Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Stjepović sa ambasadorom Litvanije: Unaprijediti odnos dvije države u oblasti ekonomije, turizma i poljoprivrede

Stjepović je ispoljio zahvalnost povodom dosadašnje ekspertske podrške koju je Litvanija nesebično pružila Crnoj Gori, te izrazio nadu da će se ova podrška nastaviti i u narednom periodu, koji je posebno značajan za našu državu, koja se percepira kao prva naredna članica Evropske unije

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović sastao se danas sa ambasadorom Republike Litvanije u Crnoj Gori Eduardosom Borisovasom.

“Na sastanku je iznijeta zajednička ocjena da tradicionalno prijateljski odnosi između Crne Gore i Litvanije predstavljaju odličan primjer dobre saradnje zemlje u pretpristupnim pregovorima i države članice Evropske unije. Konstatovano je da Crna Gora i Litvanija imaju partnerski odnos u okviru savezništva u NATO, kao i konkretnu bilateralnu saradnju u oblasti odbrane. S tim u vezi, ukazano je da je Crna Gora u potpunosti uskladila svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa politikama NATO i Evropske unije”, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Stjepović je uputio je čestitke novoimenovanom ambasadoru Republike Litvanije povodom stupanja na funkciju nerezidentnog ambasadora u Crnoj Gori, te iskoristio priliku da mu čestita predstojeći Dan nezavisnosti Litvanije.

“Ističući značaj uloge Parlamenta u ispunjavanju obaveza u procesu evropskih integracija, predsjednik Odbora informisao je ambasadora Borisovasa o nedavnim značajnim imenovanjima u pravosuđu, te iznio ocjenu da je Skupština Crne Gore postigla zapažene rezultate”, navodi se u saopštenju.

Stjepović je ispoljio zahvalnost povodom dosadašnje ekspertske podrške koju je Litvanija nesebično pružila Crnoj Gori, te izrazio nadu da će se ova podrška nastaviti i u narednom periodu, koji je posebno značajan za našu državu, koja se percepira kao prva naredna članica Evropske unije

“Borisovas je obećao bezrezervnu podršku Litvanije na evropskom putu Crne Gore, te istakao da je naša država najbolji primjer kojim se treba pokazati da je proces evropskih integracija i dalje aktuelan. Podvukao je da nije neophodno čekati napredak ostalih država kandidata za članstvo u EU, te ocijenio da je Crna Gora za kratko vrijeme napravila značajan progres u ovom procesu.

Ambasador Borisovas je predložio dalje unapređenje odnosa dvije države u oblasti ekonomije, turizma i poljoprivrede, te dao konkretne predloge za intenziviranje saradnje”, dodaje se u saopštenju.

Ponudio je ekspertizu litvanske strane u pogledu pretpristupnih pregovora, osvrćući se na izazove koje je njihova država imala ovim povodom.

“Sagovornici su se osvrnuli i na dosadašnju parlamentarnu saradnju Crne Gore i Litvanije, prije svega na nivou grupa prijateljstava, te razgovarali o planovima za nastavak već uspješne komunikacije. Takođe, na sastanku je bilo riječi o aktuelnim globalnim prilikama, te je osuđena agresija Rusije prema Ukrajini, iskazana podrška zaštiti teritorijalnog integriteta ove suverene države, kao i poštovanju međunarodnog prava”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve