Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović-Rinkevičs: Crna Gora i Letonija prijatelji, intenziviraćemo saradnju u oblastima turizma i ekonomije

Šef diplomatije Radulović kazao je, kako navode, da crnogorsko-letonsko prijateljstvo i sadržajne odnose karakteriše partnerstvo i otvorenost, te kontinuirana međusobna podrška na bilateralnom i multilateralnom nivou

Crna Gora i Letonija kao partnerske države razvijaju politički dijalog i spremne su da intenziviraju saradnju u oblastima turizma i ekonomije. Posebno cijenimo doprinos crnogorske vojske u letonskoj bazi Adaži – ocijenjeno je na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Republike Letonije Đorđa Radulovića i Edgarsa Rinkevičsa koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici, saopšteno je iz Ministarstva.

Šef diplomatije Radulović kazao je, kako navode, da crnogorsko-letonsko prijateljstvo i sadržajne odnose karakteriše partnerstvo i otvorenost, te kontinuirana međusobna podrška na bilateralnom i multilateralnom nivou.

Dodao je da cijenimo snažnu podršku Letonije našim vanjskopolitičkim prioritetima, među kojima se izdvaja zajedničko djelovanje u okviru NATO.

“Letonija, kao razvijena demokratija koja je ostvarila zapažene rezultate u integracionim procesima, predstavlja za nas uzor, podstrek, ali i inspiraciju ka ostvarivanju vanjskopolitičkog cilja – članstva u EU”, kazao je ministar Radulović.

Šef diplomatije je prenio interesovanje Crne Gore za učešće u Inicijativi tri mora, u svojstvu posmatrača, ocijenivši da evropske regionalne platforme, predstavljaju pouzdan model naše zajedničke evropske budućnosti.

Ministar Rinkevičs je, ističu, kazao da je Crna Gora značajan partner Letonije, te da posebno cijene naš doprinos misiji Pojačano istureno prisustvo (eFP).

“U domenu evropske integracije, istakao je da Letonija podržava politiku proširenja, te da je Crna Gora uspješan primjer u dosadašnjem procesu pregovora. Naglasio je da će Crna Gora biti pozvana kao gost na Samit Inicijative tri mora, koji će biti održan ove godine u Rigi. Ocijenio je da će Samit biti prilika za povezivanje biznis zajednica, civilnog sektora i parlamenata, te da će stvoriti mogućnosti za produbljivanje saradnje u domenu transporta, energetike i digitalne infrastrukture.

Ministri su razmotrili i modele za uspostavljanje direktnih letova između Crne Gore i Letonije, koji bi u periodu ljetnje sezone, značajno doprinijeli povećanju turističke razmjene”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve