Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

SD: Usvajanje zakona mimo preporuka VK će dovesti do zastoja Crne Gore na njenom evropskom putu

Usvajanje zakona mimo preporuka Venecijanske komisije moglo bi dovesti do aktiviranja klauzule balansa i velikog zastoja na evropskom putu Crne Gore, poručuju iz SD-a

Mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu samo je potvrda onoga što smo sve ovo vrijeme govorili – da je on antievropski i da predstavlja trijumf ucjenjivačke politike DF-a, navele su Socijaldemokrate.

“Sama činjenica da VK u mišljenju navodi da bi Skupština trebala da se uzdrži od usvajanja mjera koje bi ugrozile kontinuitet u Tužilačkom savjetu i da bi predstanak mandata sadašnjih članova Tužilačkog savjeta predstavljao ozbiljno kršenje njegove nezavisnosti, govori dovoljno o tome koliko je ovaj nacrt zapravo neusklađen sa onim što su preporuke komisije”, saopštili su iz SD-a.

Takođe, istaknuto je da postoji velika sumnja da bi, ovakvim nacrtom zakona, došlo do značajnog uvećanja političkog uticaja na izbor tužilaca, a samim tim i na njihov rad.

“Uz naravno i potpuno opravdano mišljenje VK da vršilac dužnosti VDT-a treba da bude iz redova tužilaca jer bi se time obezbijedio kontinuitet i legitimitet a ne neki kako oni kažu autsajder van tužilačke organizacije”, navodi SD.

Socijaldemokrate Crne Gore se čvrsto zalažu za obezbjeđivanje Ustavom garantovane samostalnosti tužilačke grane vlasti i sproveđenje ustavnih amandmana iz 2013. u skladu sa preporukama VK, evropskim standardima i praksama, što je i privremeno mjerilo u Poglavlju 23, kao i za neometano sprovođenje postupaka od strane ove grane vlasti prema svima u Crnoj Gori, bez izuzetka.

“Stoga, baš kao što je i navedeno u mišljenju VK koje, suprotno onome što pojedinci iz vlasti tvrde, nije pozitivno, već sasvim naprotiv, ovakav nacrt izmjena i dopuna zakona smatramo lošim i antievropskim. Neuvažavanjem preporuka koje su Vlada Crne Gore i predlagači zakona dobili od strane naših međunarodnih partnera, ostaje sasvim osnovana sumnja da se ovaj zakon nameće tako da, u nedostatku konkretnih politika i totalnom fijasku nove Vlade od decembra prošle godine do danas, služi kao sredstvo manipulacija sa nezadovoljnom javnošću i obračuna nove parlamentarne većine sa političkom konkurencijom”, navodi SD.

Kao neko ko je bio sudionik u prethodnim Vladama koje su Crnu Goru vodile putem evropskih i evroatlantskih integracija, Socijaldemokrate će učiniti sve što je u našoj moći da do usvajanja ovakvog antievropskog zakona ne dođe.

“Ovom prilikom apelujemo i na one konstituente vladajuće većine koji se predstavljaju kao evropski da dobro razmisle da li je ovakvo djelovanje u interesu, prije svega Crne Gore i njenog evropskog puta, a onda i njih samih, te da dobro povedu računa o činjenici da bi usvajanje zakona mimo preporuka Venecijanske komisije moglo dovesti do aktiviranja klauzule balansa i velikog zastoja na evropskom putu Crne Gore”, zaključuju iz SD-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
IVAN
11.05.2021-09:27 09:27

Njimanije do Evropskog puta njima je do ujedinjena i utiranje CRNE GORE!