Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović i Stjepović sa delegacijom Azerbejdžana: Veliko interesovanje za energetiku, trgovinu i saobraćaj

Popović je izrazila veliko zadovoljstvo posjetom azerbejdžanske delegacije i gospodina Farisa Rzajeva, kao i izuzetnom saradnjom koju Crna Gora ostvaruje s Republikom Azerbejdžan, prepoznajući je kao pouzdanog i aktivnog partnera u realizaciji brojnih projekat

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović, sastali su se sa azerbejdžanskom delegacijom na čelu sa Farisom Rzajevim, zamjenikom ministra vanjskih poslova. Sastanku je prisustvovao i Kamil Hasijev, ambasador Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Popović je izrazila veliko zadovoljstvo posjetom azerbejdžanske delegacije i gospodina Farisa Rzajeva, kao i izuzetnom saradnjom koju Crna Gora ostvaruje s Republikom Azerbejdžan, prepoznajući je kao pouzdanog i aktivnog partnera u realizaciji brojnih projekata. Ona je ocijenila da su bilateralni odnosi veoma dobri i prijateljski, te da ih karakteriše intenzivan politički dijalog i visok stepen razumijevanja, uz kontinuirano jačanje saradnje u oblasti ekonomije.

“Projekat Portonovi – luksuzni rizort kompleks u Kumboru koji je, ujedno, i najveća investicija u turističku privredu Crne Gore, kao i projekat izgradnje Transjadranskog gasovoda (TAP) sa krakom Jadransko-jonskog gasovoda (IAP) prema Zapadnom Balkanu, označiće strateško povezivanje dvije države na planu energetike, kroz prenos i snabdijevanje prirodnim gasom i diverzifikacijom energetskih izvora za Crnu Goru i zemlje regiona”, naglasila je Popović.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović, čestitao je na demokratski sprovedenom procesu predsjedničkih izbora u Azerbejdžanu, što su svojim prisustvom i utiscima potvrdili i kolege parlamentarci iz Crne Gore koji su pratili taj proces kao posmatrači. On je u ime Skupštine Crne Gore, s tim u vezi, čestitao ponovni izbor Ilhama Alijeva za novog-starog predsjednika Republike Azerbejdžan.

Stjepović je izrazio zadovoljstvo političkim dijalogom na visokom nivou, što potvrđuju česte posjete najviših crnogorskih zvaničnika Republici Azerbejdžan, ali i vice versa, te izrazio očekivanje da će se parlamentarna saradnja između dvije države intezivirati, jer je to preduslov i ekonomskog i svakog drugog razvoja.

“Značaj parlamentarne diplomatije je veliki i u narednom periodu bi trebalo raditi na aktivnoj i bližoj saradnji grupa prijateljstva, ali i dva odbora za međunarodne odnose”, naglasio je Stjepović.

Republika Azerbejdžan pridaje značajnu pažnju gradnji prijateljskih odnosa sa Crnom Gorom, bez obzira na geografsku udaljenost, saopštio je Faris Rzajev, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Azerbejdžan.

Rzajev naglašava da su Crna Gora i Azerbejdžan svijetli primjeri saradnje, posebno u oblasti investicija, jer Azerbejdžan ulaže značajana sredstva u Crnu Goru, a interesovanje je veliko za energetiku, trgovinu i saobraćaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve