Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović: Moramo se boriti odlučnije, ima nešto što ne da Crnoj Gori da nestane

On smatra da ova vlast ne bi predala vlast, ukoliko bi izgubila izbore. Navodi da je Šavnik primjer koji na to ukazuje

Odgovor crnogorske političke i intelektualne elite na sumornu prijetnju velikosrpske ideologije mora biti odlučniji, hrabriji i organizovaniji, poručuje Istaknuti pisac Milorad Popović. On smatra da elemenata za takvo djelovanje ima. U vezi sa tim ukazuje na veliki potencijal koji nose protesti, ali poručuju da ih je nephodno efikasnije voditi.  Opozicija se, smatra Popović, mora osloboditi  birokratsko-oportunističkog naslijeđa koje ima.

“Na organizovan način velikosrpska ideologija radi na asimilaciji i devastaciji crnogorske kulture….Namjere te ideologije  su se najbolje iskazale nakon izbora 2020.Danas  su u Crnoj Gori sve nacionalne državne institucije, kulturne, obrazovne, u rukama velikosrpskih političkih aktera koji  brutalno i organizovano rade na diskriminacija i marginalizacija svega što su autentične crnogorske vrijednosti”, navodi Popović, gostujući u Drugačijoj radio vezi.

Brine ga kaže odgovor crnogorske političke i intelektualne elite na tu smrtonosnu prijetnju.

“Najtežu bolest, kancer,  koja ugrožava biće Crne Gore, velikosrpski nacionalizam, oni su liječili uglavnom aspirinima”, upozorava Popović  i u vezi sa tim navodi:

“Danas Univerzitet vodi čovjek koji je davao agenturne savjete kako implementirati ruski uticaj u Crnoj Gori..jedina institucija koja jeste crnogorska jeste Matica crnogorska.  Na djelu je organizovano i brutalno uništenje svih onih atributa koji su neophodni da bi neka kultura živjela i preživjela”, kazao je on.

Smatra da je cilj napada da se trajno instalirala srpska državnost na ovim prostorima, da bi Srbija izašla na Jadransko more.

Političke i intelektualne strukture moraju mnogo hrabrije i organizovanije da ukazuju na svaki element ugrožavanja ljudskih prava u Crnoj Gori.

“Crnogoci su danas u Crnoj Gori najugroženija nacionalna zajednica u Evropi, u državnoj upravi  nijedan nacionalni Crnogorac, ako ne pripada grupaciji Dritana Abazovića, Miška Perovića, Miodraga Lekića…ne može dobiti ni mjesto portira”, smatra Popović i ukazuje:

“Stvara se narativ da je ekstremista svako ko kaže da je Crnogorac”, navodi on.

Popović, međutim, smatra da je ključni problem u nama samima:

“Naš ključni problem je u nama samima. Mi imamo saveznike koji vide i ne vide, naš otpor je slab i razuđen, nema fokus. Sami način na koji reaguje SAD je vrlo spor i reaguju samo kad se pokaže problem”, navodi Popović.

On smatra da ova vlast ne bi predala vlast, ukoliko bi izgubila izbore. Navodi da je Šavnik primjer koji na to ukazuje.

Ne borimo se dobro. Treba izaći iz birokratsko-oportunističkog naslijeđa koji ima DPS i SDP, SD, i to što je oko njih, to se mora potpuno promijeniti.  Mislim da najveći dio njih to, međutim, ne umije, neće, ne može…ali se, međutim, mora napraviti kultura otpora, pokret otpora”, poručuje Popović.

On smatra da mogućnosti i elemenata  za to ima, ali pitanje je koliko imamo svijesti.

“Protesti pokazuju da postoji energija otpora, ali ne vidim da postoji struktura koja to zna efikasno da vodi, koja zna da to održava i da fokusira stvari. Postoji meni nejasna defanziva. Ti ljudi nemaju odbrambeni instinkt…”, smatra Popović.

Popović, takođe, ukazuje na, kako kaže, važan segment u velikosrpskoj strategiji.

“Jedan od glavnih segmenata trajnog onesposobljavanja Crne Gore da bude održiva država je odvajanje nacionalnih manjina od Crnogoraca i na tome su dosta radili. Bošnjaci su sad pod velikim pritiskom, oni imaju slabe lidere, slabe vođe”, kaže Popović.

Popović ipak vjeruje da će se Crna Gora izvući.

“Izvukli smo se i 1918. i 1989. Ima neki đavo koji ne da Crnoj Gori da nestane”, poručio je književnik Milorad Popović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
26.12.2022-14:54 14:54

Ubiše nas Crnogorske POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE, koje su tolko ELITNE, da vide samo sebe, ali ne i one koji čine “odbranbeni potencijal” Crne Gore. Ili možda su toliko “ELITNI” da pojma o pojmu nemaju ni kako se vodi država, ni kako se brani država. A, možda im i nije u interesu da se pretrgnu za državu, sudeći po tome kako vješto rasturaju i rasplinjavaju Crnogorski “odbranbeni potencijal”. , najčešće idući na ruku SRPSKIM UGNJETAČIMA I NJIHOVIM PODLIM POMAGAČIMA! Srpskim ugnjetačima i njihovim podlim pomagačima, osim crnogorske ELITE, na ruku strahovito idu i CRNOGORSKI NESVRSTANI GRAĐANISTI, ČIJA JE DEVIZA PRVO… Pročitaj više »