Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Pavićević: Članovi Vlade da pokažu elementarno poštovanje svojih obaveza prema Skupštini

Apeluje na ministre da promijene lošu praksu izostanka sa kontrolnih saslušanja

Iako su ministri u Vladi Crne Gore dužni da se odazovu na poziv odbora za kontrolno saslušanje, svjedočimo sve češćem odbijanju ministara da za svoj rad polažu račune u skupštinskim radnim tijelima. Od konstituisanja odbora u novom skupštinskom sazivu, zabilježili smo osam slučajeva u kojima se ministri nisu pojavili na zakazano parlamentarno saslušanje u odborima, od čega je pet kontrolnih, a tri konsultativna saslušanja, kazala je članica Instituta alternativa Nikoleta Pavićević.

“Članom 75 Poslovnika Skupštine, normirano je kontrolno saslušanje koje sprovode skupštinski odbori, u cilju ostvarivanja kontrolne funkcije Skupštine, dok je istim članom propisana i dužnost pozvanih ovlašćenih predstavnika državnih organa da se odazovu pozivu odbora”, navela je Pavićević.

Ipak, kako dodaje, Poslovnik u slučaju kontrolnih saslušanja, “nije propisao dalju proceduru u slučaju neodazivanja pozvanih lica”.

Ona je ukazala da ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić  prednjači u neispunjavanju ove obaveze.

“U neodazivanju na pozive poslanika i poslanica za parlamentarna saslušanja prednjači Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja, koji se čak pet puta nije odazvao na pozive odbora, dok je samo jednom saslušavan u Odboru za ekonomiju, finansije i budžet povodom zaduživanja države putem emisije euroobveznica. Ministar Spajić nije se pojavio na kontrolnim saslušanjima koja su organizovali Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Odbor za rodnu ravnopravnost, Odbor za bezbjednost i odbranu i Odbor za ljudska prava i slobode”, pojasnila je ona.

Pavićević napominje da su na dnevnom redu parlamentarnih saslušanja na kojima se ministar nije pojavio bila pitanja, kako kaže, “koja se odnose na aktuelnu situaciju u oblasti socijalne politike, zatim zaštite i podrške ženama žrtvama nasilja, rodno odgovorno budžetiranje, kao i crno tržište cigareta”.

“Na dnevnom redu sjednice Odbora za ljudska prava i slobode planiranoj za juče našlo se kontrolno saslušanje ministra Spajića povodom rada dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, ali se on nije pojavio, zbog kako je naveo, ranije preuzetih obaveza”, naglasila je pavićević.

Apeluje na ministre da promijene lošu praksu izostanka sa kontrolnih saslušanja.

“Apelujemo na Vladu Crne Gore, odnosno nadležne ministre, da obezbijede prisustvo na kontrolnim saslušanjima u odborima, i na taj način ne blokiraju ostvarivanje kontrolne funkcije Skupštine, koja putem parlamentarnih saslušanja vrši praćenje primjene propisa i sprovođenja javnih politika”, zaključila je Pavićević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve