Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Stanić: Vanredni izbori najbolje rješenje

''Od samog dočeka Krivokapića, od strane ležerno obučenog ministra poljoprivrede, do čitave posjete koja je predstavljala više niz prigodnih razgovora, a ne otvaranje suštinskih tema, jasno je da je ova posjeta služila samo u marketinške svrhe, a ne da se suštinski rješavaju bitna pitanja između Crne Gore i Srbije'', rekao je Stanić

Crna Gora je u dubokoj političkoj, institucionalnoj, ekonomskoj, zdravstvenoj i socijalnoj krizi i najpoštenije i najbolje rješenje su vanredni izbori, jer građani treba da odluče kakvu Crnu Goru žele u budućnosti, ocijenio je portparol SDP-a Mirko Stanić u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

Posjeta premijera Zdravka Krivokapića Beogradu ne predstavlja početak boljih odnosa sa Beogradom već je, kako smatra, riječ o promociji Krivokapića, ali i pokušaju rukovodstva Srbije da, koliko toliko, zadrži konce upravljanja Crnom Gorom.

“Od samog dočeka Krivokapića, od strane ležerno obučenog ministra poljoprivrede, do čitave posjete koja je predstavljala više niz prigodnih razgovora, a ne otvaranje suštinskih tema, jasno je da je ova posjeta služila samo u marketinške svrhe, a ne da se suštinski rješavaju bitna pitanja između Crne Gore i Srbije”, rekao je Stanić.

Podsjetio je da dvije države trenutno nemaju ambasadore u Beogradu i Podgorici, na otvoreno miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, podrivanje demokratskih institucija i uplitanje u ono što je suština crnogorskog državnog bića, njenog evropskog puta i članstva u NATO.

“Imamo i situaciju da čovjek koji je u Crnoj Gori osuđen i priznao je da je šef organizovane kriminalne grupe, mislim na Svetozara Marovića koji je građane oštetio za 100 miliona eura, što je jedan godišnji budžet Vojske i policije, i nakon godinu dana ove vlasti i smiješnog slanja DHL -om pozivnice da ga Srbija izruči još nije izručen, ali to nije ni bila tema ovih razgovora”, kazao je Stanić.

Crna Gora i Srbija su upućene jedna na drugu i imaju, ističe, veliki broj otvorenih pitanja koja opterećuju svakodnevni život građana i funkcionisanje privrede.

“Nema ništa lakše nego uhapsiti kriminalca koji je priznao je da je otuđio 100 milona eura državnog novca i dati nalog da se ta osoba isporuči prijateljskoj zemlji. To je najlakša stvar koju može uraditi premijerka Ana Brnabić, ali ne. Njima je najlakša priča o narodu u Hristu, koji su braća u Hristu, što je suprotno samom konceptu građanske države i našeg etničkog i religijskog sastava”, naglašava Stanić i dodaje da ljudi mogu i ne moraju biti vjernici bilo koje vjerske zajednice.

Napadna priča oko vjerske bliskosti dva naroda, ističe, nije evropska priča i na njoj se ne gradi evropska budućnost.

“Evropska budućnost se gradi na pravilima, na poštovanju institucija obje države i poštovanju zakona. Ako nijeste spremni da ispunite ono što je zahtjev zvanične Crne Gore, i prethodne i sadašnje Vlade u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji je uslov broj jedan za naš evropski put, onda je priča o pozitivnim stvarima nešto što je Krivokapić mogao pričati kad ode u privatnu posjetu. Kad odete u državnu posjetu, morate ostvariti neki politički, ekonomski ili drugi efekat od te posjete. Bojim se da ođe toga nije bilo”, ocijenio je Stanić.

Za nefunkcionisanje parlamenta smatra odgovornim predsjednika Skupštine Aleksu Bečića.

“U crnogorskom parlamentu već godinu nemamo nikakav razgovor između vlasti i opozicije. Imamo čvrsto odbijanje predstavnika vlasti i Bečića da pokrene dijalog koji bi obuhvatio 81. poslanika, a ne 41.”, podsjeća Stanić.

Konstantno se, kaže, insistira na tome da će u okviru parlamentarne tanke većine od jednog poslanika dogovorati bitne stvari za Crnu Goru, što je konstantovano i u izvještaju Evropske komisije.

“SDP je tri puta inicirao, kod predsjednika parlamenta, da zakaže razgovore poslanika većine i manjine oko stvari za koje je potrebna kvalifikovana većina – od vrhovnog državnog tužioca, sudija Ustavnog suda i niza institucija bitnih za funkcionisanje pravosudnog sistema koje su sve u v.d stanju”, rekao je Stanić.

To se, dodaje, ranije rješavalo dijalogom. Nema, ističe, opravdanja da se ne zakazuju sjednice parlamenta, iako ga 20 poslanika većine bojkotuje, ali 60 hoće da radi, pa nema potrebe da desetine zakona čekaju na usvajanje.

“Dok je parlamentom rukovodio Ranko Krivokapić, dan poslije protesta u Podgorici u kojima je došlo do sukoba policije i građana, bili su razgovori predstavnika parlamentarne većine i opozicije gdje se tražilo rješenje za političku krizu. Na te razgovore su pozvani i predsjednik Demokratska Bečić i GP URA Dritan Abazović iako nijesu izlazili na izbore, ali su imali poslanike u parlamentu, pa nijesu ostavljeni sa strane”, podsjetio je Stanić.

Sada je, tvrdi, prisutna radikalna želja da “mršava većina od 41. poslanika, za koju vidimo kako funkcioniše, donosi sve odluke”.

“To nije dobro za Crnu Goru, a to se vidi i kroz izvještaj EK i jasnu poruku evroparlamentarca Bilčika. Takvo ponašanje nije u skladu sa ustavom i zakonima Crne Gore i poslovnikom o radu Skupštine i mora hitno da se promijeni”, zaključio je Stanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve