Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Rabrenović: Eskalacija šovinizma pod ovom vlašću, hitno usvojiti Zakon o zabrani fašističkih organizacija

''O tome najslikovitije govori i posljednji slučaj napada na aktivistkinju za ljudska prava i prava žena u Pljevljima, Sabinu Talović, od strane lica koje je prepoznati i osvjedočeni pripadnik četničke, klerikalne, ideologije bliske ovoj vlasti. Umjesto snažne osude mi čujemo samo muk''

Svjedoci smo da se u Crnoj Gori skoro svakodnevno dešavaju ekscesi koji su isključivo proizvod nacionalne, vjerske i etničke netrpeljivosti i da se u tim situacijama često ističu različiti oblici nacionalističkih ili neofašističkih simbola. O samim događajima i njihovim vinovnicima ne treba trošiti puno riječi jer je cjelokupnoj javnosti poznato iz kojih sfera društava potiču i kojim strukturama političkog djelovanja pripadaju, saopštio je potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore, Jovo Rabrenović.

“Ono što je za nas u Liberalnoj partiji zabrinjavajuće i što teško možemo prihvatiti je da u crnogorskoj vladajućoj eliti ne postoji minimum spremnosti da ovakvo ponašanje bude sankcionisano i prije svega spriječeno. Post factum djelovanje i retoričke ali ne i suštinske osude počinilaca a sve bez navođenja potencijalnih insipratora ili nalogodavaca je premalo i nedovoljno za stabilizaciju društva koje je teško pogođeno raznim vrstama podjela. O tome najslikovitije govori i posljednji slučaj napada na aktivistkinju za ljudska prava i prava žena u Pljevljima, Sabinu Talović, od strane lica koje je prepoznati i osvjedočeni pripadnik četničke, klerikalne, ideologije bliske ovoj vlasti. Umjesto snažne osude mi čujemo samo muk”, kazao je Rabrenović.

Liberalna partija Crne Gore je, kako je naveo, još početkom oktobra 2020. godine predala u skupštinsku proceduru Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima.

“Predloženim zakonom, zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori. Dovoljan pokazatelj stanja u kojem se nalaze strukture zakonodavne i izvršne vlasti je upravo činjenica da prijedlog Zakona nikada nije ni stigao na razmatranje na plenumu, jer kao što je to poznato glasovima većine nije ni uvršten u dnevni red skupštinskog zasijedanja”, dodao je potpredsjednik Liberalne partije.

Prema Rabrenovićevim riječima, Liberali su tokom svoje tekuće diplomatske aktivnosti i u razgovorima sa ambasadorima država članica EU iznijeli postojeći problem nespremnosti dijela poslanika da se navedeni zakon uvrsti u dnevni red i da bude usvojen.

Na predloženi tekst Zakona, kako je istakao, dobili su bezrezervnu podršku sagovornika i izražena je spremnost da po potrebi ulože svoj autoritet i pomognu u procesu demokratskog razvoja Crne Gore i prihvatanju osnovnih postulate ljudskih i građanskih prava koje ovaj zakon sa sobom nosi.

“Zbog sveukupnih političkih ali i nacionalnih previranja koja su u prethodnom periodu dodatno zahvatila crnogorsko društvo i koja su naglašeno dramatizovala ionako narušen suživot, te zbog svakodnevnih pokušaja relativizacije antifašizma i revizije prošlosti, Liberalna partija će inicirati ponovnu skupštinsku aktuelizaciju zakonskog teksta. Prije toga ćemo obaviti konsultacije sa ostalim opozicionim partijama kako bi ponovno stavljanje u proceduru zakona bio plod zajedničkog djelovanja i usaglašenosti svih opozicionih poslanika i kako bi bila poslata jasna poruka da fašizam nema svoje mjesto u Crnoj Gori”, zaključio je Rabrenović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve