Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

VDT u Bijelom Polju i ODT u Podgorici da dostavljaju informacije o radnjama u predmetima policijske torture

Zasijedao Tužilački savjet, donijeto više zaključaka

Tužilački savjet je na današnjoj sjednici razmatrao izvještaje koji su dostavili Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici u vezi policijske torture i donio zaključak da ta tužilaštva svaka dva mjeseca dostavljaju informacije o preduzetim radnjama u tim predmetima.

Ukoliko nije preduzeto ništa, od tužilaštava se očekuje da obrazlože zbog čega su aktivnosti izostale. Tužilački savjet očekuje i da im se dostavljaju izvještaji o eventualno preduzetim radnjama pred nadležnim sudom (da li je predložena vrsta i visina kazne u završnim riječima, koja je odluka suda i dr.), te da prvi izvještaj bude dostavljen zaključno sa prvim martom tekuće godine.

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavala v.d. Vrhovna državna tužiteljka Tatjana Begović, između ostalog donijeta je odluka o trajnom dobrovoljnom raspoređivanju Ane Marinović, državne tužiteljke u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru u Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju, odluku da se Ivana Vuksanović, državna tužiteljka u ODT u Podgorici, ne rasporedi trajno u ODT u Baru ni u ODT u Ulcinju, dok kandidatkinja Bisera Radonjić ne ispunjava uslove propisane internim oglasom.

Na sjednici je obavljen intervju sa Denisom Zvrkom, kandidatom za rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju.

Savjet je razmotrio izvještaj Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u vezi predmeta Milić i Nikezić protiv Crne Gore, Siništaj i drugi protiv Crne Gore i Baranin i Vukčević protiv Crne Gore.

– Donijet je zaključak da se na sjednicu Tužilačkog savjeta pozove rukovodilac navedenog tužilaštava i državni tužioci koji postupaju u predmetima koji su navedeni u dostavljenim izvještajima radi davanja potpunih informacija o činjeničnom stanju u spisima, te da se na toj sjednici eventualno izvrši uvid u spise predmeta – saopšteno je iz Tužilačkog savjeta.

Tužilački savjet razmotrio je 17 pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada. Ocijenio je da su dvije pritužbe osnovane, a preostalih 15 neosnovano.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve