Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Putuj igumane da spašavamo Crnu Goru

Ako je iko imao zabludu o karakteru ove Vlade valjda je sada jasno. Razdor i podjele koje su unijeli u crnogorsko društvo, zaokružuju brutalnim pokušajem nacionalnog i biračkog inženjeringa. Prava je šteta što i ranije nije krenula u zaborav, ili što je uopšte formirana i što u septembru 2020. nije bilo svijesti upravo za ovo što se ovih dana dešava, jer svjedočimo ''bačenom'' vremenu i posljedicama koje će se morati sanirati duže vremena

Piše: Miodrag Radović, šef Kabineta predsjednika Crne Gore 

Vladi koja će ući u istoriju kao prva koja je radila protiv interesa države i građana, izglasano je nepovjerenje 4. II 2022. Svoj karakter je pokazala i u posljednjem dahu kada je bez znanja ministra unutrašnjih poslova kao resornog predlagača, izmijenila normativni akt o uslovima za sticanje crnogorskog državljanstva.

Ako je iko imao zabludu o karakteru ove Vlade valjda je sada jasno. Razdor i podjele koje su unijeli u crnogorsko društvo, zaokružuju brutalnim pokušajem nacionalnog i biračkog inženjeringa. Prava je šteta što i ranije nije krenula u zaborav, ili što je uopšte formirana i što u septembru 2020. nije bilo svijesti upravo za ovo što se ovih dana dešava, jer svjedočimo „bačenom“ vremenu i posljedicama koje će se morati sanirati duže vremena.

Period trajanja tehničkog mandata ove Vlade treba skratiti na minimum jer je jasno koliko toksični i maliciozni mogu biti i na izdisaju. Dostojanstvo i moral su valute koje su previše „jeftine“ što dokazuje i imenovanje savjetnika u Vladi kojoj se dan nakon glasa nepovjerenje, kako bi se istima omogućilo primanje zarade 12 mjeseci nakon smjene Vlade.

Količina nemorala ne čudi, samo se postavlja pitanje da li će porodica gospodina Krivokapića moći da se navikne da ne vježba pregovaračke sposobnosti u ime Vlade sa privrednicima i da u izborne kampanje pohodi arčeći državnu imovinu. Javnost, politički akteri i civilno društvo, moraju imati širom otvorene oči u tehničkom mandatu, jer kako je počeo, za očekivati je da Vlada posegne za neracionalnim odlukama kao pripremu za izbornu kampanju, pri tome i neracionalnom trošenju budžetskoh sredstava.

Ključna je uloga inicijatora izglasanja nepovjerenja Vladi da u što kraćem roku postignu modalitet daljeg funkcionisanja, odnosno formiranja nove, kako je predstavljena, manjinske Vlade. Ta Vlada neće imati ni malo lak zadatak.

Pred njom je dijalog o postizanju konsenzusa za izbor ključnih nosilaca pravosudnih funkcija, reforma izbornog zakonodavstva, obezbjeđivanje dovoljne količine sredstava za sprovođenje progrema Evropa sad kroz odgovorne i održive ekonomske i finansijske reforme, adekvatna priprema za predstojeću turističku sezonu, pokušaj povraćanja ugleda Crne Gore na međunarodnom planu i pokušaj pomirenja s nekim investitorima i privlačenje novih, kao i mnogi drugi zadaci koji će sigurno isplivavati kad se krene u ozbiljne reforme.

Naredna Vlada, ne samo deklarativno, već i suštinski mora dokazati da je evropska integracija stvarni prioritet vanjske politike i za tu svrhu zadužiti ljude s dovoljno znanja i vještina da težinu tog posla zaista iznesu, da ne budu puki statisti, jer je Crnoj Gori dosta besposlenih nosilaca javnih funkcija. Valjda je sada jasno da je put u EU jedini mogući put stabilnosti za Crnu Goru i njene građane.

U predstojećim razgovorima treba poći od nosioca suvereniteta, građanina. Interes građanina je na prvom mjestu, pa je stoga nužno lične razmirice i sujete, skrajnuti makar dok se ne postigne ono što građanin očekuje. Upravo se u takvoj situaciji može vidjeti ko zaista misli o budućnosti Crne Gore i dobrobiti građana, a ko svaki nastup ili politički potez razmatra s ugla jačanja pozicije u biračkom tijelu, bez obzira na mogući negativan uticaj po državu i njene građane.

Stoga, ne bi bilo odgovorno prebrojavati se na način da će neko nešto podržati ako to ne podrži neko drugi, utrkivati se čije su zasluge za reforme i ko je mudriji u obavljanju funkcije, poredeći statistike od kojih se sigurno ne živi iako mogu biti živopisne.

Došao je čas da se testira pravi građanski karakter države i spremnost progresivnih snaga na zajedničko djelovanje u interesu građana, jer su za tako nešto propuštene brojne prilike. Politički akteri sa programima koji evropsku integraciju vide kao pripritet vanjske politike moraju naći zajednički jezik i napraviti ključni iskorak ka tom cilju.

U tome ne smiju biti sami, kao i do sada očigledna je velika uloga civilnog društva i medija, koji se nijesu kolektivno proslavili u mandatu prethodne Vlade, sem određenog broja časnih izuzetaka i profesionalaca koji su i u ovom izazovnom vremenu očuvali svoj integritet. Samo zajedništvom u ostvarenju navedenih ciljeva, postiže se mir i stabilnost i šansa za prosperitetnu budućnost, nasuprot djelovanju retrogradnih politika. Stoga, svjesni odgovornosti svi treba da prionu na posao.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve