Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

PEN centar o izjavi Milovića: Fašistička poruka usklađena s porukama iz crnogorskih filijala Beogradske patrijaršije

Relativizacija Milovićeve izjave od strane novoizabranoga predśednika Milatovića koji je njegov stranački kolega, uprkos tome što je ta poruka uznemirila javnost, pokazuje da iza te izjave stoji i budući predśednik države i njegova partija koja je preuzela vlast Glavnoga grada

Najnovija fašistička poruka člana predśedništva Pokreta Evropa sad Andreja Milovića o nužnosti dekontaminacije Cetinja koja neodoljivo podśeća na Putinove poruke o denacifikaciji Ukrajine ozbiljan je alarm da je crnogorsko društvo daleko od politike koja zagovara vrijednosti EU te da Crna Gora sve manje liči na jednu suverenu državu NATO članicu, poručili su iz Crnogorskog PEN centra.

Kako dodaju, relativizacija Milovićeve izjave od strane novoizabranoga predśednika Milatovića koji je njegov stranački kolega, uprkos tome što je ta poruka uznemirila javnost, pokazuje da iza te izjave stoji i budući predśednik države i njegova partija koja je preuzela vlast Glavnoga grada.

“Ne samo izjava o dekontaminaciji Cetinja, no i indirektna prijetnja medijima, pojedincima i grupama koji su kritički nastrojeni prema politici i ideologiji nove vlasti jasna su najava još brutalnijega revanšizma i odmazde vlasti uz pomoć partijski podložne policije i tužilaštva. Ako se zna da je Cetinje grad heroj koji je pružao kroz cijeli XX vijek otpor svima nazadnim ideologijama – od nacizma i fašizma do Miloševićeva krvavoga uništenja Jugoslavije, onda je jasno od čega aktuelna crnogorska vlast želi dekontaminirati Cetinje”, ističu iz PEN-a.

Takva je, napominju, fašistička poruka u potpunosti usklađena s porukama koje stižu iz crnogorskih filijala Beogradske patrijaršije – o Crnoj Gori kao maloj Ukrajini te o neophodnosti njezina ujedinjenja sa Srbijom ili njenom ukrajinizacijom.

“Upravo ta parareligijska organizacija koju je Evropski parlament prepoznao kao punkt za širenje maligne ruske politike na Balkanu zapravo je kadrovska ćelija za funkcionere crnogorske vlasti potonje tri godine. Teško je ne zapaziti izostanak reakcija ambasada zapadnih zemalja u Podgorici na profašističke prijetnje funkcionera vlasti upućene čitavome gradu, osobito kad se zna za njihove brze reakcije na građanski protest Cetinjana na dan predizborne konvencije Milatovića kao predśedničkoga kandidata”, navode iz Crnogorskoga PEN-a.

Zato pozivaju sve ambasadore zemalja članica EU i NATO da ćutnjom na brutalne prijetnje vlasti ne daju krila šovinistima i fašistima koji razgrađuju ionako krhki sistem vrijednosti koji je u posteferendumsko doba teškom mukom uspostavljan.

“Suviše su svježa śećanja na doba kad je zahvaljujući kasnoj međunarodnoj reakciji jedan balkanski kasapin u krvi uništio bivšu zajedničku nam zemlju”, zaključuju iz PEN-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Danka
25.04.2023-08:13 08:13

Jasno odakle potice  Fasisticka Poruka ako Cetnici-Milacic-Becic-Seselj  ne osudjuju potice u dogovoru zajedno sa EU ! Vjerujte da su nam Kina- Iran -Japan-Turska- najbolji prijatelji- EU- Trebamo odbacit da su dobi nebi se Englezi sa velikim mukama iscupali iz SAPA- EU  ! Sto dalje od EU -SAPA – vjerujte da su RUSI BOLJI OD NJIH -Podmukli a zli ka bolest koja ubija -Evo slucaja nista ne osudjuju Rade sve za CETNIKE -zavadise dva Brata -Ukraince -Ruse a sa strane gledaju kako se krvare njihova zlikovacka skola -Rasturise Yugoslaviju -Nista pozitivno -i nikad kod njih necemo pojesti sladak KOLAC!