Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Pejović: Ukoliko Vlada izmijeni Uredbu o sprovođenju popisa, postupićemo po toj odluci

Svakako da ćemo provjeravati rad popisivača i ukoliko bilo koji pojedinac uradi nešto suprotno zakonu biće ispitan, pokrenute mjere isključenja iz popisnih aktivnosti i primijeniće se zakonske sankcije

Direktor Monstata Miroslav Pejović je kazao da pozivanje pojedinih političkih subjekata na bojkot popisa je poziv na kršenje zakona. Ističe da je Uprava za statistiku spremna za popis, i da bi odgađanje bilo rizično i upitno s obzirom da se sa tim poslom kasni.

Kako je kazao Pejović gostujući u Dnevniku TVCG, dok god su na snazi zakonska akta o popisu Monstat će nastaviti sa planiranim aktivnostima. Ukoliko Vlada Crne Gore izmijeni Uredbu o sprovođenju perioda popisa, postupiće po njoj.

“Štampanje obrazaca je predviđeno ugovorom, upitnik za jedno lice ima original i kopiju koju ostavljamo građaninu, tako da će biti štampano 860.000 popisnih upitnika, pola na ćirilici, a pola na latinici i dio na albanskom jeziku”, objašnjava Pejović.

Bojkot, kako dodaje, nije nepoznanica u statističkoj praksi, tako je u Sjevernoj Makedoniji na posljednjem popisu šest odsto bojkotovalo.

“Ako se nađemo u toj situaciji predviđeno je korišćenje administrativnih izvora. Procijenićemo sve nedostajuće podatke, odnosno uključiti one koji su dostupni u samom registru”, kazao je direktor Monstata.

Objašnjava da je traženo oko 3.800 popisivača, a imaju oko 4.000 kandidata, ali nijesu ravnomjerno raspoređeni. Naime, u pojedinim opštinama (Kotor, Šavnik, Žabljak…) nije se prijavio dovoljan broj popisivača, pa je produžen oglas do najkasnije 20. oktobra sa ciljem da se ne ugroze obuke koje popisivači moraju prođi.

Što se tiče kritika da će pojedini popisivači raditi u interesu nekih političkih subjekata, Pejović objašnjava da su sastavi popisnih komisija u skladu sa zakonom i da pored predsjednika opštine, ti je jedan računovođa, pravnik, predstavnik ZZZCG i Uprave za imovinu, te dva državna instruktora koja su dužna da sprovode metodologiju i preporuke Monstata.

“Svakako da ćemo provjeravati rad popisivača i ukoliko bilo koji pojedinac uradi nešto suprotno zakonu biće ispitan, pokrenute mjere isključenja iz popisnih aktivnosti i primijeniće se zakonske sankcije”, kaže Pejović.

Dodao je da odgađanje popisa nije u njihovoj nadležnosti i da se to može desiti izmjenom Uredbe o sprovođenju perioda popisa od strane Vlade i eventualno nekim nepogodama – prirodnim katastrofama, ali očekuje da se ni jedno ni drugo neće desiti.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve