Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović: Imamo saveznike ali će nam pomoći samo ako vide da smo spremni da se borimo za Crnu Goru

Milorad Popović upozorava da je ''odsudno vrijeme da se pokaže karakter, sposobnost i zrelost naše političke i intelektualne elite, njena spremnost da se suoči sa savremenim iskušenjima''

Nova vladajuća struktura u Crnoj Gori ubrzano mijenja nacionalni i politički karakter Crne Gore, kako bi ostvarila svoj ključni cilj, ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji, kaže u komentaru za Antenu M, povodom treće godišnjice od prve smjene vlasti istaknuti književnik Milorad Popović.

“Zbog toga se na sva zvona divinizuje 30. avgust 2020. godine, kao prekretnica u novoj crnogorskoj istoriji, na sličan način kao što je to bio datum prethodne aneksije Crne Gore Srbiji, 26. novembar 1918. godine. Politička retorika nove vladajuće klase koja duhovno, ideološki i politički izvire iz pokušaja državnih udara 2015. i 2016. i tzv. Moleban revolucije, u protekle tri godine uspjela je ostvariti veliki dio zamišljenih planova u denacionalizaciji i desubjektivizaciji Crne Gore. Pod izgovorom borbe pritiv jednopartijaskog monopolzma, klijentelizma i korupcije – slični argumenti su bili i 1918. protiv apsolutizma kralja Nikole – napravljena je potpuna nacionalna, kulturna i politička reinterpretacija društva i države koja je ovaploćena na Ustavu iz 2007. godine”, ukazuje Popović.

Dobitnik Trinaestojulske i Njegoševe nagrade precizira da je Crna Gora, tokom prethodne tri godine, u unutrašnjem smislu izgubila suverenitet, građanski i multikulturni karakter, a relativno većinska crnogorska nacija tretira se kao parija, otpadak od srpske nacije koji je stvoren u labarotorijima Kominterne.

“U skladu sa tim političkim ciljevima, ključne pozicije u svim ministarstvima institucijama prosvjete, kulture, nauke, medija, diplomatije, bezbjednosnih strukatura, zauzeli su djelatnici koji suštinski, manje ili više otvoreno, sprovode politiku ‘rusko-srpskog sveta'”, ističe Popović.

Istaknuti stvaralac upozorava na naredne korake pobjednika na izborima 30. avgusta 2020.

“U narednom kratkoročnom periodu vladajuća velikosrpska ideologija – koja u klasičnom fašističkom maniru, ukoliko nema stopostotnu kontrolu nad svim društvenim političkim procesima protestuje da je obespravljena – priprema dovršetak uništenja crnogorske nacije i države, te multikulturnog karaktera Crne Gore. Njihovi prioriteti su falsifikovanje popisa stanovništa u kojemu će Srbi postati većinska nacaija, promjena Zakona o državljanstvu i promjenu Ustava.”

Popović smatra da crnogorskoj političkoj opoziciji, subjektima civilnog duštva i javnim djelatnicima koji se zalažu za suverenu, građansku i prozapadnu Crnu Goru, ostaju dva izbora.

“Ili da umjesto sitnih stranačkih politika organizuju jedinstven nadstranački multinacionalni pokret za odbranu Crne Gore od velikosrpskog fašizma ili da postanu (ne)voljni saučesnici njenog definitivnog zatiranja kao istorijskog i političkog subjekta.”

Milorad Popović upozorava da je “odsudno vrijeme da se pokaže karakter, sposobnost i zrelost naše političke i intelektualne elite, njena spremnost da se suoči sa savremenim iskušenjima”. Konstatuje, međutim, kako u ovom času mnogima izgleda da je “izvorni suverenizam u defanzivi, kontaminiran gubitničkim mentalitetom i međusobnim surevnjivostima”.

“No, ‘Nove nužde rađu nove sile’. Crna Gora je neuništiva, nije nestala ni u Državi SHS, ni poslije velikosrpske Antibirokratske revolucije 1989.

Međunarodno priznata Crna Gora, 2023. godine, ima neuporedivo više saveznika nego 1918. godine, ali nužno se odreći zabluda da će neko drugi umjesto nas odbraniti crnogogrsku voljnost i slobodu. Saveznici će nam pomoći, ukoliko vide da smo spremni i sposobni da se borimo za nacionalno dostojanstvo, demokratiju i građanska prava, vrijednosti koje i oni sami propagiraju”, poručuje Popović u izjavi za Antenu M.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
LaDuena
30.08.2023-16:50 16:50

Vajber je aplikacija za pametne telefone. I sada u CG neki debelovrati koriste to ime i mrezu . Njia , fale se , 20 tisuca sto nije vise od dvjesta. Imamo i kvazi partijcu Alternativa , zamisli . I reci ti mene ko im izmislja imena , a sadrzaj je , poznat . I kako CG patriotska , ne moze da ucera bar jedan gol a ovi tupavci pod dirigentskom palicom stotinu. Imamo li djavoljeg psihologa , psihijatra , da im odmazdi. Filozofa imamo .