Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

PORUKA ZAPADA VUČIĆU: Pustili smo te da pokradeš izbore, sad potpiši za Kosovo ili…

Iako je Amerika zvanično pozvala Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, jasno je da je ovaj mlaki poziv čisto demagoška floskula kojom žele da fingiraju zabrinutost za demokratske procese u ovoj zatvorenoj balkanskoj autokratiji. Zapad je prećutno dozvolio nezapamćenu izbornu pljačku koja je samo kulminirala na dan izbora, sve u cilju da Vučić i njegov SNS zadrže vlast i konačno im isporuče ono što su obećali – potpis na francusko-njemački sporazum o Kosovu

Piše: Balša Knežević

Svi  izbori u Srbiji – od onih za predsjednika, republičku vlast, pa sve do izbora u nekoj mjesnoj zajednici, postali su čista farsa od kad je autokrata Aleksandar Vučić preuzeo sve poluge moći i preko  svog kriminalno-terorističkog režima od ove i onako napaćene države, napravio lično privatno preduzeće.

Iako smo navikli da prilikom izbora u susjednoj zemlji posmatramo teatar pritisaka, propagande i podmićivanja koji čitav izborni proces čine apsurdnim i prije nego glasanje počne, izbori održani u neđelju ističu se po neregularnosti i otvorenoj pljački.

Dileme nema da kriminalno-teroristički režim na čelu sa psihotičnim autokratom Vučićem ne poznaje nijedan drugi način rada osim onaj zasnovan na prevari, kriminalu i pritiscima.

Stanje u Vučićevoj autokratiji najbolje je ilustrovao njemački Dojče vele koji je objavio članak, čiji naslov –  ’’Srbija – izbori se kradu prije izbora’’ govori mnogo o ambijentu u kojem su održani nedavni izbori. Desetine hiljada državljana Republike Srpske koji su glasali u Beogradu, ’’bugarski vozići’’, sumnjivi birački spiskovi, unaprijed popunjeni listići koji se samo ubacuju u kutiju, samo su kulminacija izborne represije. Obavještajno-bezbjednosne strukture, kriminalne bande, tzv. SPC  i njena agentura, agresivna propaganda, zastrašivanje, podmićivanje raznim predizbornim isplatama penzionerima i đacima instrumenti su izbornog inženjeringa koji djeluju mjesecima prije izbornog dana. Uostalom, što reći o regularnosti izbora u zemlji u kojoj je broj stanovnika gotovo manji od broja birača!?

Vučić i njegova armija poltrona, sa sve Rajom Evropom – Andrijom Koljenicom: Srećna ti pljačka junače!

Licemjerje zapada i opozicija kao adut Vučića

Zapad se kao i obično, u skladu sa tradicijom licemjerja koje predano gaji kada je u pitanju odnos prema Beogradu i regionu, oglasio nakon što je srpski autokrata obavio posao.

Žozep Borelj, šef evropske diplomatije, i Oliver Varhelji komesar za proširenje EU zajedno su juče pozvali srpske vlasti da istraže “kredibilne izvještaje o neregularnostima” tokom vanrednih izbora u nedjelju nakon kojih su Vučić i njegova Srpska napredna stranka (SNS) učvrstili kontrolu u zemlji.

SAD su takođe, preko portparola Stejt departmenta Metjua Milera, pozvale Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

I to bi bilo to kada je u pitanju reakcija Zapada na represiju i očigledni lopovluk Vučićevog autokratskog režima.

U Beogradu su se stvari malo zakomplikovale i lideri koalicije ’’Srbija protiv nasilja’’, predvođeni Marinkom Tepić i Miroslavom Aleksićem, krenuli su u štajk glađu dok se, kako su kazali, ’’ne ponište izbori u Beogradu zbog brojnih nepravilnosti’’. Međutim, srpskoj opoziciji bi bolje bilo da umjesto ’’tomanikolićevskih’’ egzibicionističkih poduhvata, protestuju protv samih sebe, jer sa raznim rashodovanim i kompromitovanim đilasima, tadićima, nacistima kalibra Boška Obradovića, pravo je čudo što su ostvarili i ovakav rezultat. Uz to je kompromitacija i nesposobnost srpske opozicije poslužila Vučiću i njegovom SNS-u kao najveći adut za očuvanje vlasti.

Ako vam je teško u životu i ako imate osjećaj da je vaša egzistencija besmislena, samo pogledajte ovu sliku…

Žmurenje na Vučićev izborni kriminal

Iako je Amerika zvanično pozvala Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, jasno je da je ovaj mlaki poziv čisto demagoška floskula kojom žele da fingiraju zabrinutost za demokratske procese u ovoj zatvorenoj balkanskoj autokratiji.

Zapad, posebno SAD, čija je diplomatija u regionu predvođena ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom, u suštini je zažmurio na očigledne izborne manipulacije i čak otvorenu krađu Vučića.

Kako su kazali naši dobro upućeni diplomatski izvori, Zapad je očigledno prećutno dozvolio nezapamćenu izbornu pljačku koja je samo kulminirala na dan izbora, sve u cilju da Vučić i njegov SNS zadrže vlast i konačno im isporuče ono što su obećali – potpis na francusko-njemački sporazum o Kosovu.

Odavno je jasno da američka diplomatija udovoljava srpskom autokrati i toleriše, čak i podržava velikodržavne aspiracije Vučićevog režima, jer naivno još uvijek očekuju da će dobiti izvanično priznanje Kosova. To je donekle i razumljivo, jer je sudbina ambasadora SAD u Beogaradu Kristofera Hila neraskidivo vezana za srpskog autokratu i sada već propali velikodržavni projekat Otvoreni Balkan.

Jeli Aco, kad ćemo da potpišemo ono?

Koliko se Hil zalaže za svog intimusa Vučića, postalo je očigledno nakon neuspjelog pokušaja terorizma na sjeveru Kosova u Banjskoj 24. septembra. Tada je Hil preko nevještog demagoškog izvlačenja poslao jasnu poruku da će podržavati Vučića čak i ako srpski autokrata krene u rat. Pa zašto ga onda ne bi podržali i u izbornoj krađi, čisto da mu daju posljednju šansu da stavi potpis na evropski sporazum?

Apsolutna pobjeda, ili apsolutni poraz?

Izraz lica i kisjeli osmjeh srpskog autokrate na konferenciji za medije u neđelju veče, gdje su mu statirale regionalne vedete srpskog nacionalizma Milorad Dodik i Andrija Mandić, ipak govori da je svjestan da pobjeda 17. decembra, lako može da se pretvori u njegov veliki poraz.

’’Vučić je proglasio apsolutni trijumf, ali to je sad mač, ne sa dvije, već sa 10 oštrica, prvenstveno zbog Kosova. Sad kada ima apsolutnu vlast više neće moći da se izvlači frazama ’da vodi računa o koalicionim partnerima’, kada je u pitanju Kosovo. Sad će Vašington i Brisel da mu daju ultimatum i poruče – imaš apsolutnu vlast, isporuči Kosovo. Stoga, Vučić će morati da požuri sa formiranjem vlade koja će morati da ispuniti sve što je obećao, u protivnom Zapad će konačno dići ruke od njega, što znači obustava finansijske pomoći, a zatim i sankcije, prvo individualne, a zatim možda i za čitavu Srbiju’’, rekli su naši izvori.

JASNA PORUKA DA SVI U SRBIJI VIDE: Čak bi i RIK trebalo da shvati zašto su ovi izbori održani i zašto je dozvoljena pljačka (FOTO: Društvene mreže, u pitanju je fotomontaža)

Kada je u pitanju Rusija, oni su, kako kažu naši izvori, već prekrižili srpskog autokratu. Presudni momenat je bila Banjska, kada je Vučić dokazao da nema snage ni hrabrosti da vojno na sjeveru Kosova uradi ono što je Putin uradio sa Krimom, Donjeckom i ostalim istočnim regijama u Ukrajini.

Uostalom, zvanična Moskva još prije izbora, uručivanjem medalje njihovom agentu Aleksandru Vulinu jasno je stavila do znanja Vučiću da ga više ne podržavaju, kao i da mu nijesu oprostili što je pod pritiskom Amerike smijenio njihovog čovjeka sa čela BIA-e.

Što se tiče napete i neizvjesne situacije u Beogradu, ona ostaje kao osiguranje Zapadu, ali i Moskvi. Jer tenzije će u srpskoj prijestonici samo rasti uz spoljnu podršku i Beograd će moći uvijek da bude ’’zapaljen’’ ukoliko Vučić ni ovog puta ne ispuni svoj dio dogovora.

Sa srpskom prijestonicom kao ’’osiguranjem’’ nije isključeno da postizborna nestabilnost koja će samo rasti, eksplodira u novi 5. oktobar, koji ovoga puta može da bude zakazan za proljeće…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piki 81
20.12.2023-12:33 12:33

I to baš javli Balši… e kukala Vam majka će crkene a Vučko će vam bude u ustima….

SuperHik
20.12.2023-22:32 22:32
Reply to  Piki 81

Kako li će tek kmečati i pištati posle popisa ? :) “Namešteni” izbori, “namešten” popis, sve se urotilo protiv belvederskih junaka od Dunlopa. :)

Sindon
21.12.2023-01:06 01:06
Reply to  Piki 81

TI SI BOLIJESTAN

xxy
20.12.2023-13:37 13:37

PORUKA ZAPADA VUČIĆU: Pustili smo te da pokradeš izbore, sad potpiši za Kosovo ili… Sto_?

Pa valda je naucio od Zapada de se obecano i dogovoreno ne postuje ako nije u interesu….to je odlika Zapada.

Krsto
20.12.2023-18:40 18:40

Priznaj Kosovo AVe..Pa da te I Fahri prizna za sina

dragan
20.12.2023-19:08 19:08

Svaka cast Gospodine. Respekt.

Kiko
20.12.2023-21:16 21:16

Bravo Balša
Majstorska analiza.
Sjajan si.

Miki
23.12.2023-00:36 00:36

Neće dobiti CG, ali će dobiti vlast još 4 godine. Ako u prva 3 mjeseca 2024 ne bude priznanja, pokreće se mašinerija.

PRODAJA RAKETA DŽAVELIN KOSOVU: Poruka Vučiću da su SAD završile sa kalkulacijama | Skala radio
14.01.2024-12:43 12:43

[…] kako je Portal Aktuelno pisao neposredno nakon parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, izborna krađa Vučiću dozvoljena je […]