Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Partije o popisu: Zogović: Nema potrebe da bilo ko strahuje; Rakočević: Zbog čega se trči?

Miodrag Laković (Pokret Evropa sad) saopštio je da Vlada jako aktivna po pitanju konsultacija o predstojećem popisu, te da se ide korak po korak ka konsenzusu, odnosu eliminaciji mogućih problema

Miodrag Laković (Pokret Evropa sad) saopštio je da Vlada jako aktivna po pitanju konsultacija o predstojećem popisu, te da se ide korak po korak ka konsenzusu, odnosu eliminaciji mogućih problema.

“Odlukom o odlaganju uvažila se i preporuka Evropskog parlamenta. I predsjednik Skupštine pokrenuo je inicijativu da se i u parlamentu pokrene dijalog, spremnosti nije bilo u DPS-u i SD-u, tako da se od tog trenutka u Vladi obavljaju razgovori na temu popisa”, rekao je on.

Laković je kazao da su prihvatljivi zahtjevi opozicije o kvalitetu popisa, ali da zahtjev o pratnji popisivača nije prihvaćen.

“Takav pristup bi narušio demokratičnog procesa i suviđan je. Stav vlade i parlamentarne većine je konstruktivan, a opoziciji će biti omogućeno da u punom kapacitetu prati proces i kontroliše ga”, istakao je poslanik PES-a.

Nikola Rakočević (DPS) saopštio je da da odlaganje popisa i pokretanje dijaloga govori da je ta partija bila u pravu. Ocijenio je da premijer Milojko Spajić pokazao otvrenost i konstruktivnost time što je pozvao na dijalog o popisu.

“Naša ideja i namjera je da kroz dijalog dođemo do rješenja. A rješenje je ispuniti sve uslove koje smo mi kao vlast dali opoziciji na prethodnom popisu, ni manje, ni više”, istakao je on.

Bojazan je, dodaje, da li sve može biti realizovano u 15-ak dana.

“Pitanje je da li je realno da postoji dobra namjera da se popis sprovede, a neophodno je da rezultati budu vjerodostojni, proces transparentan, i da sve bude legalno…”, kazao je Rakočević u “Argumentima”.

Milun Zogović iz Koalicije “Za budućnost Crne Gore” rekao je da se ušlo u fazu politizacije popisa.

“Motive možemo naći u ponašanju bivše vlasti i njihove želje da se u svim sferama očuvaju opstrukcioni monopoli. Takon o popisu je usvojen u decembru 2022. godine, a uredba u februaru 2023. Zahtjevi opozicije i ukazivanje na netransparentnost stigli su 15-ak dana red samo održavanje popisa, a da su imali stvarnu želju da se sve implementira, vjerovatno bi ti zahtjevi bili iznešeni ranije”, ocijenio je Zogović.

Period odgađanja popisa do 30. novembra pokazaće da li su namjere opozicionih subjekata bile da se ne sprovede popis.

Zogović ističe da postoji dobra volja premijera i ZBCG da se svi aktivno uključe u popisnu proceduru, te da za to nijesu bile potrebne izmjene Zakona.

“Nema potrebe da bilo ko strahuje od rezultata popisa, svima je jako bitno da utvrdimo pravo i činjenično stanje i sve rezultate na osnovu kojih ćemo kreirati razvojne politike…”

Rakočević je odgovorio da je jednako važno da podaci iz popisa budu vjerodostojni.

“Ovdje se ne radi o potrebi opstrukcije, već potrebi da Crna Gora ima vjerodostojne, a ne fingirane podatke. Zbog čega se trči, zbog čega je gospodin Mandić prvi izazšao sa stavom da će popis biti 30. novembra, a ni dana kasnije”, rekao je poslanik DPS-a i istakao da prvo treba dogovoriti uslove, pa onda procijeniti koliko je vremena potrebno da se ti uslovi implementiraju.

Zogović je istakao da u okviru “ovakve heterogene parlamentarne većine” nema zebnje da bilo ko može da ostvariti pogrešne ambicije, te da je u tome razlika u odnosu na period vlasti DPS-a.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve