Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Premijerove ekonomske ambicije razapete između populizma, improvizacije i nedefinisanih postupaka

Dodaju da osim niza opštih mjesta i obećavajućih poruka o reformskim namjerama Program prećutkuje mjerljivu ekonomsku stvarnost poput npr. sve destimulativnijeg crnogorskog poslovnog ambijenta ili stalnog pada međunarodne konkurentnosti domaće privrede

Centralno mjesto u Programu rada 44. Vlade čine poglavlja o javnim finansijama i ekonomiji. Ako izuzmemo patetične i neprikladne nazive ovih poglavlja očigledno je da su Milojko Spajić i koautori potrudili da nesređeno nabroje niz gledišta koje vide kao suštinu svoje ekonomske politike, saopšteno je iz GI 21.maj.

“Upadljiva konfuzija koja prati postavljene ciljeve i namjere, uz odsustvo referentnih podataka i vidljivog rješavanja problema, dovodi u pitanje realnost Spajićeve demonstrirane želje da oporavi ekonomiju i uredi javne finansije. Pritom, nepobitna je činjenica da je u Ekspozeu nemoguće identifikovati tzv. program “Evropa sad 2”. Zato je i prisutan utisak da su premijerove ekonomske ambicije razapete između populizma, improvizacije i nedefinisanih postupaka”, kažu u GI 21.maj.

Dodaju da osim niza opštih mjesta i obećavajućih poruka o reformskim namjerama Program prećutkuje mjerljivu ekonomsku stvarnost poput npr. sve destimulativnijeg crnogorskog poslovnog ambijenta ili stalnog pada međunarodne konkurentnosti domaće privrede.

“U tom smislu, podsjetili bi Spajića da je “Evropa sad1” mahom povećala korporativne i obligacione poreze za oko 70 odsto što je oborilo crnogorsku poresku konkurentnost a odrazilo se i na rekordan pad stranih investicija u posljednjih godinu dana za preko 25 odsto”, navode iz GI 21. maj.

Istovremeno, tvrdem ukidanje doprinosa na zdravstveno osiguranje neminovno bi dovelo do budžetskog deficita da preko sto hiljada platežno sposobnih migranata nije stiglo u Crnu Goru što je anuliralo krizu javnih finansija koju je i sam Spajić očekivao.

“S druge strane, najava mutne i diskriminatorske penzijske reforme koja bi započela sa socijalnom penzijom od 450 eura otvoriće cijeli niz problema uključujući i ignorisanje penzionera koji su najduže radili i najviše doprinosili solidarnom penzijskom fondu. Namjera Spajića da ekonomiju i javne finansije učini propulzivnim i boljim načelno zaslužuje podršku ali podrška mora imati utemeljenje u nedvosmislenim i realnim reformama, jasnim i održivim ekonomskim konceptima, društvenom dijalogu i empirijskoj ozbiljnosti, što očigledno izostaje u slučaju Programa 44. Vlade”, smatraju u GI 21. maj.

Ističu da ekonomska politika koja ne razumije da prioritetno i posvećeno mora reformisati poslovni ambijent i privući investitore, jer preduzetnici donose novac bez kojeg su i javne finansije mrtve, već se u startu zasniva na produbljivanju potrošnje i rizicima koji lako mogu podići spoljni dug i ići u pravcu inflatornog rasta indirektnih poreza poput PDV-a, ne može biti obećavajuća niti ohrabrujuća.

“Vlada koja je sav svoj legitimitet zasnovala na ekonomskom populizmu i obećanjima o brzom boljem životu treba da ima u vidu da se suočava sa neodrživim sistemom u kojem je već oko 75.000 zaposlenih u javnom sektoru, preko 120.000 penzionera, oko 200.000 korisnika raznih socijalnih primanja i oko 40.000 nezaposlenih. U tom smislu neće pomoći ni rekordan broj zaposlenih koji je zvanično prešao cifru od 250.000 jer se radi o varljivoj brojci ako znamo da ne manje od 25 odsto od tog broja nijesu proizvod realnog preduzetništva već trenutnih i nestalnih angažmana u namjenskim privrednim društvima osnovanim zbog administrativnih potreba migranata, mahom iz Ukrajine i Rusije”, zaključuju u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
04.11.2023-11:40 11:40

Bla, bla, bla, bla, bla a sve zbog BLA, BLA, BLA, BLA, BLA!

dragan
04.11.2023-18:37 18:37

Svaka cast Gospodo. Respekt!