Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Tužilački savjet: Spajić da se izjasni o preseljenju SPO i SDT-a u staru zgradu vlade

Kako je za TVCG kazao Vladan Đalović, zamjenik rukovodioca VDT-a u Bijelom Polju, ova institucija je smještena u opštinskoj zgradi u kojoj su i druge institucije

Na sjednici Tužilačkog savjeta razmatrani su izvještaji Specijalnog, podgoričkog Višeg i cetinjskog Osnovnog tužilaštva u vezi s protestima građana zbog dešavanja na Cetinju, septembra 2021. godine.

Većina predmeta je okončana, među procesuiranima su i demonstranti i službenici policije a bilo je i sporazuma o priznanju krivice.

Ipak, detalje javnost nije mogla čuti.

Kako je kazao Nikola Samardžić, član Tužilačkog savjeta, u pitanju su predmeti koji se vode i protiv učesnika događaja i protiv lica iz MUP-a. Taj dio sjednice je bio zatvoren za javnost zbog činjenice da su se razmatrla apitanja koja su seticala mjera tajnog nadzora koje su primjenjivale u tim premdetima

U pitanju su mjere koje je sprovodilo Specijalno državno tužilaštvo.

A ono je uz SPO na sjednici Savjeta, bilo predmet i druge, stare teme o kojoj će se, po svemu sudeći, još dosta govoriti.

“Odlučeno je da se uputi pismo premijeru u vezi sa preseljenjem SPO i SDT-a u staru zgradu vlade, prosto, raspolažemo kontradiktornim informacijama i smatramo da taj postupak neopravdano dugo traje”, dodao je Samardžić.

No, dok Specijalno državno tužilaštvo čeka bolje uslove, njihove kolege iz Bijelog Polja svjedoče gotovo nevjerovatnim scenama koje je sa članovima Savjeta podijelio zamjenik rukovodioca tamošnjeg tužilaštva.

Kako je za TVCG kazao Vladan Đalović, zamjenik rukovodioca VDT-a u Bijelom Polju, ova institucija je smještena u opštinskoj zgradi u kojoj su i druge institucije.

“Zgrada uopšte nema čak ni nadzorne kamere. Obezbjeđuje je bukvalno jedan službenik policije. Često se dešavaju situacije da ljudi protiv kojih se vode postupci, kad izađu iz pritvora, prije svrate kod nas nego što pođu kući. Dođu kod nas u kancelariju. Lično mi se to dešavalo u više navrata, da me neko pita ko je to njem umogao da predloži pritvor, ko to ima nešto protiv njega. I to su osobe koje su osuđivane više puta”, kazao je on.

No, dosad su, kazao je Đalović, imali sreću. Na loše prostorne kapacitete ukazao je i rukovodilac podgoričkog osnovnog tužilaštva Duško Milanović.

Tokom razmatranja informacija o preseljenju SDT-a, Samardžić je rekao da se kasni.

“Mislim da sam to opravdano rekao: kad toliko kasni u pogledu SDT-a čemu mi onda da se nadamo, kada ćemo mi doći na red i kada će ti problemi biti adekvatno riješeni. To je nešto što je jako bitno za normalan i ažuran rad, iako možda na prvi pogled i ne izgleda tako”, zaključio je Samardžić.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve