Subota, 25 Septembra, 2021
Rubrika:

Picula: Destruktivne poruke Vulina i Vučića

Obraćanje Aleksandra Vulina oličava svu nedemokratičnost političkog ambijenta u Srbiji

Član Evropskog parlamenta iz Hrvatske Tonino Picula kazao je da Srbija, ukoliko želi pristup EU, mora njegovati evropske vrijednosti, te dodao za Gradski portal da obraćanje Aleksandra Vulina oličava svu nedemokratičnost političkog ambijenta u Srbiji.

Ovo je reakcija na zapaljivi govor ministra policije Srbije Aleksandra Vulina, u kojem se kaže da je “zadatak ove generacije političara stvaranje ‘srpskog sveta’ i da objedini Srbe gde god oni budu živeli”.

Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin poznat je po svojim programirano provokativnim istupima, pa je tako i povodom obilježavanja 13. godišnjice Pokreta socijalista ostao dosljedan sebi. Naime, posebno se istaknula njegova konstatacija kako je u Srbiji pred ovom generacijom političara zadatak stvaranja “srpskog sveta” i ujedinjavanja Srba, gdje god oni živjeli.

Uz to, dodao je da će to biti moguće ostvariti samo ako Srbija bude uspješna, odnosno ako se nastavi politika predsjednika Aleksandra Vučića. U svom govoru je mnogo puta evocirao upravo predsjednika Vučića, pokazujući, osim političke, i osobnu snishodljivost, što bi u jednom korektnom političkom i demokratskom ambijentu bilo potpuno nedopustivo.

“Nadalje, kada je riječ o ambiciji Srbije da postane punopravna članica Evropske unije, tada srpski dužnosnici moraju biti svjesni da su ovakve, najblaže rečeno, agresivne izjave, u najmanju ruku toksične i kontraproduktivne. Ako Srbija želi pristupiti Uniji, mora naći način da ukloni sve ono što nije u skladu s evropskim vrijednostima suradnje i dobrosusjedstva.

Ovakav tip izleta u javni prostor nije primjeren ni ovom ionako teškom razdoblju u kojem se sve članice nose s velikim zdravstvenim i gospodarskim problemima, niti u prostoru koji je još uvijek opterećen različitim otvorenim pitanjima koja su u nedavnoj prošlosti eskalirala u konflikte”, kaže za Gradski portal Picula.

Osim što su spomenute formulacije ministra Vulina i predsjednika Vučića destruktivne, one udaljavaju Srbiju od onoga čemu teži od trenutka kandidiranja za članstvo u Evropskoj uniji, sad već gotovo davne 2014. godine, rekao je Picula.

“Jednostranost i revizionizam prisutni su i u nekim drugim državama — poput Mađarske i Poljske, koje su već članice Europske unije i kojima se EU mora, ipak, prioritetnije baviti, budući da su već stekle status za koji se Srbija natječe.

Takođe, ne smijemo zaboraviti ni ozbiljan napredak Crne Gore na eurointegracijskom putu, budući da je ona nakon stjecanja nezavisnosti prionula ozbiljnom poslu, te je do danas ispunila cijeli niz preduslova za pristupanje EU. Smatram da bi se u mnogim aspektima baš Srbija mogla ugledati na Crnu Goru i uvidjeti koliko se toga može učiniti proaktivnim i kooperativnim pristupom.

Zasigurno, agresivne i nedolične izjave čelnika države koja želi steći svoju poziciju u Europskoj uniji, a još ima dalek put za prijeći kako bi se prilagodila europskim tekovinama, zasigurno ne predstavljaju dobar primjer niti dokazuju ispravnost smjera kojim Srbija ide. Dakle, smatram da srbijansko vođstvo treba i nekoliko puta odvagnuti ono što plasira u javni prostor kako to ne bi izazvalo negativne reakcije evropskog čelništva. A to naposljetku neće ići u korist usporenoj politici proširenja EU na zapadni Balkan”, zaključuje Picula.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je za televiziju N1 da se Srbima izvan granica Srbije rade na realizaciji ideje “srpskog sveta”. On je kazao da, pored Srba u BiH i Crnoj Gori, “srpski svet” podrazumijevai Srbe iz Sjeverne Makedonije.

Najnovije

Savjet mladih DPS: Uvijek ćemo biti podrška crnogorskim sportistima

Bilo je za očekivati, od momenta kad je na čelo najvažnijeg resora, onog koji čini temelj stasavanja novih generacija, onog okrenutom, bar bi tako...

Njemačka i politika: Kraj ere Angele Merkel – jednostavan vodič za izbore

Njemci sjutra glasaju na parlamentarnim izborima koji obilježavaju kraj šesnaestogodišnjeg mandata Angele Merkel. Prvi put za 15 godina, ankete daju prednost lijevom centru nad konzervativcima...

Lider katalonskih separatista oslobođen do sljedećeg ročišta

Lider katalonskih separatista Carles Puigdemont oslobođen je u sudu na italijanskom otoku Sardinji nakon što je uhapšen po potjernici Španije četiri godine nakon bjekstva...

Prašovićeva borba karijere na stadionu Totenhema

Crnogorski bokser Dilan Prašović boriće se večeras u Londonu protiv domaćeg boksera Lorensa Okolija za titulu WBO šampiona u kruzer kategoriji. Meč će biti održan...

U Kliničkom životno ugroženo 50 COVID pacijenata

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalazi 114 pacijenata sa COVID-19 infekcijom. Kako je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove njih 50 je životno ugroženo.

Najčitanije

Povezano

EU objavila planove za uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone i druge elektronske uređaje

Evropska unija predstavila je danas planove za uvođenje jedinstvenog metoda za punjenje za sve mobilne uređaje. Evropska komisija predložila je zakon kojim bi postala obavezna...

Vulin: Crnogorske političare strah od srpskog sveta, a ne od velike Albanije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je ideja “srpskog sveta” postojala vijekovima, te da je strah nekih političara u Crnoj Gori...

Da li je ovo najbolesnije saopštenje Aleksandra Vulina do sad?

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je, na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, povučen nacrt zakona o unutrašnjim poslovima. Premda je...

Borel: EU poziva na deeskalaciju, svi dosadašnji sporazumi Beograda i Prištine ostaju validni i obavezujući

Evropska unija je pozvala na trenutnu deeskalaciju na sjeveru Kosova. Sve provokacije i unilateralne akcije moraju da budu izbjegnute, jer bi one bile direktno...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Picula: Destruktivne poruke Vulina i Vučića – CG Vijesti
20.07.2021-08:56 08:56

[…] Aktuelno […]

Aco
20.07.2021-10:50 10:50

A šta je sad ovo Picula pa po tebi je sve ok bilo

Providenca
20.07.2021-13:17 13:17
Reply to  Aco

nije nikad rekao da je sve OK

Ha20
20.07.2021-11:44 11:44

Vucic i Vulin su bili destruktivni i devedesetih godina pa se ne treba cuditi sto su to i danas.