Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Samardžić: Bila bi poželjna proevropska koalicija nakon 11. juna, između Amfilohijevih i DPS-a

Samardžič je kazao da je vladajuća većina od 30.avgusta 2020 zauzela jedan manir ponašanja da su oni neka vrsta opozicije iako već skoro tri godine obavljaju vlast

Gost jutarnjeg programa televitije7 Nikola Samaradžić istoričar komentarišući inauaguraciju predsjednika Jakova Milatovića u crnogorskom Parlamentu kazao je da je to više unutrašnja stvar Crne Gore.

Osvrćući se na izjavu predsjednika Milatovića da je u „Crnoj Gori počela nova etapa, Samardžič je kazao da je vladajuća većina od 30.avgusta 2020 zauzela jedan manir ponašanja da su oni neka vrsta opozicije iako već skoro tri godine obavljaju vlast.

„Očigledno je da njima nije dovoljno vlasti, da ne raspolažu sa dovoljno instrumenata vlasti i ja bih njegova obećanja tumačio kao prijetnje“,istakao je Smaradžić.

On je kazao da je Crna Gora godinama u nazad, plijen a ne akter same sebe i susjedskih odnosa.

„Ja protokol ne bih tumačio u smislu nekog političkog obećanja ili najave budućih događaja koji će tek biti jasni nakon izbornog rezultata 11-og juna, kada će se vjerovatno odnosi snaga ponovo promijeniti u ovom ili onom smjeru u kojem Crna Gora želi da ide“, kazao je sagovornik televizije 7, navodeći da nije jasno kuda to „Crna Gora želi da ide kao ni Srbija“.

Kako je kazao Samardžić nevjerovatno je da Crna nije bila u stanju da u protekle tri godine mirno prošeta ulicama i organizuje proteste kako bi ukazala na smjernice svog razvoja.

„Ne možemo mi iz Beograda da vas poguramo, da vas izvedemo iz kuća i kafana. Ja sam to pokušavao unazad deset godina, ali očigledno to tako ne ide”, rekao je on.

Samardžić se osvrnuo i na „gašenje“ DF-a.

„DF je onaj koji ima Milorad Dodik u Bosni i Hercegovini ili onaj koji ima Vojislav Šešelj u Srbiji. Namjerno ne izgovaram ime Aleksandra Vučića jer njegova uloga adekvtna ulozi predsjednika Milatovića i vjerovatno budućeg premijera, ako i on bude odlkučio da krene tim vjeruje i ubijeđen sam tim gubitničkim putem. Tako da ja to zaista ne bih mogao dalje da komentarišem“, istakao je Samaradžić dodajući „da je uloga DF štetna jer su sve one koji se osjećaju srbima okrenuli na jednu pogrešnu putanju doveli su te ljude u zabludu i naveli su ih da se bore protiv svojih interesa, a ja sam ubijeđen da je njihov interes slobodna i demokratska Crna Gora koja će ući u Evropsku Uniju”, kazao je Samardžić.

Prema njegovim riječima, bilo bi poželjno da se nakon 11.juna „formira jedna proevropska koalicija i to će biti moguće na osnovu rezultata izbora, a to je da ovi Amfilohijevi i DPS uđu u koaliciju.“

„Naravno da bi to bilo dobro i za jedne i za druge, ne samo zbog neophodnosti jedne stabilne većine, koja će ispunjavati standarde i sprovoditi zakonodavstvo EU, nego i zbog jednog očiglednog nedostatka energije, harizme, posvećenosti i jasnih namjera ovih novih generacija koje možda i nisu svjesne kakva su sve iskušenja pred njima“, zaključio je Samardžić.

IzvorTV7,

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve