Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Tužilački savjet: O smjeni Lepe Medenice u četvrtak

Disciplinski tužilac podnio je Tužilačkom savjetu optužni prijedlog kojim se traži razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice zbog neprimjerenog uticaja na rad kolega

Tužilački savjet će u četvrtak razmatrati optužni predlog kojim je disciplinski tužilac zatražio razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice zbog, kako se navodi, neprimjerenog uticaja na tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu, Vukasa Radonjića.

Disciplinski tužilac podnio je Tužilačkom savjetu optužni prijedlog kojim se traži razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice zbog neprimjerenog uticaja na rad kolega.

Podsjetimo, specijalni tužilac Vukas Radonjić i bivši rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici tužilac Nikola Boričić optužili su na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepu Medenicu i bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića da su vršili pritisak na njih.

Portal Aktueno već više od tri godine piše o korupciji i samovolji u tužilaštvu i bivšem SDT-u, ističući postojanje Organizovane tužilačke grupe (OTG) koja radi u službi uske i veoma moćne grupe ljudi koji su označeni kao glavni nosioci organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori.

Ranije je ministar pravde Marko Kovač tražio da TS razriješi Medenicu, uz ocjenu da je sprovela neprimjeren uticaj na kolege iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici – Vukasa Radonjića i Nikolu Boričića u slučaju istrage zbog otvaranja granica za Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

“Nakon uvida u službenu zabilješku koju je sačinio državni tužilac Vukas Radonjić utvrđeno je da postoji sumnja da je Lepa Medenica, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, izvršila neprimjeren uticaj na njega kao postupajućeg tužioca u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru bezbjednosno interesantnim licima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću”, naveli su u aprilu iz Ministarstva pravde.

Prema njihovim navodima, ovakvo postupanje Lepe Medenice predstavlja neprimjeren odnos prema zaposlenom u državnom tužilaštvu koji predstavlja osnov za razrješenje rukovodioca državnog tužilaštva, shodno čl. 125 st.1 tač.3 Zakona o Državnom tužilaštvu i predstavlja neuobičajenu praksu u postupanju tužilačke uprave, posebno imajući u vidu važnost samog predmeta.

“Sve ovo navodi na sumnju u postojanje i druge vrste odgovornosti rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, što je moglo uticati na konačan ishod samog postupka pred nadležnim tužilaštvom a čime se dodatno urušava ugled pravosudnih institucija, odnosno Državnog tužilaštva, kao i povjerenje građana u rad istog”, kazali su u Ministarstvu pravde.

 

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve