Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

SNP: Trudnicama po automatizmu produžavati ugovor na određeno

“Samo na taj način će žene, koje spadaju u najranjivije kategorije stanovništva, biti adekvatno zaštićene, a država će dokazati da zavređuje da nosi epitet demokratskog, razvijenog društva koje je spremno za članstvo u evropskoj porodici naroda”, poručuju iz ove stranke

Socijalistička narodna partija (SNP) smatra da Ministarstvo rada i socijalnog staranja mora u tekst Nacrta zakona o radu vratiti odredbu da se ženama koje ostanu trudne produžavaju ugovori na određeno do isteka porodiljskog odsustva, odnosno po automatizmu. Kako ističu, ženama, dok su na trudničkom bolovanju, ugovori se moraju produžavati od momenta kada ljekar konstatuje njihovu trudnoću.

SNP

“Samo na taj način će žene, koje spadaju u najranjivije kategorije stanovništva, biti adekvatno zaštićene, a država će dokazati da zavređuje da nosi epitet demokratskog, razvijenog društva koje je spremno za članstvo u evropskoj porodici naroda”, poručuju iz ove stranke.

Iz SNP-a maglašavaju da su iz medija saznali da trudnice koje nemaju stalni radni odnos neće imati zakonsku zaštitu u slučaju da zbog održavanja trudnoće budu prinuđene da otvore bolovanje, odnosno da im se ugovori o radu neće produžavati nakon isteka.

“Iako su Vlada, poslodavci i sindikati obavijestili javnost da će novim zakonom o radu trudnice biti zaštićene, taj član se u konačnom tekstu nije našao. Ovim se vrši direktna diskriminacija budućih majki, a mlade žene obeshrabruju da se ostvare u važnoj životnoj ulozi. U svijetlu činjenice da se naša država već godinama suočava sa negativnim prirodnim priraštajem, te da je bijela kuga zabilježena u čak osamnaest crnogorskih gradova, ovo pitanje posebno dobija na značaju”, ističu u ovoj partiji.

Udruženje Roditelji zatražilo je juče od Ministarstva rada i socijalnog staranja, na čijem je čelu ministar Kemal Purišić, da ne dozvole da trudnice na tržištu rada Crne Gore i dalje budu nezaštićena kategorija i da u tekst Nacrta zakona o radu, prije nego dobije formu predloga, vrate odredbu da se ženama koje ostanu trudne produžavaju ugovori na određeno do isteka porodiljskog odsustva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve