Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbor će o aferi Do Kvon saslušati Milovića, Novovića i Šukovića, ne i Spajića

Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu odlučili su da organizuju kontrolno saslušanje ministra pravde Andreja Milovića kao i drugih osoba o potencijalnim zloupotrebama u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO) povodom preduzimanja službenih radnji u vezi južnokorejskog državljanina Do Kvona. Većinom glasova, donijeta je odluka da budu saslušani Milović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i šef SPO-a Predrag Šuković. Nije prihvaćen predlog da na konsultativno saslušanje bude pozvan premijer Milojko Spajić.

Andrej Milović poručio je prije sedmicu kako “s nestrpljenjem iščekuje poziv iz Skupštine Crne Gore na kontrolno saslušanje”.

“S nestrpljenjem iščekujem poziv iz Skupštine Crne Gore na kontrolno saslušanje, čiju ideju sam ja inicirao, podsjećanja radi. Da li ga drugi jednako nestrpljivo čekaju, nisam siguran, uprkos političkoj larmi koju proizvode”, napisao je ministar tada u objavi na mreži X.

Članovi Odbora razmatraju i Izvještaj o radu Odbora za bezbjednost i odbranu za 2023. godinu i Plan parlamentarnog nadzora za 2024. godinu.

Predsjednik Odbora Miodrag Laković rekao je da su ministar pravde i šef SPO Predrag Šuković adekvatni sagovornici za ovu temu.

“Sjednici može prisustvovati i poslanik Dritan Abazović, koji je ranije bio premijer. Mislim da je to to, ako se pojavi potreba, to može da se proširi”, kazao je Laković.

Poslanik URA Filip Adžić rekao je da Šuković zaista nema veze sa slučajem Do Kvona, osim što je bio na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost gdje se raspravljalo o pismu Korejca koje je je dostavljeno kabinetu premijera. Adžić je predložio da budu saslušani Abazović i raniji ministar pravde Marko Kovač.

Poslanik DNP-a Vladislav Bojović, navodi da je slučaj Do Kvon predstavlja opterećenje za vladajuću većinu, državu Crnu Goru i put ka EU.

“Ovu stvar treba što prije raščistiti. Imamo teške optužbe koje su iznešene, ne od strane bilo koga već ministra ka ključnim ljudima u bezbjednosnom sektoru”, kaže Bojović.

Bojović je predložio članovima odbora da se na kontrolno saslušanje osim Milovića pozovu, Glavni specijalni tužilac Novović i šef SPO-a Predraga Šuković.

Predsjednik Odbora Miodrag Laković kaže da bi se u tom slučaju otvorile brojne teme i da ne bi bilo efikasno.

Bojović smatra da bi Novović trebao da se sasluša zato što se načazi u jednoj posebnoj situaciji.

“Novović je neko ko bi trebao da da saglasnost na razrješenje Šukovića zbog optužbi koji su na njegov račun sapštene. On je takođe i dao saglasnost za izbor Šukovića”, kaže Bojović.

Poslanik URA Filip Adžić navodi da se slaže sa Bojovićem jer se stvorila još jedna afera koja će iziskivati sasatanak Odbora.

“Tiče se nepoštovanje molbe Turske o izručenju jednog od njihovih najtraženijih kriminalaca. Opet su slični akteri  u toj priči kao i ovi koji se pominju za ove dvije o kojima raspravljamo. Mislim da bi dobro bilo da objedinimo sve kako bi imali efikasan rad odbora i da svi ljudi koji su učesnici ovih događaja budu pozvani”, kaže Adžić.

Sjednicu možete pratiti na linku ispod:

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
26.01.2024-11:36 11:36

Slazu se (kao drva) dvije “ljudske velicine”braca svetosavci Bojovic izmecak SPC i Adzic nesoj od nesoja iz cije famelje ni kokoska ne valja,nasla serpa zaklop.Ajte u svoja se crijeva zamakli spijuni svetosavski.