Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Baković je rekao da je telefonom Lazović naredio skidanje zabrane ulaska Belivuku; Tužioci tvrde da su imali nedozvoljeni pritisak od Lepe Medenice i Dražena Burića

Abazović je na sjednici ponovio optužbe na račun bivšeg kontroverznog zamjenika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, ističući da je upravo on putem telefona naredio ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću. Specijalni tužilac Vukas Radonjić i tužilac Nikola Boričić optužili su rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepu Medenicu i bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića da su vršili pritisak na njih i da su ih opstruirali u postupanju u ovom predmetu.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu održao je danas sjednicu na čijem je dnevnom redu bilo kontrolno saslušanje predstavnika tužilaštava, Vlade i Uprave policije, povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Sjednici su prisustvovali tehnički premijer Dritan Abazović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, tužilac Vukas Radonjić, tadašnji i sadašnji rukovodioci Osnovnog državnog tužilaštva Nikola Boričić i Duško Milanović, v.d. direktora Uprave policije Nikola Terzić i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Abazović je na sjednici ponovio optužbe na račun bivšeg kontroverznog zamjenika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, ističući da je upravo on putem telefona naredio ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić i tužilac Nikola Boričić optužili su rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepu Medenicu i bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića da su vršili pritisak na njih i da su ih opstruirali u postupanju u ovom predmetu.

Radonjić je tokom rasprave rekao da je njegov plan bio da policajce koji su dali izjavu kolegama vezano za slučaj Belivuk i Miljković, sasluša u svojstvu osumnjičenih i ocijeni da li je u nadležnosti tog ili SDT-a.

“Policiji sam dao usmeni nalog da ta lica liše slobode,jer sam smatrao da postoji opasnost da bi mogli uticati na postupak. Nisu htjeli da postupe na osnovu usmenog naloga, na osnovu uputstava koje su dobili od šefova kako su mi rekli. Lično sam u 23 sata izdao pisani nalog da uhapse dvojicu policijskih službenika i rekao im da me obavijeste kada bude postupljeno po nalogu. Niko me nije iz policije zvao, ali me oko ponoći zvala rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva (Lepa Medenica) u Podgorici. Rekla mi je da postupam nezakonito i da treba da pustim policajce. To sam odbio. Nakon toga me zvao tadašnji vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva (Dražen Burić) istim povodom i tražio da spise predmeta dostavim SDT-u”, kazao je između ostalog  Radonjić.

Zaključujući sjednicu predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica ocijenio je da su učesnici kontrolnog saslušanja doprinijeli rasvjetljavanju i pozadine i motiva i razloga za skidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću.

“Vidjeli smo i sa čim su se suočavali tužioci koji su radili po zakonu, sa pritiscima i da se podigla uzbuna u Tužilštvu da im se onemogući rad. Iz toga treba izvući jasne zaključke i stvoriti pravni sistem u kojem će svi raditi bez pritisaka”, kazao je Koprivica, dodajući da je značajna i informacija da je otvoren ponovo ovaj predmet u okviru Specijalnog državnog tužilaštva.

Kako je protekla sjednica pročitajte u nastavku

19:12 Adžić: Kriminalci u Crnoj Gori su bili štićeni

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić ocijenio je da u prethodnom periodu nije bilo volje za obračun sa kriminalom i korupcijom i da je sad situacija potpuno drugačija.

Ocijenio je da su do nedavno kriminalci u Crnoj Gori bili štićeni, da im je dozvoljajvan nesmetan ulazak u Crnu Goru,

19:01 Abazović: Pipci Kavačkog klana su dospjeli u institucije sisteme

“Istina je da imamo uticaj kriminala na sve institucije Pratili su predsjednika Skupštine Bečića, taj Bugarin je radio u MUP, Adžić ne može da se da otkaz Ljubu Miloviću, jer ne može da se sprovede disciplinski postupak”, kazao je Abazović.

Odlazeći premijer je ocijenio da je “Milivije Katnić ciljano dao gospođi Jovićević” predmet zabrane ulaska Belivuku.

“Sva sreća što se promijenio Zakon o državnom tužilaštvu. Taj Zakon će ostati kao legat 30. avgusta, uz Temeljni ugovor”, kazao je Abazović.

On je zahvalio predsjedniku Odbora što je sazvao sjednicu na kojoj se raspravljalo o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, jer su građani saznali istinu o ovom slučajevu.

18:59 Koprivica: Crnoj Gori potrebna antimafijaška koalicija

Predsjednik Odbora Momo Koprivica rekao je da je Crnoj Gori potrebna antimafijaška koalicija.

“U društvu gdje divljaju narko klanovi i kriminalci drže u zarobljeništvu institucije, to mora biti prioritet”, kazao je Koprivica .

18:47 Zogović: Država nema mehanizme da se izbori sa kriminalom

Poslanik Milun Zogović kazao je da Crnoj Gori nikada nije bila potrebnija duštvena i politička odgovornost nego danas.

“Trebamo upotrijebiti sve snage kako bi se izborili sa ovakvim situacijama. Evidento je da država nema mehanizme da se izbori sa ovakvim situacijama”, istakao je Zogović.

On je izrazio nadu da će nakon izbora biti deblokirana sudska vlast i da će kriminal biti sveden na nivo statističke greške.

18:35 Tužiteljka Jovićević: Abazovići komentari odraz nepoznavanja prava 

Tužiteljka Jovićević je kazala da je Zoran Lazović dva puta saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu i navela još nekoliko imena osoba od kojih su uzete izjave, uključujući i Enisa Bakovića.  Nije uzeta izjava od Veljovića, zato što ga niko od ispitanih nije pomenuo. Tužiteljka se osvrnula i na izlaganje premijera Abazovića.

“Komentari Abazovića nijesu primjereni. Oni su odraz nepoznavanja prava”, istakla je Jovićević, dodajući da  Tužilaštvo i ona donosi svaku odluku isključivo na osnovu odredbi Zakonika o krivičnom postupku.

“Stojim iza svih svojih odluka. Zato sam danas došla. Ne bojim se”, kazala je tužiteljka.

18:15 Abazović: Ukoliko Zoran Lazović nije kriv, ko je?

“Ovdje ili nije niko kriv. Ako nije niko kriv, onda se više ne treba trošiti oko Belivuka i treba saopštiti da niko nije kriv. Ukoliko Zoran Lazović nije kriv, ko je. Neka kaže tužiteljka Jovićević ko je. Nemate odgovor, a mislim da je nakon svih ovih izlaganja jasno zašto ga nemamo i da ga nećemo nikada imati.”, kazao je povišenim tonom odlazeći premijer Dritan Abazović.

“Svi kojima je zabrana na snazi, izvolite u Crnu Goru, popovi, pjevači, Rusi, Ukrajinci, jer ovdje je stav Tužilaštva da niko nije kriv. Hvala gospođo Jovićević, što ste objasnili kako se radi”, rekao je Abazović.

18:03 Paunović: Imamo rat narko kartela, koji se nastavlja svaki dan

Poslanica  Milosava Paunović kazala je da građani nemaju povjerenja u pravosuđe. Komentarišući Boričićev navod da mu je “pukla pogibija”, rekla je da se nada da je “pukla pogibija” onim nosiocima pravosudnih funkcija koji su obrukali pravosuđe poput Medenice, Jovanića i drugih.

“Vidim da je klupko počelo da se odmotava i ohrabrujem da se taj posao nastavi”,  istakla je Paunović.

“Mi definitivno imamo ovdje rat narko kartela, koji se nastavlja svaki dan”, kazala je Paunović, apelujući na  Upravu policije i ministra policije da očistite policiju od lica koja su u sprezi sa kriminalom.

17:56 Pavićević: Ovdje postoji potreba da se činjenično stanje zamagli

Poslanik Pavićević kaže da priča u zoni principa.

“Vrijeđate i sebe i nas. Ovdje postoji potreba da se činjenično stanje zamagli i da trag nestane u pijesku. Ova priča o Belivuku je priča o nečem mnogo težem i gorem”, navodi on.

17:52 Tužiteljka Jovićević navodi da nije tačno da nije ništa urađeno.

Prikupljeni su kaže podaci i informacije.

“Ja odluke neću donositi na osnovu percpecije, svoje odluke sve donijela sam isključivo na osnovu zakona i utvrđenog činjeničnog stanja. Ja sam moju odluku detaljno obrazložila, iza svakog tog navoda stojim. Tako da ne stoje vaši navodi da ja javnost pokušavam da obmanem i da na bilo koji način želim da ovaj predmet dobijem bilo koji drugi kontekst”, kazala je ona.

17:52 Pavićević: Organizovati sjednicu o pokušaju državnog udara

Poslanik Srđan Pavićević smatra da bi trebalo organizovati posebnu sjednicu sa temom pokušaja državnog udara 2016.

On je pitao tužiteljku Jovićević koje je to slučajeve objedinila.

“Dvije godine ne možete da konstatujete da je Enes Baković rekao da je dobio naređenje da se ljudi puste da uđu u zemlju. I vi dolazite ovdje, gledate nas u oči i pričate da ste objedinili, to je pod velom tajne. Gospođo ovdje ne sjede ni retardirani ni lobotomirani, a ni javnost nije nimalo abnormalna niti devijantna. ne možete mi reći da dvije godine radite o tri imena. Oćemo da hapsimo onoga čovjeka na centrali. Nemojte da vrijeđate elementarnu inteleigenciju ni nas ni naroda”, kazao je Pavićević.

17:20 Radulović Abazoviću: Uvesti vanredno stanje, dvije partije će izaći na izbore kojima će komandovati pojedinci iz organizivanog kriminala

Poslanik Branko Radulović pozvao je opet na uvođenje vanrednog stanja.

“Dvije partije će izaći na izbore kojima će komandovati pojedinci iz organizivanog kriminala, a vi to znate, je li tako? “, kazao je on Abazoviću.

17:23 Abazović: Nadležni da donesu odluku u slučaju državnog udara

Premijer Dritan Abazović osvrnuo se na pokušaj državnog udara 2016.

“Ne ulazim u način kako će neko da sudi, tada je sve izgledalo kao cirkus, tek sa ove distance izgleda kao cirkus, i ja apelujem na državne organe da donesu konačnu odluku a ne da zamajavaju ljude stalnim prolongiranjem. Jer to ima samo jedan cilj – da drže ljude u neizvjesnosti”, kaže Abazović.

Kaže da nakon 5-6 godina imamo pravo da saznamo istinu.

16:57 Bulatović: Slučaj završen što se činjenica tiče

Poslanik Predrag Bulatović ocijenio je da je ovaj slučaj “što se tiče činjenica završen”.

Pozvao je nadležne da se nakon sjednice Odbora i ovih informacija, stvari dovedu do kraja i obavijesti javnost.

16:35 Radulović: U pitanju biti ili ne biti CG

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović osvrnuo na riječi Boričića koji je kazao da mu je zbog ovog predmeta “pukla pogibija”.

– Ja bih rekao da nam je pukla sramotna pogibija jer je Crna Gora zatočenik kleptokratskog, autokratskog, krimogenog režima koji je vladao 30 godina. Kleptokrate i kriminalci ne samo da ubijaju ljude i pljačkaju Crnu Goru, nego određuju i političke sudbine. Preuzeli su jednu partiju odavno i njihove satelite – rekao je Radulović.

Sada, ističe on, pokušavaju da preuzmu jednu partiju koja je u nastajanju.

– Čućete narednih dana u medijima o tome. I to je ista ekipa o kojoj govori Abazović – rekao je Radulović.

Kaže da bi duplirao obezbjeđenje tužiocima jer su u opasnosti.

“U pitanju je biti ili ne biti Crne Gore. Crnoj Gori treba uvesti vanredno stanje, onda možemo da odbranimo CG na pravi način”.

16:23 Abazović: Belivuk i Miljković došli na veselje Radoja Zvicera

Abazović je rekao da je zahvalan tužiocima na svemu što su rekli.

“Neka se vidi sa čime se tužioci suočavaju, i kakve sve opstrukcije postoje. Tužilac Boričić je zbog toga što nije dozvolio da se radi nezakonito, smijenjen. Zvali su tužioca Radonjića u jedan i po poslije ponoći jer su saslušali policijske službenike. Vidite kako štite narko-kartele. Ko ovo ne razumije, zlonamjeran je. Neka onda ne idu zatvor, neka nas maltretiraju”, kazao je premijer.

Kazao je da su Miljković i Belivuk došli jer je osumnjičeni šef kavačkog klana dobio dijete pa da slave.

“Na veselju je i sin Zorana Lazovića, Petar. Tu su i policajci iz Sektora za organizovani kriminal koji obezbjeđuju događaj. Ako to ne tretira SDT, super, neka, ali neka narod Crne Gore to vidi. Još ima dokument gdje su ih navodno policajci kontrolisali. Tipično foliranje. Tobož nešto kontrolišu, to je foliranje. Hvala Bogu na Skaj prepisci, što je imamo”, rekao je Abazović.

On je rekao “zamislite taj Sektor za organizovani kriminal kada dozvoljava da kriminalci dolaze na slavlje kod čovjeka koji se tereti da je zloglasni kriminalac, vođa kartela i švercer kokaina”.

“Došli su kod čovjeka koji je možda jedan od najzloglasnijih kriminalaca koje je ova zemlja ikada imala. To što u ovoj zemlji još nema hrabrosti da se obračunamo da Zoranom Lazovićem i njegovom ekipom, ali polako. Eto aktivnosti i poslanika, ruka pravde dobija zamah”, rekao je Abazović.

On je rekao da je Baković kazao u  izjavi istražiteljima da mu je Zoran Lazović telefonskim putem tražio da se skine zabrana ulaska.

“Ako je od Lazovića to tražio Veljović, onda to on treba da kaže”, rekao je Abazović.

Koprivica je prethodno pitao Abazovića da li zna zašto su Belivuk i Miljković došli u Crnu Goru, ako se zna da se terete da su nekoliko mjeseci prije tog dolaska baš u Crnoj Gori počinili teška ubistva, i jesu li bili u kontaktu sa nekim službenim licima.

Premijer Dritan Abazović zahvalio je tužiocima što su saopštili kako je sve teklo.

“Zamislite koliko im je stalo da zaštite narko-kartel kada su u 1.30 digli pobunu što je od dva službenika uzeta izjava. Zašto je odbačena prijava, meni je jasno”, naveo je.

Kaže da su oni došli u Crnu Goru jer je Radoje Zvicer dobio sina.

“On je međuanrodna meta zbog šverca kokaina, i dolaze ljudi da bi mu bili na veselju. Prisustvuje i sin Zorana Lazovića, Petar. Oni kažu kao agent ja ne kažem kao agent već kao dio narko-kartela. I ispred kuće su takođe pripadnici Up iz Sektora Zorana Lazovića koji vjerovatno obezbjeđuju čitav događaj da prođe nesmetano. Ako to ne tretira specijalna tužiteljka neka, samo da bude jasno građanima o čemu se radi”, kazao je Abazović.

Postoji dokument da ih je CG policija navodno provjerila.

16:08 Boričić: Pukla mi je pogibija od ovog predmeta

Nekadašnji rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Nikola Boričić kazao je “pukla mi je pogibija od ovog predmeta”.

“Mogu da kažem da smo radili sjajno, o čemu govore brojni predmeti koje smo završili, te pohvale domaće i međunarodne javnosti. U jednom trenutku počinju problemi u funkcionisanju, na način što sam počeo stalno da dobijam pozive tadašnjeg vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, zbog čega sam tražio da svaki nalog bude u pisanoj formi. Nakon toga je, po mom mišljenju, on svoja ovlašćenja prebacio na rukovoditeljku Vrhovnog državnog tužilaštva, i ona je nastavila sa tim, ali sam i tada tražio da sva komunikacija bude pisanim putem. Tada je podnešena krivična prijava protiv službenice S. I. 13. oktobra. O svim potezima Radonjić me obavještavao, od koga su prikupljena obavještenja i što namjerava da radi”, naveo je Boričić.

Oko ponoći ga je, dodaje, obavijestio o narednim koracima, da će da uhapsi dva službenika policije, sa čim je bio saglasan.

”Nije prošlo 10-15 minuta dobio sam poziv od rukovoditelje Vrhovnog državnog tužilaštva i, pravo da vam kažem, ne znam odakle je znala da radimo taj predmet. Osim mene, Radonjića i jednog ili dva policijska službenika više niko nije znao. U razgovoru je zahtijevala da Radonjić te osobe pusti na slobodu”, naveo je Boričić.

Razumio bi da je bilo objašnjenja, da nedostaje pritvorski osnov.

”Naravno da sam rekao da Radonjić sve radi kako treba i da ga podržavam. Tako se završio poziv. Nakon nekolika minuta uslijedio je poziv u kom se traži da mu oduzmem predmet, a za to postoje zakonom propisani uslovi. Nakon toga je traženo da pozovem tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, što sam odbio. Nakon toga je uslijedio poziv Radonjiću, a o čemu me obavijestio i te noći i idućeg jutra službeno. Radonjić vam je saopštio što je zahtijevano od njega. Pozvao ga je kasnije vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca”, rekao je Boričić.

Poslije ovog predmeta, dodaje, krajem godine nezakonito je smijenjen.

”To je vezano s ovim predmetom i još nekim, važno je da čujete. Tada je aktom rukovoditelje Višeg državnog tužilaštva pred kraj godine stiglo da se predlaže jedna koleginica da dođe umjesto mene na mjesto zamjenika rukovodioca. To je stiglo mejlom i zatraženo je od svih tužilaca ODT da glasaju putem mejla. Izgovor je bio da je to zbog korone. Potpuno je druga stvar bila tu, i kao što sam rekao na intervju pred Tužilačkom savjetom, tog dana je ODT ličilo na berzu. Iz svog kabineta sam čuo: “Draženu si nož zabio u leđa”, istakao je Boričić i dodao je da je bio zaprepašćen time.

Pozivani su tužioci telefonskim putem, i nakon glasanja da promijene glas.

”Kada im to nije urodilo plodom, a iza svega stoje Lepa Medenica i Dražen Burić, jer je većina bila na mojoj strani. Ukoliko bude da sam jednom državnom tužiocu pričao oko glasanja sjutra ujutro ostavku podnosim. Znate li što su onda uradili – zakazali su proširenu sjednicu Vrhovnog državnog tužioca i smijenili me. To ne da je nezakonito, nego mislim da za to neko treba da odgovara”, naglasio je Boričić.

Nakon toga se obratio Tužilačkom savjetu, svakom članu pojedinačno, osim jednom koji je tražio njegovo hapšenje.

”Nakon što sam smijenjen na službeni mejl ODT od dva medija dobio sam pitanja. Jasno i precizno sam rekao da je rezultat moje nezakonite smjene to što nisam htio da postupam po nezakonitim nalozima. Znate li što se sjutra dan desilo, pokrenut je disciplinski postupak protiv mene”, naveo je Boričić.

Boričić: I tadašnja i sadašnja vršiteljka dužnosti VDT mi je dala nulu

Boričić  se osvrnuo na odluku Vrhovnog suda koju je pomenuo u uvodnom izlaganju.

“Pomenuo sam je u kontekstu priče šta mi se sve dešavalo. Pokrenula je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici postupak protiv mene, a predsjednica disciplinske komisije je sakrila odluku Vrhovnog suda od članova vijeća. U medijima sam predstavljan kao neko kome je 13 predmeta zastarjelo. Evo odluke Vrhovnog suda koja je ukinula… da pokažem kako predsjednik vijeća krije tu odluku od svojih kolega, to je u zoni krivične odgovornosti. Da u predmetu ‘Carine’ Vrhovni sud donese presudu i zauzme stav, a predsjednika disciplinske komisije krije od dva člana vijeću tu vrlo važnu presudu”, izjavio je Boričić.

Kazao je da u Tužilačkom savjetu ugledni pravnici imaju “jednu priču, a tužiocu, nažalost, drugu priču”.

“Nulu da date nekome za rade. Bolje bih prošao 1948. I tadašnja i sadašnja vršiteljka dužnosti VDT mi je dala nulu, eto da znate”, saopštio je Boričić.

16:05 Koprivica: Šokantno saznanje

Predsjednik Odbora Momo Koprivica ocijenio je izjavu Radonjića kao šokantno sazanje.

15:58 Radonjić: Dobio sam poziv iza ponoći da pustim policajce

Postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, Vukas Radonjić rekao je da je 13. oktobra 2021. godine tokom dežurstvaobaviješten o prijavi koju je podnio Rade Milošević protiv službenice policije za koju je on prikupio dokaze da je sa svog službenog računara deaktivirala zabranu ulaska za određena lica u Crnu Goru.

“Praksa rada državnog tužioca i policije tokom dežurstva je da se sve dovija telefonskim putem, međutim u komunikaciji sa policijom, saopštili su mi da su dobili uputstva da se ta komunikacija vrši pisanim putem. Znači da po podnijetoj prijavi bio sam dužan da podnesem pisani zahtjev polciiji da postupi po mojim nalozima i čekao njihov pisani odgovor. To je usporavalo postupak i čudio sam se zašto je to tako”, rekao je Radonjić.

Ocjenom prikupljenih obavještenja i dokaza, Radonjić je, kazao je, izgradio mišljenje da su određeni policijski službenici učinili krivino protiv službene dužnosti.

Dodao je da je njegov plan bio da policajce koji su dali izjavu kolegama, sasluša u svojstvu osumnjičenih i ocijeni da li je u nadležnosti tog ili SDT-a.

“Policiji sam dao usmeni nalog da ta lica liše slobode,jer sam smatrao da postoji opasnost da bi mogli uticati na postupak. Nisu htjeli da postupe na osnovu usmenog naloga, na osnovu uputstava koje su dobili od šefova kako su mi rekli. Lično sam u 23 sata izdao pisani nalog da uhapse dvojicu policijskih službenika i rekao im da me obavijeste kada bude postupljeno po nalogu. Niko me nije iz policije zvao, ali me oko ponoći zvala rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva (Lepa Medenica) u Podgorici. Rekla mi je da postupam nezakonito i da treba da pustim policajce. To sam odbio. Nakon toga me zvao tadašnji vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva (Dražen Burić) istim povodom i tražio da spise predmeta dostavim SDT-u”, kazao je Radonjić.

15:49 Jovićević: započet izviđaj i prikupljanje dokaza

Postupajući specijalni tužilac, Sanja Jovićević je kazala je da je započela izviđaj u ovom predmetu i prikupljanje dokaze.

“Uz krivičnu prijavu nije bilo dokaza koji bi potvrdili navode u krivičnoj prijavi”, rekla je Jovićević.

Jovićević je rekla da je krivična prijava o ovom događaju podnijeta u septembru 2021. godine a podgoričko Osnovno tužilaštvo tražilo je mišljenje SDT-a u oktobru te godine.

“Spisi su objedinjeni sa prijavom poslanika protiv Zorana Lazovića. Prikupljena je dokumentacija, uzete izjave od određenog broja lica, dostavljen je dio spisa predmeta već fomiranom u SDT-u. Donijela sam rješenje o odbačaju prijave, uz obrazloženje da ne postoji osnovana sumnja da su prijavljena lica izvršila krivično djelo”, rekla je Jovićević.

15:45 Novović: U SDT-u ponovo formiran predmet povodom istog događaja 

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović napomenuo je da u vrijeme formiranja predmeta, pribavljanja dokaza i donošenja odluke on nije bio GST već sudija.

“U SDT-u je ponovo formiran predmet povodom tog istog događaja, on ima svoju poslovnu oznaku i nalazi se u radu kod jednog od specijalnih tužilaca”, kratko je kazao Novović.

15:41 Terzić: Taj segement nije uređen bilo kojim aktom

V.d. direktora Uprave policije Nikola Terzić kaže da ga zabrinjava da taj segment nije bio uređen bilo kojim aktom.

“U periodu pred nama trudićemo se da uredimo tu oblast. Morate imati jasno obrazloženje zašto određeno lice ne može da uđe na teritoriju CG i boravi tu”, kazao je Terzić.

Adžić: Ljudi unutar institucija pogotovo na odgovornim mjestima svjesno radili u interesu mafije 

15:36 Ministar Filip Adžić kaže da su sve informacije predate Tužilaštvu, ali da vjerovatno nije slučajno zašto u prethodnom periodu nijesmo imali jasan pravilnik zašto se nekom ukida zabrana.

Enes Baković, tadašnji pomoćnik direktora, je u izjavi kazao da je dobio nalog od Lazovića da za potrebe njegovog sektora skine zabranku ulaska za Belivuka i Miljkovića, saopštio je Adžić.

“Ono što je bilo do UP urađeno je do kraja i predate su informacije Tužilaštvu. Kao građanin i kao ministar mogu reći da su institucije bile podređene kriminalnim aktivnostima, da su ljudi unutar institucija pogotovo na odgovornim mjestima svjesno radili u interesu mafije i sada kada je došlo vrijeme da sve se to objedlodani sve više je onih koji se ne osjećaju lagodno”, kaže Adžić.

Abazović: Lazović da kaže ako je Veljović tražio od njega da ukine zabranu

15:30 Premijer Dritan Abazović kazao je da je u tom trenutku na čelu UP bio Veselin Veljović, a da je na čelu Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala tada bio Zoran Lazović.

Dodao je da Lazović treba da kaže ako je Veljović od njega tražio da ukine zabranu ulaska.

Kaže da postoji hijerarhijska komandna odgovornost u Upravi policije, te da je tu treba tražiti.

Po njegovom mišljenju, dodaje, odgovorna mogu biti samo dva čovjeka.

Navodi i da je nadležnost dva inspektora mogla biti samo u dijelu da na osnovu naloga nekog “skinu iz kompjutera ili vrate na listu.”

Koprivica je rekao da je tema sjednice kako je omogućeno dvojici “monstruoznih kriminalaca” da uđu u Crnu Goru.

“Bez vladavine prava nema prosperiteta”, rekao je Koprivica.

Poslanici su na sjednici koja je održana 31. marta predlagali da se saslušaju i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović, ali je predsjednik Odbora Momo Koprivica objasnio da oni više nijesu javni funkcioneri.

Ranije je rečeno da je odluku da se ukine zabrana ulaska srpskim državljanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću u Crnu Goru donio kolegijum Ministarstva unutrašnjih poslova. No, mnogi smatraju da pri donošenju te odluke počinjena ozbiljna zloupotreba.

Belivuk i Miljković 17. januara 2021. godine regularno su ušli u Crnu Goru, po riječima ranijeg rukovodstva SDT-a.

U Srbiji, Belivuk i Miljković se terete za najteža krivična djela, a protiv njih je optužnica podignuta i u Crnoj Gori. Terete se i za veze sa Kavačkim klanom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL- CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA LIGA
12.04.2023-09:31 09:31

Śednica nesrećnog odbora (ne znam ni kako se zove), kojom predśedava nesretni pravna expertčina, da, da ona expertčina koja je digla ruku i glasala za barem tri očigledno protivustavna zakona. Onako pogne glavu, malo zažmuri, promeškolji, sigurno oznoji pod pazuo i u međunožju i podigne ruku, na kraju se izbulji ka da je proguta ježa, a onda se brže bolje udalji iz sale skupštine, kao tat sa mjesta zločina. Ako je glasa za očigledno protivustavne zakone iz neznanja onda nije više expertčina no neznalica, a ako je svjesno glasao za usvajanje takvih zakona onda nije više moralna gromada već slomljena… Pročitaj više »