Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ovo nije Vlada Crne Gore, već SPC i Srbije

Prema riječima poslanika DPS-a i bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, koje je predložila parlamentarna većina, uprkos kritikama Venecijanske komisije, čin je pravnog nasilja.

Ono što je od samog starta vidljivo je da je Vlada prije svega Vlada SPC i države Srbije, prije nego države Crne Gore i onoga što su njene potrebe, ocijenio je u razgovoru za Novu M poslanik DPS-a i bivši ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković kaže da je Crna Gora od zemlje koja je bila prva po ekonomskom razvoju, rastu BDP-a, lider u EU integracijama, u posljednjih sedam mjeseci došla u situaciju gdje je sve suprotno od toga.

Na pitanje dali najavljeni popis stanovništva nosi odgovor o opstanku Crnogoraca i Crne Gore kao zasebnog etniciteta i kulturološkog identiteta, Bošković kaže da zabrinjava ono što se radi u susret popisu.

“Vidjeli ste daje Vlada namjerila da u susret popisu izmijeni kriterijume za sticanje crnogorskog državljanstva, nekoliko puta je premijer najavio da ima namjeru da izmijeni Zakon o crnogorskom državljanstvu, zatim Zakon o registru boravišta i prebivališta. Sve su to namjere koje žele da definišu Crnu Goru kao srpsku državu, da je onemoguće da samostalno vodi unutrašnju i spoljnu politiku i Crnu Goru koja bi bila privjezalc države Srbije”, smatra Bošković.

Prema njegovim riječima, raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje, polarizacija građana po nacionalnom osnovu, incidenti između građana, auto-lcoIone, napadi na novinare slika su današnje Crne Gore. On navodi da ga zabrinjava “selektivna pravda nadležnih”, navodeći kao primjer kršenje mjera na Dan Svetog Vasilija u N ikšiću, ali to, kako kaže, niko ne procesuira.

“Bili smo svjedoci da su ljudi u patriotskim kolonama procesuirani, zbog isticanja državnih zastava”, navodi Bošković.

Kao pripadnik bivše vlasti osjeća se, kako kaže, odgovornim što u potpunosti nije uspostavljen sistem da se neprikosnoveno sačuva crnogorski identiteti ključne vrijednosti.

“S obzirom na to da smo vršili vlast snosimo odgovornost za ono što se dešavalo do 30. avgusta. Naša ideja je bila da bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost svim građanima omogućimo jednake mogućnosti. Crna Gora može opstati jedino kao multietnička i građanska država”, ističe Bošković.

Prema njegovim riječima, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, koje je predložila parlamentarna većina, uprkos kritikama Venecijanske komisije, čin je pravnog nasilja.

Kako kaže, nakon promjene vlasti 30. avgusta, nivo demokratije je smanjen, a zakoni se donose bez širokog konsenzusa.

Komentarišući to što sadržaj temeljnog ugovora sa SPC, koji bi premijer Zdravko Krivokapić trebalo da potpiše sa srpskim partrijarhom Porfirijem, još nije poznat javnosti, Bošković navodi da je vidljivo da je ova vlada prije svega Vlada SPC i države Srbije, prije nego što je države Crne Gore.

“Ono što imamo sada na dnevnom redu je direktno i najbrutalnije uplitanje SPC u politiku Vlade i onog što ona treba da personifikuje. Jedan od važnih činilaca te politike koja se sprovodi je temeljni ugovor koji Vlada treba sama da potpiše sa SPC. Do kojeg nivoa bahatosti to ide vidjeli smo u izjavama pojedinih crkvenih velikodostojnika da će ugovor biti poznat tek kada se potpiše, što dodatno stvara sumnje koliko će on udariti na temelje građanske Crne Gore”, ocjenjuje Bošković.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
rade
13.08.2021-09:51 09:51

JE LI MOGUCE DA DAJETE PROSTOR COVJEKU KOJI JE BIO LAZNI SRBIN DANAS LAZNI CRNOGORAC!!DA BI BIO GRADJANIN MORAS BITI COEK!