Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

SNP Mojkovac: Lista Demokrata ne ispunjava zakonske uslove za proglašenje

Prema njihovim tvrdnjama, uslijed evidentnog i nedvosmislenog kršenja zakona od strane Demokrata i OIK-a nameće se zaključak da se ipak nije prestalo sa starom praksom u kojoj državni i “nezavisni” organi djeluju po sopstvenom nahođenju umjesto po slovu zakona.

Opštinski odbor SNP Mojkovac saopštio je da je Opštinska izborna komisija objavila zbirnu izbornu listu za izbore 5. decembra i pod rednim brojem četiri objavila izbornu listu “Demokrate-Mojkovac-Junački!”

“Međutim navedena lista nije imala uslove za proglašenj , naime lista je proglašena suprotno članu 39a stav 2 zakonu o izboru odbornika i poslanika, jer se na izbornoj listi među svaka četiri kandidata prema redosljedu ne nalazi po jedan kandidat pripadnik manje zastupljenog pola, u ovom slučaju konkretno pripadnice ženskog pola”, tvrde u SNP-u Mojkovac.

U prilog tome ide činjenica da se na pozicijama od broja 22 do broja 31 ne nalazi se nijedna žena.

“SNP nema člana u OIK-u, inače sigurno ne bi propustila da ukaže na ovu nezakonitost i dozvoli proglašenje liste koja nije usklađena sa zakonom. U ovom segmentu zakon je jasan, izborna lista koja ne ispunjava uslove predviđene ovom pravnom normom smatra se da sadrži nedostatke za proglašenje izborne liste. Nemamo informaciju da li je OIK Mojkovac ukazivala podnosiocu da otkloni nedostatke, a ukoliko jeste i podnosilac nije učinio tako, bila ne dužna da odbije proglašenje izborne liste”, navodi se saopštenju.

Prema njihovim tvrdnjama, uslijed evidentnog i nedvosmislenog kršenja zakona od strane Demokrata i OIK-a nameće se zaključak da se ipak nije prestalo sa starom praksom u kojoj državni i “nezavisni” organi djeluju po sopstvenom nahođenju umjesto po slovu zakona.

“Naime, članom 39a navedeno je da u cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti, na izbornoj listi biće najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola. Na izbornoj listi među svaka četiri kandidata prema redosljedu na listi (prva četiri mjesta, druga četiri mjesta i tako do kraja liste) mora biti najmanje po jedan kandidat pripadnik manje zastupljenog pola. Izborna lista koja ne ispunjava uslove iz st. 1 i 2 ovog člana smatraće se da sadrži nedostatke za proglašenje izborne liste, a podnosilac liste biće pozvan da otkloni nedostatke liste, u skladu sa ovim zakonom. Podnosiocu izborne liste koji ne otkloni nedostatke iz stava 3 ovog člana, izborna komisija odbiće proglašenje izborne liste, u skladu sa ovim zakonom”, zaključuju u SNP Mojkovac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve