Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić u Briselu o ubrzavanju procesa proširenja i značaju još jedne međuvladine konferencije

Spajić će, kako ističu, predstaviti napredak koji 44. Vlada ostvarila od stupanja na dužnost, ali i iskoraka zemlje nakon održavanja međuvladine konferencija, koja je održana 29. januara u Briselu

Premijer Milojko Spajić učestvovaće na Spoljnotrgovinskom odboru Evropskog parlamenta (AFET), koji će se 15. i 16. aprila održati u Briselu. On će, kako je saopšteno iz Vlade,  predstaviti stavove i ideje koji se tiču načina ubrzavanja procesa proširenja i značaja Plana rasta za region Zapadnog Balkana.

Spajić će u Briselu imati izlaganje pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP, a na poziv predsjedavajućeg AFET-om Davida Mekalistera i u saradnji sa koopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom (POSP) Vladimirom Bilčikom.

Spajić će, kako ističu, predstaviti napredak koji 44. Vlada ostvarila od stupanja na dužnost, ali i iskoraka zemlje nakon održavanja međuvladine konferencija, koja je održana 29. januara u Briselu.

“Spajić će ukazati na značaj održavanja još jedne međuvladine konferencije tokom juna na kojoj bi Crna Gora, kako očekuje, trebalo da dobije pozitivan Izvještaj o realizaciji privremenih mjerila u oblasti vladavine prava, što će otvoriti put ka završnoj fazi pregovora naše zemlje. Premijer Spajić će, takođe, predstaviti stavove i ideje koji se tiču načina ubrzavanja procesa proširenja, značaja Plana rasta za region Zapadnog Balkana, ali i razmijeniti mišljenja sa europoslanicima o načinima na koji se može iskoristiti momentum za proširenje i za snaženje same Evropske unije”, dodaje se.

Izlaganje na AFET-u prilika je, kako se ističe, za razmjenu mišljenja koja se tiču uticaja geopolitike, te značaju i ulozi koji će izbori za EP koji se održavaju juna imati na proces budućeg proširenja Evropske unije.

“S obzirom da je većina građana Crne Gore proevropski orijentisana, a Vlada Crna Gore spremna da sprovede sve neophodne reforme kako bi ostvarili najvažniji strateški cilj – da postanemo naredna država članica EU, uzimanje učešća i izlaganje pemijera Spajića pred poslanicima AFET-a od izuzetnog je značaja za Crnu Goru”, ističe se u dokumentu.

Istovremeno, očekuje se da izlaganje Spajića pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP bude posljednje obraćanje crnogorskog zvaničnika poslanicima ovog saziva EP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve