Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Škrelja: Ustav ne poznaje naknadnu pamet i političke egzibicije

On je ukazao na to da Ustav poznaje ''rokove koji nijesu ispoštovani''

Činjenica je da predsjednik države Milo Đukanović nije imao kome da da mandat jer Ustav ne poznaje naknadnu pamet i političke egzibicije, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Luiđ Škrelja tokom današnje sjednice Ustavnog odbora.

On je ukazao na to da Ustav poznaje “rokove koji nijesu ispoštovani”.

”I samim tim nakon današnje priče, a i jučerašnje, neki činioca stare parlamentarne većine su svojim kasnijem obraćanjem priznali da u jednom momentu kad nijesu dostavili potpise kazali da oni nijesu važni – a da sada misle da jesu važni”, ukazao je Škrelja.

On je upitao što je bio problem da se 41 potpis dostavi u roku, ako je to bilo moguće uraditi juče.

”Što je bio problem da se to uradi ranije? Umejsto što se dopisuju, a Ustav ne predviđa dopisivanje političkih lidera sa predsjednikom države, nego se kod njega ide i uvjerava da postoji većina. Oni nakon roka dostavljaju dopis sa 41 potpisom – to se može shvatiti kao naknadna pamet i priznavanje sopstvene greške što to nijesu uradili na vrijeme”, istakao je Škrelja.

Današnju sjednicu Ustavnog odbora obilježila je prepirka poslanice Građanskog pokreta URA Suade Zoronjić i poslanika Demokratske Crne Gore Vladimira Martinovića, a Škrelja je u tom kontekstu poručio da svaka dalja priča i sučeljavanje argumentima tih koji su učestvovali u pregovorima samo uvjerava javnost da Đukanović nije imao izbora da postupi bez tako kako je postupio.

Rasprava

Naime, Zoronjić se osvrnula na konstataciju Martinovića da je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ranije dao mišljenje da neće dati potpise za podršku za imenovanje lidera Demosa Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove 44. vlade i da je to zamka.

”Organi partije su donijeli odluku da damo podršku našem predsjedniku Dritanu Abazoviću, on je sada u Americi, a mi smo odlučili da budemo konstruktivni i dali smo podršku Lekiću i to je bez dileme”, kazala je Zoronjić.

Ona je poručila da se “neodbranjivo ne može odbraniti”, te kazala da Demokrate URI pripisuju nepotpisivanje, a da se oni samo drže Ustava koji prema njenim riječima, ne podrazumijeva da su potpisi obavezni.

”Drugo tvrdim da Vladu ne može srušiti onaj ko nije inicirao njeno rušenje. Inicijativu za smjenu 43. Vlade podnio je DPS koji je dao podršku manjinskoj vladi, toj vladi. Ko je sa DPS-om srušio tu Vladu se vidi – Demokrate ne mogu pobjeći od te odgovornosti, zato nama pripisujete odgovornost za potpise. To je neuporedivo jer smo mi konstruktivni faktor koji će sastaviti novu Vladu, a vi ste omogućili da DPS uz vašu pomoć sruši Vladu. Zna se zbog čega je DPS podnio iniciajtivu za rušenje”, poručila je Zoronjić.

Ona je kazala da je URA Demokratama nudila da naprave rekonstrukciju vlade, a da su oni mehanizam direktno predali u ruke predsjednika države Mila Đukanovića.

”Imali ste sporazum na stolu, jedan od lidera DF-a Andrija Mandić vam je dao 20 potpisa, ostali potpisi su bili naši i svih ostali koji će činiti novu včadu, vi ste to izbjelgi jer nijeste htjeli da budete konstruktivni u dogovoru, iako ste to obećali iste večeri. Da li ste imali dogovor i da li vas je vezao dogovor sa nekim drugim – to je vaš problem i to me ne zanima. Želim da se sve to stavi po strani, i naše i vaše greške i da idemo dalje jer građani nemaju vremena da čekaju”, poručila je Zoronjić.

URA i SNP omogućili Đukanoviću da zloupotrijebi Ustav

Martinović je kazao da želi da istakne dvije stvari.

”I danas ministri Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije (SNP) sjede u toj Vladi zahvaljujući glasovima DPS-a. Svima u Crnoj Gori je jasno zašto smo opravdano srušili DPS Vladu”, kazao je Martinović.

On je poručio da je isti Ustav Crne Gore važio i 2020. godine, te da ni tada nije bilo propisano da se Đukanoviću nosi 41 potpis za sastav 42. Vlade.

”Ali je upravo Abazović instistirao i uveo taj princip da se skupe potpisi da će bivši premijer Zdravko Krivokapić biti premijer, te da će onda u Aleksa Bečić biti predsjednik parlamenta. Upravo zbog tog princpa, koji je uveo Abazović, Đukanović se poziva na njega”, istakao je Martinović.

On se pita zašto je bio toliki problem da se prekjuče stave potpisi za podršku Lekiću, ako je postojala dobra namjera i iskrena želja za dogovrom.

”A ne nakon što je Đukanović odbio da da mandat gospodinu Lekiću – zato što je neko manipulisao i uspostavljao nove uslove. U sred pregovora je Abazović napustio sastanak koji je bio konstruktivan i onda otišao na konvenciju i tražio izbore, a ovamo navodno pregovara o fomiranju 44. vlade”, dodao je Martinović.

On je poručio da je isključivi krivac za to što je “Đukanoviću omogućeno da zloupotrijebi Ustav, upravo GP URA i svi poslanici koji nijesu stavili potpise u predviđenom roku.

Cijeneći da je DPS bio na vlasti 30 godina, Zoronjić je kazala da je sigurna da imaju iskustvo zbog kojeg ne bi smjeli da prave greške.

”DPS nije formirao manjinsku Vladu, on je samo da podršku za njeno formiranje. Ne vjerujem da bi srušili svoju Vladu. Znajući kakvi su profesionalci u pitanju, oni to ne bi uradili – što znači da je DPS srušio manjinsku Vladu kojoj je dao podršku, a da bi tu Vladu mogao da sruši podršku su dale Demokrate”, ponovila je Zoronjić.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić je nakon rasprave Zoronjić i Martinovića poručila da su ovim nastupom dokazali da je Đukanović imao potpuno pravo što je odbio da da mandat gospodinu Lekiću.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve