Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Opozicija: Izbor VDT-a zahtijevao dijalog

Nikola Zirojević iz SD-a kazao je da ta partija još nije zauzela stav po tom pitanju i saglasan je da nije dobro što je izostao dijalog vlasti i opozicije o tako važnom pitanju

Izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT) zahtijevao je dijalog vlasti i opozicije saglasni su predstavnici DPS-a, SD-a i GP URA. Savjetnik predsjednika Crne Gore Dejan Vukšić očekuje da VDT bude izabran u subotu, da kako je kazao, najprije sredi situaciju u svojoj kući i da nikakav pritisak ne utiče na njegove odluke.

Izbor VDT-a očekuje se u subotu. Poslanik DPS-a Nikola Rakočević u emisji “Argumenti” na Javnom servisu kazao je da Ustav predviđa da se o tako važnom pitanju vlast i opozicija dogovore. Kako dijaloga dijaloga kako je kazao, nije bilo, najavio je da DPS neće glasati.

“Mi nijesmo razgovarali sa predstavnicima vlasti. Oni su uspjeli da dođu do cifre koja im obezbjeđuje tropetinsku većinu i odlučili da ne razgovaraju sa opoziocijom. To je loša poruka za naš evropski put. Da li će (Milorad) Marković dobiti podršku ostaje da se vidi ali mi nećemo glasati. Ne vidimo ni jednu mrlju u karijeri gospodina Markovića ali smatramo da smo trebali da otvorimo dijalog o tako važnom pitanju”, nakazo je Rakočević.

Nikola Zirojević iz SD-a kazao je da ta partija još nije zauzela stav po tom pitanju i saglasan je da nije dobro što je izostao dijalog vlasti i opozicije o tako važnom pitanju.

“Nijesmo još donijeli stav. SD ima zakazanu sjednicu predsjendištav za sjutra od 13,30 i to će biti jedna od tačaka. Mi ćemo tada sagledati sva tri kandidata i glasanjem donijeti odluku. Tako da još uvijek ne mogu da saopštim kako će se poslanički klub SD-a izjasniti o tom pitanju”, kazao je Zirojević.

To što u javnosti postoje kritike na račun Markovića oko koga postoji najveća saglasnost Zirojević u tome ne vidi problem.

“Prirodno je da neko hvali a neko nije zadovoljan. Unutar i našeg subjekta ima različitih stavova. To vidim kao dio procesa. Ono što mislim da nije dobro je što je izostao dijalog vlasti i opozicije”, kazao je Zirojević.

Filip Adžić iz GP URA se najprije pridružio kritikama na račun izostanka dijaloga o izboru VDT-a a komentarišući medijske navode da bi GP URA mogao da podrži Markovića kazao je da postoje dva kandidata koja zavređuju pažnuju tog pokreta.

“Ja bih se pridružio kritikama na račun izostanka dijaloga o tako važnom pitanju koje podrazumijeva i učestvovanje opozicije. Postoje dva kandidata koja zavređuju pažnuju GP URA i podršku ali mi ćemo sjutra ima sjednici Glavnog odbora između ostalog razgovarati i o tom pitanju”, kazao je Adžić.

Smatra i da je izostanak dijaloga loš za evropski put Crne Gore.

“Ne možemo se tako neodgovorno ponašati o tako važnim pitanjima za naš evropski put. Vladajuća većina ne pokušava da izgradi saradnju ili konstruktivnosti kada je opozicija u pitanju i to im se može obiti o glavu i ne bih volio da to ne utiče na evropski put Crne Gore. Marković i Jovanović zavređuju poštovanje i povjerenje i vidjećemo za koga ćemo se odlučiti. Žao mi je što nije došlo do dijaloga. Ovo je neodgovrno ponašanje ne znam iz kog razloga”, kazao je Adžić.

Savjetnik predsjednika Crne Gore Dejan Vukšić očekuje da VDT bude izabran u subotu.

O znaČaju izlaska iz VD stanja, kaže, dovoljno govori činjenica da se način rada u VD negativno odražava na cjelokupno tužilaštvo.

Očekuje da novi VDT, kako je kazao, najprije sredi situaciju u svojoj kući.

“Tužilaštvo nema nekih značajnih rezultata izuzimajući rad Specijalnog tužilaštav gdje su rezultati ogromni”, kazao je Vukšić.

Podsjeća da nedostaje 54 tužioca.

“Očekujem najozbiljni pristup, veliku odgovornost i na kraju krajeva ko god da bude izabran, očekujem punu saradnju sa svim tužiocima posebno Specijalnim tužilaštvom i da budući tužilac preuzme odgovornost za budući rad tužilaštva. I ono što posebno očekujem je da neće podleći nikakvom pritisku i da to ne utiče na njegove buduće odluke”, kazao je Vukšić.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve