Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

PKS: Ministarka Bratić osnovcima kroz upitnik postavila pitanja o crnogorskom jeziku, da li je ovo etiketiranje djece!?

Upitnici su poslati i roditeljima te djece, u kojima, uz uobičajna pitanja o sklonostima mališana, postoje i dva zavučena: Kojim jezikom je Vaše dijete govorilo prije nego je krenulo u školu? Koliko često Vaše dijete govori crnogorski jezik kod kuće?

Patriotsko komitski savez obavještava javnost da je ministarka četiri resora Vesna Bratić iz #nijemojavlada, izvela grubu i opasnu manipulaciju kod najosjetljivije populacije našeg društva, osnovcima, time što im je, u školama, u sklopu testiranja „čitanja sa razumijevanjem“, stavljen i upitnik sa pitanjem: Koliko često govoriš crnogorski jezik kod kuće?

U ponuđenim odgovorima se od učenika četvrtog razreda osnovne škole (!) nude odgovori:

Uvijek govorim crnogorski jezik kod kuće.

Skoro uvijek govorim crnogorski kod kuće.

Ponekad govorim crnogorski jezik, a ponekad neki drugi jezik.

Nikad ne govorim crnogorski jezik kod kuće.

-Pitamo javnost Crne Gore:ŠTA JE OVO? Etiketiranje djece? Selektovanje po nacionalnom ključu? Odabir poželjne djece i porodica? Kako se bilo ko usuđuje da maloljetnoj djeci postavlja ovakva pitanja? Šta postaje škola, kao institucija koja MORA biti apolitična? Upitnici su poslati i roditeljima te djece, u kojima, uz uobičajna pitanja o sklonostima mališana, postoje i dva, „zavučena“: Kojim jezikom je Vaše dijete govorilo prije nego je krenulo u školu? Koliko često Vaše dijete govori crnogorski jezik kod kuće?  Pitamo opet:Da li je ovo moguće? – navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaju iz PKS, da li je moguće da će nastavnica sa Cetinja biti disciplinski kažnjena što je učila đecu da se 9.maja slavi sloboda i pobjeda nad fašizmom?

-Da li će stručna javnost ostati nijema na ovo? Da li će reagovati roditelji Crne Gore na grubu manipulaciju nad vlastitom djecom, koju niko, recimo, nije pitao u tom upitniku KOJIM jezikom govoriš, nego se baš pažnja usmjerila samo na CRNOGORSKI? Zašto nesrećna ministarko? – zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jezik
13.05.2021-17:21 17:21

Ovo treba da bude UDARNA vijest na svim portalima!!!!
Zaustaviti ovo pod hitno!!!!

MNE
13.05.2021-20:37 20:37

Ona treba krivično da odgovara , ne mogu se osnovcima tj maloljetnoj djeci postavljati
Takva pitanja jer to je protiv svih etičkih i moralnih normi ! SRAM TE BILO CETNIKUSO

Mika
13.05.2021-22:17 22:17

U pitanju je međunarodno istraživanje čitalačke pismenosti. Prevedeno na našem jeziku, normalno da će pisati crnogorski jezik. Ne branim ministarsku, ali ovo nije etiketiranje i ona nema veze sa tim.

nenad mne
14.05.2021-11:45 11:45
Reply to  Mika

Ma govorio je ruski, ali u školi govori crnogorski??’ Mislite da je na to četnikuša mislila?

nenad mne
14.05.2021-11:44 11:44

Koji bezobrazluk? Koji je jezik govorilo prije polaska u školu????