Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Svođenje ekonomske politike na eksperimente poput programa “Evropa sad” proizvelo niz strukturnih i institucionalnih rizika

Prvi je, kako su istakli, neodrživ nivo socijalnih izdataka, uključujući najavljeno povećanje penzionog fonda.

U prvih sedam mjeseci ove godine strane direktne investicije su manje za 21 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je neto priliv od stranih direktnih investicija smanjen za oko 40 odsto, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

Kako su istakli, ako znamo da je zadnjih pet godina udio SDI u domaćem bruto proizvodu bio oko 18 odsto onda je jasno da se radi o značajnom padu”, navodi se u saopštenju.

Pri tome, kako dodaju, imajući u vidu nisku akumulativnost domaćih investitora očigledno je da će pad SDI uticati na slabljenje crnogorske ekonomije.

“U okolnostima političke destrukcije i devastacije države svođenje ekonomske politike na budžetski klimave socijalno-demagoške mjere i administrativno-fiskalne eksperimente poput programa “Evropa sad” proizvelo je niz strukturnih i institucionalnih rizika”, ocjenjuju iz GI 21. maj.

Prvi je, kako su istakli, neodrživ nivo socijalnih izdataka, uključujući najavljeno povećanje penzionog fonda.

“Drugi je nizak kvalitet javnog zdravstvenog sistema koji, nakon ukidanja doprinosa za njegovo finansiranje i otvaranja pitanja budžetske održivosti, ni po čemu nije bolji od prethodnog stanja. Treći je administriranje zaradama i u javnom i u privatnom sektoru, suprotno logici razumne javne potrošnje i slobodnog preduzetništva”, dodaju u saopštenju.

Četvrti je, kako navode, destimulacija biznisa kao proizvod populističke poreske politike što je uslovilo rast korporativnih i obligacionih poreza za oko 80 odsto.

“Time je biznis u zemlji otežan, sniženi su investicioni kompanijski potencijali, dok je nezaposlenost i dalje oko 18 odsto. Ekonomska politika koja preraspodjelom prihoda na štetu države i poslovne zajednice misli da kreira bolji životni standard je bez uporišta u realnom životu i nema veze sa razumijevanjem produktivne i održive privrede”, piše u saopštenju.

Iz GI 21. maj zaključuju da je, ukoliko naredni koraci ekonomskih mešetara budu usmjereni na novu partiju fiskalnog pokera i nove pakete špekulativnih mjera, poput ukidanja doprinosa za penzijsko osiguranje, realno očekivati ubrzanu krizu javnih finansija, dalje gušenje biznisa, rast inflacije i nezaposlenosti i u konačnom bolan raspad populističkog saveza između političkih pacera i građana koji ne vide dalje od ličnog interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve