Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović: Spajić dobio zadatak da održi popis kako zna i umije, na djelu proces asimilacije Crnogoraca

Cijelo se vrijeme kroz jedan vrlo razrađeni program SPC-a, medija, prosvjete itd, radi na tome da Crnogorci postanu jedna folklorna grupa, bez političkih atributa, kao što su Bunjevci ili Cincari. To je predzadnja stuba za uništenje državnosti Crne Gore - ističe Popović.

Svrha popisa jeste nastaviti destruiranje i asimilaciju crnogorske nacije. To nije nova priča, priča od juče, nego ima barem 180 godina. Od vremena kad je knjaz Danilo raskinuo vladikat i stvorio sekularnu državu, a Garašanin rekao da je to „najcrnji dan za srpstvo“. U 20. vijeku, od 1918. do 1941. imamo latentnu asimilaciju u svim kulturnim, političkim i ekonomskim segmentima, a u vrijeme komunizma, nakon 1945, u partijskim strukturama, vodi se borba između crnogorskih i srpskih kadrova, kazao je za portal Hrvatskoga kulturnog vijeća crnogorski književnik Milorad Popović.

Prema njegovim riječima, da je i matematički gledano proces asimilacije Crnogoraca na djelu, što je glavni politički cilj velikosrpskih ideologa, pokazuje činjenica da je od popisa 1981. godine, posljednjeg popisa tokom kojeg nisu pravljeni pritisci iz Beograda, do danas u Crnoj Gori i Srbiji manje čak 40 odsto Crnogoraca.

– Dakle, cijelo se vrijeme kroz jedan vrlo razrađeni program SPC-a, medija, prosvjete itd, radi na tome da Crnogorci postanu jedna folklorna grupa, bez političkih atributa, kao što su Bunjevci ili Cincari. To je predzadnja stuba za uništenje državnosti Crne Gore – ističe Popović.

Spajić je, naglašava Popović, dobio zadatak da održi popis kako zna i umije.

– Pokušava se izvući prikazujući to kao statistički, a ne politički problem, ali ko išta zna o Crnoj Gori, zna da iza svega stoji jedna očigledna politička namjera da Srbi definitivno statistički postanu većina u Crnoj Gori, kako bi se u sljedećem koraku promijenio Zakon o državljanstvu i crnogorski Ustav. To su putevi stvaranja takvoga stanja da onoga trenutka kad se promijene međunarodne okolnosti Crna Gora šapatom padne, ili u nekoj trgovini pripadne osovini Beograd – Moskva – navodi Popović.

Popović ističe i da forsiranje popisa krajem ovog mjeseca upućuje na skrivene namjere falsifikovanja popisa, da bi „u idućem koraku rekli kako je Crna Gora srpska država, a budući da je srpska, nema smisla postojati“.

– Strateški je cilj Srbije i Rusije izlaz na Mediteran, a mogu ga imati preko Crne Gore. Koliko su bili brutalni u tome, pokazuje kampanja uoči popisa stanovništva kada nisu samo istaknute na velikim plakatima istorijske ličnosti Crne Gore prikazali kao Srbe, nego čak i dubrovačke Hrvate: Gundulića, Boškovića, Iva Vojnovića itd. Prije sedmicu najtiražniji beogradski dnevni list „Večernje novosti“ objavio je tematski podlistak – „Boka kotorska u ogledalu istorijskog nasljeđa. Srpski identitet nevjeste Jadrana“ – kaže Popović.

Osvrnuo se, između ostalog, i na izjavu predsjednika Jakova Milatovića, koji je kazao da će se na popisu izjasniti kao Crnogorac koji govori srpskim jezikom.

– Nije današnja Crna Gora prva marionetska država u istoriji; marionetske države za predsjednike imaju marionete. Nije bio potpuno iskren kad je to rekao. Izjasniće se nacionalno kao Srbin i da govori srpskim jezikom. Potpuno sam u to siguran, na osnovi poteza koje je napravio otkako je predsjednik, za ovo kratko vrijeme, na destrukciji crnogorske nacionalne posebnosti i građanskog koncepta Crne Gore. Podsjetiću, nije uvjerljivo opovrgnuo informaciju da je povodom inauguracije mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija na Cetinju izjavio na sjednici kriznog štaba: „Pa što ako pogine deset Crnogoraca!“ Dakle, u pitanju je jedan srpski nacionalista koji iskonski mrzi sve što nije srpsko u Crnoj Gori i pravoslavne provenijencije – poručuje Popović za HKV.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
11.11.2023-12:27 12:27

Svaka cast Gospodine. Respekt!

RIR
11.11.2023-12:38 12:38

…BAŠ TAKO !
mora da organizuje 30 nov. kad kaže glasnogovornik AV,AV-a -olos od rakovica ,koji kaze da se tada mora započeti /četnik iz druge države ,jer je to državni interes Srbije …a nas ubjeđuju da je to obicni popis kao da mi “nista slano ne jedemo …”/ i ne znamo …OLOŠI !