Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Nikolaidis: Ne znam šta Vučić priča Hilu, ali u praksi taj sistem je potpuno podešen potrebama ideje Velike Srbije

Za jačanje demokratije u Crnoj Gori i BiH, prema negovim riječima, od fundamentalnog je značaja da prestane praksa imperijalnih politika većih susjeda prema tim državama.

Pisac Andrej Nikolaidis kazao je kako ruski uticaj na Zapadni Balkan nije sporan, ostavljajući otvorenu dilemu – kako zapadne ambasade misle da ostvare uticaj u takvim okolnostima.

Na III panelu III cetinjskog foruma na kojem preko 60 intelektualaca iz zemlje i regiona raspravlja na temu oštre i meke moći na Zapadnom Balkanu, Nikolaidis se osvrnuo i na podršku građana Crne Gore EU, objašnjavajući da to ne znači podršku demokratiji i vladavini prava.

“Jer da znači, ne bi tako veliki broj građana Crne Gore bio politički, ideološki, kulturološki okrenut autoritarnom istoku”, kazao je Nikolaidis.

Za jačanje demokratije u Crnoj Gori i BiH, prema negovim riječima, od fundamentalnog je značaja da prestane praksa imperijalnih politika većih susjeda prema tim državama.

“Ne znam šta Vučić priča Hilu i ostalim ambasadama, ali u praksi taj sistem je potpuno podešen shodno potrebama ideje Velike Srbije od potrebe političke elite, preko potrebe intelektualne elite do obrazovanja itd. odnosno šta se tamo radi – ono što je definisao u tom trenutku ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kad je rekao da su ratovi 90-ih bili prvo poluvrijeme, ovo je sad je drugo, iz čega je jasno da taj čovjek, pa dakle i vlada u kojoj je on ministar ovaj period vide kao nastavak rata mirnim sredstvima. Sve ostalo su iluzije”, poručio je NIkolaidis.

Doktor sociologije Miloš Perović kazao je kako je u Crnoj Gori 2020. godine realizovan drugi dio velikosrpske nacionalističke kontrarevolucije koja je počela sa antibirokratskom revolucijom.

“Primarni cilj crnogorskih velikosrba i njihovih nalogodavaca iz BG je promjena karaktera crnogorskog društva i pretvaranje Crne Gore u drugu srpsku državu”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, SPC je nesumnjivi duhovni stožer velikosrpskog državnog projekta.

“Materijalna pozicija srpske crkve je ojačana kroz projekat restitucije. Njen uticaj dodatno je dobio na značaju uvođenjem vjeronauke u obrazovni program Srbije”, kazao je Perović, dodajući da smatra da glavnu zaleđinu velikosrpskom nacionalizmu pružaju SAD.

Nekadašnja ministarka vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i poslanica Vesna Pusić, govoreći o uticaju Rusije na Zapadni Balkan, kazala je da ta zemlja na teritoriji Balkana vodi rat protiv Evrope, te da uticaj Rusije i savezništvo sa Rusijom pojedinih vođa ne proizlazi iz njihove percepcije nacionalnog interesa već iz njihove percepcije njihove vlastite sigurnosti.

“Institucije EU ne mogu štetiti tvojoj zemlji, ali mogu štetiti tebi, kao što je poznato iz nekih primjera – npr. hrvatski bivši premijer proveo je više-manje u zatvoru posljednjih 10 godina iako je što se EU tiče, on igrao vrlo pozitivnu ulogu, ali ne što se korupcije i krađe tiče i ta percepcija sigurnosti glavnog vođe, glavne osobe na vlasti rezultira politikama i međunarodnim savezima koju onda taj vođa i ta klika na vlasti gura”, objasnila je Pusić, nazivajući ovakvu politiku – privatizovanom.

Ona je objasnila da je u takvim društvima cijela država u funkciji zaštite konkretne osobe, njegove sigurnosti i sigurnosti njegove imovine, dok se politika za narod pretvara u reality show.

“I to sa svim aspektima reality showa – između zabave, apsurda, trača, nelagode i prijetnje. Ta vrsta refleksa te privatizirane politike, odnosno državne politike u funkciji sigurnosti, prosperiteta jednog pojedinca na vlasti, ta refleksija u društvu je gdje se politika i jezik koji se koristi i riječi koje se koriste, pojmovi koji se koriste su pojmovi reality showa, kombinira se – kao što vidimo – vrlo često sa ljudima koji jesu iz svijeta reality showa, raznorazni pjevači, zabavljači raznih vrsta, koji postaju neki prateći ešalon prezentacije te politike i podrške toj politici samo potcrtava činjenicu da politika za narod sve više sliči reality showu i to ima snažni utjecaj na retradicionalizaciju društva”, pojasnila je Pusić.

Šef Odbora Bundestaga za saradnju sa Zapadnim Balkanom Josip Juratović kazao je kako su autokratski sistemi ogromna opasnost za demokratiju.

“Treba vidjeti gdje je budućnost EU. Raskol između demokratske Evrope i EU je u tome da li nam je potrebno više raskola ili više zajedništva. Bitno je da se gradi svijest da je društvena sloga najbolja odbrana”, kazao je Juratović.

On je poručio da se svako društvo manje raspada pod uticajem neprijatelja izvana nego od raskola iznutra koji neprijatelju spolja odgovara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sulejman
23.04.2024-17:14 17:14

Kako slabom ćovjeku tirjanin se nadje tako i drzavama i društvima.
Ono kad nam Merkelova nije došla ni u Makedoniju a u Albaniju je .
Pa sad vi vidite hocete biti djentlmeni i servilni.