Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Pič sa Bečićem: Kao nova Vlada napravili ste izvrstan početak

''Vlada jasno posložila prioritete, pogotovo u dijelu vladavine prava, pitanja koje je vitalno i ključno za budućnost vaše zemlje''

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, sastao se sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan.

“Zaista je zadovoljstvo susresti se sa visokim zvaničnikom Ujedinjenog Kraljevstva i velikim prijateljem Crne Gore”, kazao je potpredsjednik Bečić.

On je dodo da se rado sjeća njihovog prvog susreta prije dvije godine, kada je Lord Pič tek imenovan za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

“Most saradnje između bezbjednosti, policije i vojske mora postojati i drago mi je da ste prepoznali važnost uvezivanja ovih organa, a ono što smatram naročito značajnim jesto što je ova Vlada jasno posložila prioritete, pogotovo u dijelu vladavine prava, pitanja koje je vitalno i ključno za budućnost vaše zemlje”, izjavio je Pič i izrazio spremnost i posvećenost UK da zajedničkim snagama izvojevamo pobjedu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

,,Kao nova Vlada napravili ste izvrstan početak”, istakao je specijalni izaslanik.

Zahvalivši se na prijateljskim i optimističnim riječima, zamjenik premijera je izrazio veliko zadovoljstvo onim što je do sad učinjeno, imajući u vidu činjenicu ,,da smo kao nova vlast obezbijedili punu funkcionalnost Ustavnog suda nakon tri godine, Sudskog savjeta nakon dugog niza godina, izabrana je prva guvernerka Centralne banke u istoriji, tako da je i ta institucija izašla iz v.d. stanja.

“Uspjeli smo, velikim naporima, da Crna Gora izbjegne sivu listu Manivala, usvojili smo zakone koji su bili na čekanju duži period, a ono na čemu posebno insistiram jeste evidentna svakodnevna odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Svjedočili smo gotovo svakodnevno brojnim procesuiranjima, hapšenjima, zaplijenama i odlučno ćemo nastaviti”, podvukao je Bečić.

Dodao je da je najvažnije Crnoj Gori više nema nedodirljivih i da konačno kriminalci i kriminalne grupe osjećaju strah od institucija sistema. S tim u vezi, kako ističe, kadrovska jačanja su neophodna jer su deficiti brojni, imajući u vidu starosnu strukturu i broj neraspoređenih policijskih službenika, a posebno se moraju ojačati kapaciteti i samim tim podići rezultati organizacionih jedinica koje se bave unutrašnjom kontrolom, antikorupcijom i praćenjem životnog stila, imovine i prihoda policijskih službenika, jer vraćanje sistema vrijednosti i moralnosti jeste imperativ i temelj svake zdrave reforme.

“Želim istinsku promjenu, a ne zamjenu. Nas ne interesuje ni ime kriminalne grupe ni ime pojedinca, jer nemamo obavezu prema bilo kome osim prema svojoj državi i građanima Crne Gore. Ono što mene interesuje jeste da kao država hrabro i odlučno nastavimo i ovaj proces i ovu borbu dovedemo do kraja, jer od države niko ne može biti jači” , istakao je potpredsjednik Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve