji preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se postiglo: dosljedno i unifikovano poštovanje principa nezavisnosti tužilaca u postupanju, adekvatna primjena obaveznih uputstava za rad, dosljedno i unifikovano poštovanje pravila o dodjeljivanju predmeta u rad”, navodi se u saopštenju Tužilačkog savjeta.

Iz Tužilačkog savjeta ističu da se ovom konstatacijom ne prejudicira na bilo koji način odluka u predmetu formiranom povodom predloga ministra pravde za razrješenje Lepe Medenice, rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, a koji predmet je, podsjećaju, u radu kod zamjenice Disciplinske tužiteljke.

Članove Savjeta sa rezultatima rada i izazovima u radu upoznali su Sanja Golubović, rukovoditeljka Osnovnog državnog tuzžilaštva u Pljevljima i Aldin Kalač, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama.

“Na sjednici je razmotren Izvještaj o radu Komisije za Etički kodeks državnih tužilaca za 2022. godinu, kao i Izvještaj Tužilačkog savjeta o radu po pritužbama za period 1.jul-31.decembar 2022.godine. Takođe, razmotreno je osam pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada, od kojih je jedna osnovana”, naveli su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve