Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Razlog je prost: nema Crnogoraca

Mapa puta pred Mandićem je vrlo jednostavna a zadaci koji se pred njega postavljaju iznimno laki. Potrebno je samo da ne bude brbljivi idiot, što on i nije. Ako su saveznici SAD mogli postati Aleksandar Vučić i Željko „Pink“ Mitrović, najbolji jaran ambasadora Hila, zašto ne bi mogao i Andrija Mandić? Potrebno je samo da radi isto što i oni: dakle ništa.

Piše: Andrej Nikolaidis

Ako albanske nacionalne stranke prihvate „paket aranžman“ za predaju Skupštine u ruke Mandiću (bilo tako što će glasati za to ili, vjerovatnije, tako što će pribjeći pilatovskom rješenju: dakle neće oni glasati za Mandića, ali će Mandićevi poslanici glasati za njihovu vladu čiji je osnovni uslov Mandić na čelu Skupštine), desiće se to iz dva razloga.

Razlog prvi: to su odobrile SAD. Odnosno, kako to debilno zvuči – „naši evroatlantski saveznici“.

I razlog drugi, koji proizilazi iz prvog: zato što će to, uz aktivno učešće „naših evroatlantskih saveznika“, značiti kraj građanske Crne Gore i njenog građanskog Ustava te početak ubrzanja procesa etno-federalizacije ove države.

Mapa puta pred Mandićem je vrlo jednostavna a zadaci koji se pred njega postavljaju iznimno laki. Potrebno je samo da ne bude brbljivi idiot, što on i nije. Ako su saveznici SAD mogli postati Aleksandar Vučić i Željko „Pink“ Mitrović, najbolji jaran ambasadora Hila, zašto ne bi mogao i Andrija Mandić? Potrebno je samo da radi isto što i oni: dakle ništa.

Interesi SAD i interesi Andrije Mandića u regionu su isti: More Power To Serbia. Više moći Srbiji. Mandić samo treba da

a) ne zateže oko NATO, za šta i nema razloga, jer ugovor koji Crna Gora ima sa tom organizacijom do daljnjega ne može biti poništen i

b) da ne divlja previše oko Kosova; da time ne iritira albanske partije koje su (ako će) pristale da vladi daju fingirani multietnički/građanski kredibilitet.

Ideja američke administracije je da se Srbija prebaci na zapad tako što će joj se omogućiti da postane regionalna imperija. Šta bi tu moglo smetati Mandiću? Zašto se on ne bi malo strpio i malo bolje kontrolisao svoju retoriku?

Proces etno-federalizacije će se nastaviti pojačanom brzinom nakon popisa. Koji će biti održan. Bojkot popisa, ako ga i bude, neće biti uspješan. A neće jer nije pripremljen. Mogao bi biti uspješan, ali neće. Zbog kukavičluka i oklijevanja opozicije.

Plan o kojem je riječ je jednostavan ali ne bez manjkavosti. Prva i najočiglednija je: srpski imperijalizam je u svojoj biti antizapadni. To ne znači da izvjesna prilagođenja ne mogu biti izvedena u hodu. Ali uspjeh tranformacije velikosrpskog nacionalizma u prozapadnu ideologiju nije garantovan.

Druga manjkavost. Asimilacija nije nelegalna. Svijet koji boli quratz za sudbinu Palestinaca i Kurda, svijet koji nije trepnuo na dezintegraciju Sirije i Libije, ne da neće pustiti suzu, nego neće ni prnuti za sudbinom Crne Gore i Crnogoraca.

Međutim: ideja „naših evroatlantskih saveznika“ da posrbljavanje Crne Gore ne šteti njihovim interesima sve dok CIA i NATO suvereno kontrolišu crnogorske „službe bezbjednosti“ u sebi ima rupetinu: bezdan, zapravo. Mogu oni to kontrolisati neko vrijeme. Ali uništenjem građanske Crne Gore i dovršenjem procesa kulturne i obrazovne hegemonije velikosrpskog nacionalizma, biće stvoreno prema NATO savršeno neprijateljsko okruženje u kojem ta vrsta kontrole nad službama ne samo da više neće biti moguća, nego ni bitna. Iz perspektive građanske Crne Gore na umoru, njeno članstvo u NATO postaje apsolutno irelevantno nakon ustavnih promjena koje će verifikovati srpsku dominaciju nad ovom državom.

Na koncu, valja zapamtiti jednu stvar. Sve što se Crnoj Gori desilo i tek će joj se desiti nije se primarno desilo ni zbog Srbije ni zbog „naših evroatlantskih saveznika“. Nego zato što u Crnoj Gori nema Crnogoraca.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bar
11.10.2023-12:09 12:09

I šta vam još Crnogorci nije jasno, Vaya con Dios Montenegro.

SuperHik
11.10.2023-14:55 14:55
Reply to  Bar

Kako su radili, tako i prolaze. Zamisli glupane koji veruju u građanska sra.a. :)

Anthropos
12.10.2023-10:02 10:02
Reply to  SuperHik

Zamisli (super) budale koje se na svetosavlje i srpstvo pale? Pogledaj se katkada u zrcalo?

Anon
11.10.2023-12:39 12:39

Potpuno jasno, svi građanski opredjeljeni crnogorci koji se ne busaju svojim nacionalnim opredjeljenjem sada su dovedene pred svršen čin. Ili će se prikloniti bukadžijama i prepravljačima istorijje i izjasniti se kao Srbi, ili će se prisjetiti svojih predaka i izjasniti se kako jedino i valja, Crnogorac. Ako to ne urade onda je Crna Gora izgubila. A to zavisi baš i od tebe. Gluposti bojkota popisa idu na ruku Vučiću i bratiji. Tako je i njegova opozicija bojkotovala pretprošle izbore i od toga se nikada nije oporavila. U pamet se Crnogorci.

SuperHik
11.10.2023-14:52 14:52
Reply to  Anon

Samo jos vi i nesrećni bosanski muslimani verujete u građanske bajke pa se zato i raspadate. Svaka ptica svome jatu leti …

Rukfaš
11.10.2023-16:41 16:41
Reply to  SuperHik

Pa šta ti radiš na crnogorskom portalu. Mrš na Borbu, Kurir, i ostala sranja.

Anthropos
12.10.2023-10:35 10:35
Reply to  SuperHik

Bolje u građanske – no u popovske?

Anthropos
12.10.2023-10:35 10:35
Reply to  Anon

Bojkot nije glupost – ako je dobro organizovan! I dobro vođen! Za to je poprilično kasno? Opozicija – DPS & co. – uglavnom ćuti. Niko se – sem šačice casnih i uglednih rodoljuba – ne bori za bojkot. Niko iz opoziije, na čelu sa DPS-om, ne preuzima odgovornost da se taj bojkot propisno organizuje i efektno sprovede? Bilo bi dovoljno da DPS pozove svoje glasače da bojkotuju popis – da bojkot uspije? Sada je samo ostalo vrijeme za radikalnije – ali mirne, civilne, – akcije kao što su: generalni štrajk, masovni protesti i blokade glavnih gradova, i sl. Tražiti da… Pročitaj više »

SuperHik
11.10.2023-14:51 14:51

Ima Njegoševih Crnogoraca, onih koji vole Srbiju i Rusiju, ali takvih “Crnogoraca” kao što si ti sigurno je da nema. Uskoro će se na popisu znati tačan broj koliko vas ima, tj.koliko vas nema.

Lada
11.10.2023-15:01 15:01

Prerano se veselite četnici, otimači tuđega.Ne može da nas nema, upamtite.

R. K.
11.10.2023-17:49 17:49

Kaže da je ideja americke administracije da Srbija postane regionalna sila.
Pobrkao čovjek lončice! Do sada se to tvrdilo za Rusiju koja i dalje ne priznaje Kosovo.
Ali, biti ovako kategoričan je više pokazatelj brutalnosti uvjerenja nego istinitih informacija. A pogrešne informacije, poput loših uvjerenja, stvaraju samo zabludu ma kako lijepo bile obrazložene.
Ali da postoji lobi u Americi koji favorizuje Srbiju na Balkanu, jer ih je ona angažovala, toga vjerovatno ima, kao i onih suprotnih tome, ali je njin uticaj beznačajan u poređenju sa strateški važnim interesima Amerike. A jedna od činjenica je to što Kosovu daju prioritet.

Malo morgrn
07.11.2023-14:14 14:14

Prioriteti su im nezavisno kosovo i srbija kao regionalna sila