Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Predložene izmjene poslovnika: Potpredsjednika Skupštine ne moraju predložiti sve manjinske partije

Navode da su razlozi za donošenje te izmjene Poslovnika Skupštine Cme Gore da se omogući poslanicima manjinskih partija da se kandiduju za potpredsjednika Skupštine bez potrebe za jednoglasnom podrškom svih poslanika manjinskih partija

Poslanici vladajuće koalicije predali su u parlamentarnu proceduru predlog odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine, kojim traže da potpredsjednika parlamenta iz reda manjinskih partija može predložiti poslanik jedne manjinske partije.

Predlog potpisuju poslanici šefovi poslaničkih klubova PES-a Vasilije Čarapić, NSD-a Slaven Radunović, Demokrata Boris Bogdanović, DNP-a Milan Knežević, SNP-a Bogdan Božović i Albanskog foruma Nikola Camaj.

Podsjetimo, Skupština ima dva potpredsjednika, ali još uvijek nije izabran potpredsjednik iz reda manjinskih partija.

Vladajuće stranke predlažu da se mijenja član 19 stav 2 Poslovnika i da glasi: “Izuzetno od stava 1 ovog člana, kandidata zapotpredsjednika Skupštine, koji se bira iz reda poslanika manjinskih partija može predložiti poslanik jedne manjinske partije, klub poslanika manjinskih partija ili manjinska parlamentarna partija”.

Navode da su razlozi za donošenje te izmjene Poslovnika Skupštine Cme Gore da se omogući poslanicima manjinskih partija da se kandiduju za potpredsjednika Skupštine bez potrebe za jednoglasnom podrškom svih poslanika manjinskih partija.

“Ovo se može pravno opravdati potrebom za osiguranjem jednakih prava i mogućnosti za sve poslanike, promovisanjem demokratskih načela i usklađivanjem sa međunarodnim standardima zaštite prava manjina. Takođe, ova izmjena može doprinijeti većoj efikasnosti i pluralizmu u radu Skupštine, što je u krajnjem interesu svih građana Crne Gore”, navodi se u predlogu za izmenu Poslovnika.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve