Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Opozicija saglasna: Što prije formirati Odbor za strane uticaje

Centar za demokratsku tranziciju pozvao je predsjednika Skupštine i poslaničke klubove da omoguće da se na dnevnom redu Treće sjednice Drugog redovnog zasijedanja nađe njihov prijedlog o osnivanju radnog tijela Skupštine koje bi se bavilo nedozvoljenim stranim uplitanjima u demokratske procese

Radno tijelo Skupštine koje bi se bavilo nedozvoljenim stranim uplitanjima u demokratske procese bi pomoglo da se mapira sve ono odakle je prijetila opasnost po urušavanje ugleda Crne Gore, ocijenjeno je iz Bošnjačke stranke.

Iz DPS-a ističu da je inicijativa dobra i korisna zato što smo imali puno negativnih iskustava kada govorimo o stranom miješanju. Iz SDP očekuju da bi takvo radno tijelo dalo određene zakonske preporuke kako da se u budućnosti izbjegne strano uplitanje.

Centar za demokratsku tranziciju pozvao je predsjednika Skupštine i poslaničke klubove da omoguće da se na dnevnom redu Treće sjednice Drugog redovnog zasijedanja nađe njihov prijedlog o osnivanju radnog tijela Skupštine koje bi se bavilo nedozvoljenim stranim uplitanjima u demokratske procese.

Inicijativu su odmah nakon slanja podržali URA, SNP, DPS, Bošnjačka stranka a nešto kasnije i SDP i SD.

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić smatra da ako bude postojala politička volja i konsenzus, to pitanje se može naći već na prvoj narednoj sjednici parlamenta. Mišljenja je da je od velike važnosti da radno tijelo što prije bude formirano da krene sa radom jer smo u prethodnom perodu bili svjedoci miješanja raznih centara moći u politički proces Crne Gore.

“Ono što bi u startu Odbor morao postaviti kao prioritet jeste da se konačno mapira sve ono odakle je prijetila opasnost po urušavanje ugleda Crne Gore, vezano kroz medijska izvještavanja. To smo imali priliku da vidimo u susret izborima i u Nikšiću i u Herceg Novom. Sada imamo izbornu kampanju u tri opštine u Crnoj Gori i ne smijemo dozvoliti da imamo onako brutalnu medijsku kampanju konkretno iz Srbije vezano za Crnu Goru, ne msijemo dozvoliti ni politički upliv raznih centara moći iz regiona i naravno ne smijemo dozvoliti ni ekonomski uticaj kojeg je sigurno bilo u prethodnom periodu iz država regiona”, kaže Omeragić.

Predrag Sekulić iz DPS-a ističe da je inicijativa dobra i korisna zato što smo imali puno negativnih iskustava kada govorimo o stranom miješanju, od političkog uplitanja do finansiranja pojedinih političkih partija mimo onoga što je zakonom određeno.

“Tu imamo veliki problem, a taj problem je taj što naša Skupština nije funkcionalna. Koliko god se mi trudili da se to nađe na dnevnom redu teško ćemo uspijeti da to uradimo, čak i da postoji dobra volja od strane vlasti, to se ne bi moglo uraditi iz prostog razloga što ne vjerujem da će i ove tačke dnevnog reda koje su sad na skupštinoskom zasjedanju, biti do kraja razmotrene, iz prostog razloga što imamo pitanje ultimatuma DF-a, pitanje funkcionalnosti  Vlade, što opterećuje rad Parlamenta”, kaže Sekulić.

Ponavlja da su vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje za izlazak iz krize.

“To je u ovom trenutku jedina mogućnost kako bi smo dobili novu funkcionalnu parlamentarnu većinu i kako bi najzad politički život u Crnoj Gori mogao da se odvija bez političkog zastoja”.

Portparol SDP-a Mirko Stnić navodi da je vrlo poželjno da se incijativa uvrsti u dnevni red i da se na osnovu nje formira radno tijelo koje bi se bavilo ispitivanjem svih vrsta upliva u izborni proces i koje bi dalo određene zakonske preporuke kako da se to u budućnosti izbjegne.

“Vidjelo se kroz lokalne izbore u Nikšiću kao i u Herceg Novom, da je bilo značajnog uplitanja u izborni proces iz inostranstva od raznih država, raznih  parapolitičkih vjerskih i drugih organizacija koje su imale direktnog uticaja na opredeljivanje građana tih gradova ali i države Crne Gore”, ističe on.

Komentarišući aktuelnu političku krizu, Stanić navodi da je najpoštenije vratiti mandat građanima i ići na nove parlamentarne izbore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve