Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Picula nakon usvajanja Zakona o državnom tužilaštvu: Neka pitanja ostaju otvorena

Podsjetimo, Skupština Crne Gore usvojila je juče izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu, koje je predložila parlamentarna većina

Izvjestilac Evropskog parlamenta Tonino Picula kazao je da su nakon usvajanja izmjena Zakona o državnom tužilaštvu Crne Gore neka pitanja ostala otvorena.

“Pozdravljam što je Vlada Crne Gore dva puta konsultovala Venecijansku komisiju, ali neka pitanja ostaju otvorena. Naglašavam da je od izuzetne važnosti jačati nezavisnost sudstva i spriječiti politički uticaj”, naveo je Picula.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore usvojila je juče izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu, koje je predložila parlamentarna većina.

Ključna novina koju su partije vlasti unijele u postojeći Zakon o Državnom tužilaštvu je, promjena sastava Tužilačkog savjeta koji bira Specijalnog tužioca i ostale tužioce. U novom predlogu Vlade je promijenjena struktura Tužilačkog savjeta koji bi sada trebalo da ima 11 članova – pet iz redova tužilačke organizacije, a pet iz redova “uglednih pravnika” i jedan predstavnik Ministarstva pravde.

Ugledne pravnike koji bi bili u Tužilačkom savjetu birala bi Skupština i to prostom većinom, oko čega su stranke opozicije imale najviše prigovora, jer kako su isticali, ”time bi se politizovalo tužilaštvo”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve