Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Papović: Razministar Leposavić izmišlja, DPS kritikuje političko a ne vjersko djelovanje SPC

Razministar Leposavić ne zna ni istoriju Crne Gore. Ne zna da je Crna Gora postojala prije dinastije Petrović. Ne zna da dinastija Petrović nije samo vladičanska, već da je imala i svjetovne vladare

Razriješeni ministar (razministar) Vladimir Leposavić izmišlja da DPS progoni SPC, poručuje Dragutin Papović, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

“DPS nije ugrožavao niti ugrožava vjerska prava i slobode ni jedne vjerske zajednice. DPS argumentovano kritikuje političko, a ne vjersko djelovanje SPC.

SPC u Crnoj Gori je na prethodnim parlamentarnim izborima bila koordinator tri opozicione liste. Pri tome je koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ za nosioca liste nametnula Zdravka Krivokapića koji je potom, na predlog mitropolita Amfilohija, postao predsjednik Vlade. SPC se direktno umiješala u: izbore, konstituisanje novog saziva Skupštine i izbor Vlade. U sklopu političkog djelovanja SPC je bila i glavni promoter litijaškog (velikosrpskog) nacionalizma. Na toj ideološkoj osnovi su realizovane brojne čistke i progoni u državnom sektoru.

Zato je, uz pomoć antidržavne Vlade Zdravka Krivokapića, organizovan direktan napad SPC na Cetinje 4. i 5. septembra 2021. godine”, naveo je Papović u saopštenju.

DPS se, kako kaže, uvijek suprotstavljao i nastaviće da se suprotstavlja takvoj politici SPC.

“Kad god SPC izađe na politički teren sa ovakvim i sličnim idejama, od DPS-a će dobiti adekvatan politički odgovor. Tada se SPC ne može sakriti iza vjere. S druge strane, DPS je uvijek poštovao i poštovaće vjerska prava i slobode SPC i njenih vjernika.

Razministar Leposavić, tokom čijeg mandata je Ministarstvo pravde pretvoreno u sekretarijat za crkveno zakonodavstvo, kaže da je misija SPC „pomirenje na istini“. Barem od 30. avgusta 2020. godine svako je mogao da se uvjeri o kakvom „pomirenju“ i o kakvoj „istini“ se radi. To „pomirenje“ je, u stvari, pokušaj da se crnogorski građani pomire s klerikalnom despotijom, da se pomire s nestankom građanske i sekularne države, da se pomire s ideologijom koja je od 1918. godine Crnoj Gori nanijela ogromno zlo, da se pomire s ideologijom čijim realizatorima je Haški tribunal izrekao više pravosnažnih presuda za genocid i druge najteže zločine protiv čovječnosti”, dodaje on.

Protiv takvih „pomirenja“ borićemo se dok ima članova i simpatizera DPS-a, navodi Papović.

“Razministar Leposavić ne zna ni istoriju Crne Gore. Ne zna da je Crna Gora postojala prije dinastije Petrović. Ne zna da dinastija Petrović nije samo vladičanska, već da je imala i svjetovne vladare.

Mitropoliti iz dinastije Petrović-Njegoš su istovremeno bili vladari Crne Gore i poglavari autokefalne Cetinjske mitropolije, odnosno Crnogorske crkve. Pripadnici dinastije Petrović-Njegoš su predvodili borbu za: slobodnu, civilizovanu i nezavisnu Crnu Goru. Imali su mudrost i snagu da sami razdvoje duhovnu od svjetovne vlasti kada je to postao uslov za napredak Crne Gore. Leposavić i njegovi mentori su pokušali da poslije 170 godina Crnoj Gori nametnu stranu teokratiju, uprkos državnom nasljeđu dinastije Petrović-Njegoš.

Zato Leposavić i SPC nijesu baštinici nego protivnici državnog nasljeđa dinastije Petrović-Njegoš. To je razumljivo ako se zna da je Leposavić simpatizer političkih partija koje slave Podgoričku skupštinu koja je detronizovala i protjerala dinastiju Petrović-Njegoš iz Crne Gore, a Crnu Goru pripojila Srbiji. Leposavić i slični afirmišu dinastiju Petrović-Njegoš tako što slave dan kada je ona protjerana iz Crne Gore. Isto tako tvrde da štite državne interese, a slave dan kada je ukinuta država Crna Gora. To su „istine“ o kojima Leposavić ekspertski zbori”, zaključio je Papović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve