Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Pljevaljska URA: Glasaćemo protiv promjene Dana opštine

Kako su kazali, aktuelni Dan opštine 20. novembar nesumnjivo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Pljevalja, kada je ovaj grad oslobođen od fašističke okupatorske vlasti nakon višegodišnjeg stradanja u Drugom svjetskom ratu

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja Građanski pokret URA će glasati protiv Izmjena i dopuna statuta Opštine Pljevlja, a kojima je predviđeno da se dosadašnji Dan opštine 20. novembar kao dan oslobođenja Pljevalja u Drugom svjetskom ratu promjeni u 27. oktobar, kao Dan kada se obilježava pravoslavni vjerski praznik Sveta Petka i dan oslobođenja Pljevalja u Prvom balkanskom ratu i Prvom Svjetskom ratu, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali, aktuelni Dan opštine 20. novembar nesumnjivo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Pljevalja, kada je ovaj grad oslobođen od fašističke okupatorske vlasti nakon višegodišnjeg stradanja u Drugom svjetskom ratu.

,,U 20. novembru satkane su vrijednosti antifašizma, sa kojima sigurni smo nijedan građanin i građanka Pljevalja nemaju problem i sa kojim svi mogu da se identifikuju nezavisno od njihove vjerske ili nacionalne pripadnosti. Sa druge strane, ne želeći da umanjimo značaj 27. oktobra u istorijskim dešavanjima sa početka 20. vijeka, poistovjećivanje Dana opštine Pljevlja sa pravoslavnim vjerskim praznikom Sveta Petka je svakako nešto što ne doprinosi pomirenju, multietničkom i multivjerskom skladu našeg grada, a i svakako je nešto što zadire i narušava Ustavno uređenje Crne Gore kao sekularne države. Naravno, nemamo ništa protiv bilo kojeg vjerskog praznika, ali je pogrešno nametati ih bilo kome i time podsticati nacionalne i vjerske tenzije, a nažalost znamo mi dobro u Pljevljima kakve je to posledice ostavljalo u prošlosti”, ističu u GP URA.

Dodaju da razumiju da su inicijatori ovog predloga promjenu Dana opštine obećali svojim biračima, ali isto tako niko nije dobio mandat da vlast vrši samo u interesu i na osnovu želja onih građana od kojih je dobio povjerenje na izborima već u interesu svih građana Pljevalja koju god oni političku opciju glasali, jer na kraju krajeva, one koji vrše vlast plaćaju svi građani.

“Madamo se da će ostali politički subjekti, a pogotovo građanske partije, imati to u vidu kada dođe predlog za promjenu Dana opštine na glasanje. Na kraju, pozivamo sve političke subjekte da prestanu sa podsticanjem tenzija i da svoje vrijeme i energiju usmjerimo za dobrobit našeg grada i svih njegovih građanki i građana. Čeka nas još mnogo posla jer je naš grad prethodnih decenija bio zaboravljen od svih vlasti”, zaključuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve