Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

PRODAJA RAKETA DŽAVELIN KOSOVU: Poruka Vučiću da su SAD završile sa kalkulacijama

Da zapad, posebno SAD, više neće kalkulisati i povlađivati srpskom autokrati postalo je jasno u četvrtak, kada je američki Stejt department odobrio da se Kosovu prodaju rakete Džavelin i prateća oprema. Očigledno je da Vučić više ne može da računa na taktiku beskonačnog odugovlačenja i da je potrošio sve kredite kod zapada, a ono što je najgore za srpskog autokratu u čitavoj situaciji je što više ne može da računa ni na podršku Rusije.

Piše: Balša Knežević

Srpski autokrata na čelu kriminalno-terorističkog režima u Beogradu Aleksandar Vučić, nakon nezapamćene izborne krađe koja je bila previše čak i za srpske standarde, iako ima apsolutnu vlast, nema apsolutno nikakvog razloga za zadovoljstvo.

Naprotiv, kako je Portal Aktuelno pisao neposredno nakon parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, izborna krađa Vučiću dozvoljena je samo da bi odradio posao koji od njega očekuje Zapad – priznavanje Kosova.

Zapad, posebno SAD, čija je diplomatija u regionu predvođena ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom, zažmurio je na očigledne izborne manipulacije i čak otvorenu krađu Vučića. Ali, nakon onoga što se desilo prije nekoliko dana postalo je jasno zašto se tolerisao izborni inženjering…

Više nema kalkulacija

Da zapad, posebno SAD više neće kalkulisati i povlađivati srpskom autokrati postalo je jasno u četvrtak, kada je američki Stejt department odobrio da se Kosovu prodaju protivtenkovske rakete Džavelin i prateća oprema po procijenjenoj vrijednosti od 75 miliona dolara.

U pitanju je 246 raketa Džavelin FGM-148F, kao i 24 lansirne jedinice koje je Kosovo tražilo, saopštila je američka Agencija za odbrambeno bezbjednosnu saradnju.

Da li je Vučić puštio junačku suzu kad mu je dobar prijatelj Kristofer Hil saopštio nemilu vijest da će SAD da naoružava Kosovo?

”Tešku” vijest Vučiću je prenio njegov intimus Kristofer Hil lično, nakon čega je srpski autokrata priznao da je ”ova informacija veliko razočaranje”, ali da će Srbija, zajedno sa SAD, ”raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa”.

Kako su kazali dobro upućeni diplomatski izvori Portala Aktuelno, Vučiću je ova informacija veoma teško pala, jer odluka o isporuci oružja Kosovu ”nije neka tehnička sitnica, nego predstavlja potpunu promjenu strategije zapada”.

”Zapadna, prije svega američka diplomatija već duže vremena udovoljava srpskom autokrati i toleriše, čak i podržava velikodržavne aspiracije Vučićevog režima, jer očekuju da će dobiti zvanično priznanje Kosova. Iako trpe Vučićeve laži preko 10 godina, Amerikanci su odlukom da Kosovu prodaju oružje, povukli crtu. Poslali su najozbiljnije upozorenje da nema više odugovlačenja sa Kosovom i ono što je obećao, Vučić do proljeća mora da isporuči. A to je potpis na njemačko-francuski sporazum”, rekli su naši izvori.

Nema više dilova sa Hilom

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil poznat je kao čovjek veoma blizak Vučiću, a koliko se zalaže za njega postalo je očigledno nakon neuspjelog pokušaja terorizma na sjeveru Kosova u Banjskoj 24. septembra prošle godine. Tada je Hil preko nevještog demagoškog izvlačenja poslao očiglednu poruku da će podržavati Vučića čak i ako srpski autokrata krene u rat.

To je donekle i razumljivo, jer je sudbina ambasadora SAD u Beogaradu Kristofera Hila neraskidivo vezana za srpskog autokratu i sada već propali velikodržavni projekat Otvoreni Balkan.

Aleksandar Vučić – ”prizemljen”

”Zato je indikativno da je Vučiću upravo Hil saopštio vijest o prodaji oružja Kosovu, a ne recimo Gabrijel Eskobar ili neki drugi činovnik koji u Srbiju dolazi povremeno. Time je Vašington stavio do znanja Vučiću da više ne može da računa na dilove sa Hilom. To je takođe poruka da je Hil ‘doveden u red’, i da su mu iz Stejt Departmenta stavili do znanja da je on ipak dio američke administracije i da se ne može više dozovliti da zbog ličnih veza sa srpskim autokratom, odstupa od zvanične državne politike”, rekli su naši izvori.

Vučić ”prizemljen”

Prodajom raketnog sistema Džavelin Kosovu, SAD je Vučiću izbio adut na koji se često hvatao kad je želio da diže tenzije – slanje vojske na granicu sa Kosovom i podizanje migova.

”Zahvaljujući umnogome sistemu Džavelin, Ukrajina je na početku rata zaustavila armiju broj dva u svijetu – rusku. Tako da će ovaj raketni sistem osigurati da režim u Beogradu više neće moći da prepada slanjem vojske na granicu sa Kosovom i nadlijetanjem kosovske teritorije. Jer ako su sistemi Džavelin zaustavili rusku vojsku, onda će sa lakoćom anulirati sve prijetnje koje može da ima srpska armija za Kosovo. Dakle svo blefiranje sa slanjem vojske biće anulirano i Vučić je takoreći ‘prizemljen’ i stavljen u bezizlaznu situaciju. Nijedna provokacija, kao što je bila ona u Banjskoj, neće više biti tolerisana”, rekli su naši izvori.

Nijedna provokacija, kao što je bila ona u Banjskoj, neće više bit tolerisana

Simptomatično je da je najava o isporuci oružja Kosovu došla svega par dana nakon što su dva američka borbena aviona F-16 preletjela Bosnu i Hercegovinu (BiH) kako bi, prema riječima ambasade SAD u Sarajevu, naglasili podršku teritorijalnom integritetu te zemlje protiv “secesionističkih aktivnosti” Srba.

Tablice ne mogu više kupiti vrijeme

Vučić je apsolutno svjestan da više nema prostora za manevrisanje, a to je i priznao nedavno tokom gostovanja u emisiji „Novo jutro“ na TV Pink. Tada je istakao da je Kosovo kamen spoticanja u unutrašnjosti zemlje, ali i da postoje pritisci spolja.

„Evropa nam traži da priznamo nezavisno Kosovo, nemoj da se lažemo da to nije tačno, to suštinski traži“, rekao je Vučić prije neđelju dana.

Iako je mislio da potezom sa priznavanjem kosovskih registarskih tablica može, po ko zna koji put, da odloži neminovno potpisivanje evropskog sporazuma, na što je upozorio i premijer Kosova Aljbin Kurti, nakon najave o prodaji američkih raketa Kosovu, ta opcija je pala u vodu. Vučić više ne može da računa na taktiku beskonačnog odugovlačenja i zapad mu je poručio da je kod njih, potrošio sve kredite.

Iako su Amerikanci u škripcu, i moraju da pomažu Ukrajini i Izraelu, poslali su jasnu poruku Vučiću da nijesu odustali od Kosova i plana koji imaju kada su u pitanju odnosi Srbije sa tom državom.

Ono što je najgore za srpskog autokratu u čitavoj situaciji je što više ne može da računa ni na podršku Rusije. Presudni momenat je bila Banjska, kada je Vučić dokazao da nema snage ni hrabrosti da vojno na sjeveru Kosova uradi ono što je Putin uradio sa Krimom, Donjeckom i ostalim istočnim regijama u Ukrajini.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

20 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
xxy
14.01.2024-15:22 15:22

Autor teksta se vodi onom seljackom zluradosti “Da komsiji crkne krava” ali ne razmislja ako komsiji crkne da je i njegova na red. Sto znaci ako Albanci uspiju u svom naumu stvaranja Velike Albanije i otimanju Kosova na toj istoj karti koju stalno forsiraju je i istocni dio Crne Gore od Bara preko PG do Rozaja. A u boljem odnosu su sa Amerima a vojska Kosova i vojska Albanije su i pojedinacno mnogo jace od vojske Crne Gore a i Turskoj ta ideja nije mrska. A Nato se ne mjesa u sukobu unutar Nato clanica ,nego koja je jaca i… Pročitaj više »

Merlin
14.01.2024-20:12 20:12
Reply to  xxy

Smrc, smrc, smrc, Sveti Javelin bre!

klementina
14.01.2024-21:36 21:36
Reply to  xxy

Kako može neko nagovorit NEBESKU ZVIJEZDU,NIJE ON NAGOVOREN, NEGO GA BOG ”NAGRAĐUJE” ZA SVA NEDJELA KOJA JE ČINIO I JOŠ UVIJEK ČINI .NIJE SE ON PRIZEMLjIO ON SE ”UZEMLjiO”

dpero
14.01.2024-22:56 22:56
Reply to  xxy

Prejeo si se parizera i tose vidi u tvojim komentarima jer hluciniras i potrazi doktora dok imas vrenena!!

PrekoGrane
14.01.2024-16:10 16:10

A što i da nama odobre jednu isporuku
Džavelina ne bi bilo zgorega.
“ E da mi je očima vidjeti”

Pješivac
14.01.2024-16:21 16:21

Koja si tek neznalica i fukara “XXY “ kad razmišljaš u tom pravcu. Odgovori dje su ti tajkuni i milijarderi ruski koji su sve bogastvo izvukli iz Rusije? Ista stvar je i iz Srbije i ti uporedjuješ sa njima crnogorske patriote koji su se obogatili.
Ne uporediti njihova bogastva je fukarluk i samo nesoj tako nešto može napisati.

xxy
14.01.2024-17:35 17:35
Reply to  Pješivac

A tek ti uporedjujes Rusiju i Crnu Goru ,pa da li si ti normalan ,Rusija jedna od najvecih drzava svijeta sa 150 000 000 stanovnika bogata naftom zlatom rudama prirodnim resursma sa jednom od najacih vojski svijeta i Crnu Goru dje su dps rukivodioci i njihovi igraci bogatiji od drzave. Pa i Srbija koliko je veca i bogatija i ulaze u vojsku a Crna Gora mala siromasna ulagala u dzepove Prve familije kumova rodjaka itd. Eto jesam li ti uporedio . A drugo mi zivimo u Crnoj Gori i govorim o njoj pa ima bogatih i Amerikanaca i Evropljana ,… Pročitaj više »

Plamenac
14.01.2024-20:45 20:45
Reply to  xxy

heheehe Ruska nafta gas drvo rude minerali i milioni kvadratnih kilometara po Sibiru vise nisu Ruski vec KINESKI..Samo sto Putler to ne smije da kaze Rusima bas kao sto ne smije ni da kaze milionima Kineza da odu iz Rusije…Vec za 10-20 godina KINA ce biti sve do Urala a Rusija ce se raspasti…Cak je i u KINESKIM kartama koje se sad stampaju Vladivostok i cijerli daleki istok predstavljen pod KINESKIM IMENOM i kao dio KINE…Prosle godine je i KINESKA VOJSKA usla u Sibir a PUTIN je masno slagao da je u ptianju zajednicka vojna vjezba…Ako je tako zasto Ruska… Pročitaj više »

SuperHik
14.01.2024-22:06 22:06
Reply to  Plamenac

Rusija zauzima 1/8 kopna planete Zemlje i nuklearna je sila u stanju da sprži celu planetu.

Plamenac
15.01.2024-02:11 02:11
Reply to  SuperHik

Kina ima milijardu ipo ljudi najjaca je ekonomska sila a i nuklerana je…,,Ima i elektroniku o kojoj Rusija moze samo da sanja..Sjeverno od Urala zivi jedan Rus na jednom kvadratnom kilometru a u susjednoj Mandzuriji vise od hiljadu kiineza po 1 kv km…Kina je u vrijeme Mao Ce Tunga zamalo zaratila sa SSSR jer je trazila dio Sibira..Ali je SSSR bio prejak..Tad je Mao javno rekao da bi za Kinu bilo dobro da 50 miliona Kineza pogine a da Kina dobije makar mali deo Sibira…Kina sad moze da uzme cijeli Sibir bez ispaljenog metka..Ali Putin to ne smije da kaze… Pročitaj više »

xxy
15.01.2024-02:07 02:07
Reply to  Plamenac

Plamenac ,Kinezi nisu ekspazionisti kolonizatori i osvajaci kao Anglosaksonci , koji bi bi to ucinjeli da mogu. Rusiju su zapadnjaci u istoriji pokusavali osvojiti i razbiti iznutra, vise puta. Kinezi su stara civilizacija i dolazili su do obala Amerike prije Evropljna a i do Mediterana u Srednjem vijeku pa su se vratili nisu nikog osvajali i kolonizovali. Tajvan je malo ostrvo sa 20-tak miliona stanovnika i otcjepljeni dio kineske teritorije pa ga ne diraju a mogli bi za dan sve zauzeti. Kineza ima po cijelom svijetu nisu nikad nidje ni najmanji problem napravili ,cak ni obicne demonstracije. Amerima je cilj… Pročitaj više »

Plamenac
16.01.2024-07:04 07:04
Reply to  xxy

Tajvan je malo ostrvo i obicni spin..Kinezi kobajagi nece tudju zemlju..Kinezima Tajvan ne znaci nista osim suplje price…Oni zele puno vise ali mudro cute i rade na tome..Oni polako kolonizuju SIBIR najbogatiju i najvecu regiju na svijetu…Ogromna prirodna bogastva SIBIRA uz Kineske ljudske potencijale napravice od KINE apsolutnu svjetsku silu broj JEDAN a NVO upravo to i zeli…NVO zeli KOMUNIZAM kao sistem upravljanja cijelim svijetom….Deviza novog reseta-Nesec imati nista i bices sretan,,Ustvari znaci NECES IMATI NISTA JER CE LIDERI NSP POSJEDOVATI SVE A TI CES ZIVJETI KAO PAS NA LANCU..Eto kuda nas lideri vode ali mi ne smijemo znati da… Pročitaj više »

xxy
14.01.2024-17:48 17:48
Reply to  Pješivac

Pljesivac vidi se da si bice iz nekih cuka nekulturan ako ti ne odgovara moje misljenje odma sam fukara i neznalica a nisi ni razumio sto sam htio reci.
Odgovori mi kontra argumentima fino kulturno diplomatski a ne seljacki , neznalica, fukara rijecnik nepismene seljanke sa pijace.

klementina
14.01.2024-21:49 21:49
Reply to  xxy

Nemože ti odgovorit kulturno, mozak mu je ”NAPAO” VIRUS PRVE FAMILIJE, pa je DEKONCENTRISAN.

Maksim
02.02.2024-17:18 17:18
Reply to  xxy

Propala stvar definitivno.
Pa ko više vjeruje ovim junošima oko Vučića. Lijepo li je gledati primirje i
uživati u zajedništvu koje ovaj srpski autokrata ne može da shvati.
Vidimo se u Evropi gospodo, i jedino
tamo, sve drugo je promašaj!

Boško Agram
14.01.2024-20:03 20:03

Treba jedna brza preventivna intervencija NATO snaga iz vazduha da se promjeni režim u Srbiji, da se šumska rasformira i da Kosovo zaokruži nezavisnost. I Krapovića, ponajboljeg druga malog Buja grobara SDPa, strpati u zatvor pod hitno jer je prijetnja regionalnom miru.

Plamenac
14.01.2024-20:38 20:38

Kolika budala treba da je neko pa da pomisli da je 200 huligana toboznjih nacijaca Zvezde pod oruzjem i komandom dilera droge i ubice Milana Radoicica mogla da uradi nesto na Kosovu?To je bio pokusaj ludaka..Istina je da su oni imali uniforme KFORa i dzipova s oznakama KFOR..Namjera je bila da oni kao lazni KFOR ubiju par Kosovskih policajaca i izazovu haos tj rat izmedju KFORA i Kosovske armije i policije ,posle cega bi srbijanska vojska uletela toboz da brani Srbe a ustvari da okupira sjever Kosova…Zato je Vucic drzao vojsku na gotovs na samoj granici samo par kilometara daleko…..Zapad… Pročitaj više »

xxy
15.01.2024-02:19 02:19
Reply to  Plamenac

Sta su sve Albanci cinjeli 1980-90-tih koliko teroristickih akcija ubistava itd i na kraju isceniran Racak da bi se opravdalo bombardovanje , pa moze biti i obratni proces . Poslije rata u Ukraini bice neka nova Jalta i podjela zona uticaja i od toga ce sve zavisiti , Rusija trazi vracanje Nato na stanje iz 1997. Vucic se boji da proglasi okupaciju Kosova i da zvanicno zatrazi pomoc Rusije ali mozda neko drugi to uradi a mozda se i on predomsli kad se zavrsi sa Ukrainom. A i Americi ce biti pretumbacija poslije izbora a mozda i unutrasnjih sukoba a… Pročitaj više »

Plamenac
16.01.2024-06:29 06:29
Reply to  xxy

Znas li ti uopste dje se nalazi Rusija i koliko je daleko???Mora da ti je Geografiju predavao Nole Djole bez osnovne skole…Bice ne neka nova Jalta vec neki novi URAL vec za desetak godina kad KINA bude sve do Urala..I Srbija i Rusija UMIRU…Srce Srbije Sumadija UMIRE….Ali ne brini braca Pakistanci Vijetnamci i ostali Azijati i Afrikanci stizu da spasu Srbiju od bijele kuge.. Prosjecna Ruska porodica ima 1.4 djece jer Rusi nemaju cime da hrane djecu…U Rusiji raste jedino broj KINEZA I MUSLIMANA..Putin je GROBAR RUSIJE…Glup i nepotreban rat protiv pravoslavne brace Ukrajinaca Gruzina Maldavaca itd je samo spin..Jer… Pročitaj više »

Plamenac
16.01.2024-06:43 06:43
Reply to  xxy

A sto se tice Albanaca i novog predsjednika u USa…Znas li ko je prvi kreirao i NAORUZAO Kosovsku Armiju..Veliki Srbin DONALD TRAMP…Prije Trampa Kosovo je imalo samo bezbednosne snage tzv TMK…Tramp im je dao Armiju koju sad obucavaju po NATO standardima..Tramp je Vucica turio u magarecu klupu i zaprijetio mu da Dacic vise ne smije kofercadima para kupovati povlacenje priznanja Kosova od raznih poglavica s nekakvih ostrva koja se tesko nalaze na karti..Tramp je Kosovu obezbedio priznanje Izraela… I Dodik se radovao dolasku Trampa a ovaj mu je duplirao sankcije… dakle da sam na mjestu vas cetnika nimalo se ne… Pročitaj više »